Wszystko fajnie, tylko na koniec ten tekst, że Polacy walczyli z faszyzmem od pierwszego dnia wojny... Ja pierdolę. Po prostu... Ja pierdolę.
Faszyzm (wł. fascismo, od łac. fasces – wiązki, rózgi liktorskie i wł. fascio – wiązka, związek) – doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny). Faszyzm podkreślał wrogość wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu.
Polska była krajem, w którym panował ustrój ze wszech stron faszystowski. Polska, jeśli już, walczyła z nazizmem, a nie faszyzmem. Tak naprawdę to walczyła po prostu z Niemcami, bo ustrój miał niewielkie znaczenie. I może kiedyś w końcu przestaniemy się chwalić, że jesteśmy pierwszymi debilami Europy i "walczyliśmy od pierwszego do ostatniego dnia wojny". Nie ma tu żadnego powodu do radości ani dumy i czas przestać się masturbować nad trumnami milionów Polaków, którzy w tej wojnie zginęli kompletnie bez sensu.
I jeszcze raz: ja pierdolę.