Kampania społeczna na polskich drogach.
Kampania społeczna na polskich drogach.
Jeszcze dorzucę coś o czym pieszy bezmózg nigdy nie pomyśli, jest jest coś takiego jak martwa strefa i jak perspektywa może go "ukryć" mimo, że powinien być widoczny.
Po pierwsze słupek przy przedniej szybie potrafi zakryć spory obszar jeżeli coś się zbliża do jezdni z boku, dodatkowo nawet niewielkie drzewo, krzak czy znak, również ukryje pieszego który mimo, że jest większy to i tak w daleszej perspektywie może zostać niewidoczny.
I moim zdaniem szczyt inżynieryjny na pasach, gdzie pasy jezdni rozdzielone są wysepką
Obrazek
Te skurwiałe, często sporej wielkości znaki potrafią skutecznie zasłonić pieszego który znajduję się na środku takiej wysepki!
Wysepka ma za zadanie rozdzielić pasy ruchu i w teorii zapobiegać wyprzedzaniu na pasach.
Ma wady które wymieniłeś.
Dla mnie najlepsze jest w niej to, że jak na środku stoi pieszy i na wysepkę wjedzie auto to wyskakuje na krawężniku i centralnie pieszy przyjmuje rozpędzone auto na banię
"Najlepszą formą obrony jest atak" - Adolf HitlerŚmieszy mnie jak się oskarża kierowce, bo skoro nie zauważył pieszego to znaczy, że za słabo się skupiał na jeździe, no tak przecież pieszy mógł nie zauważyć oświetlonego wielkiego pojazdu, natomiast kierowca absolutnie musi wiedzieć małego pieszego, bez oświetlenia nocą i w chujowych warunkach...
Nie wspominając już o fakcie że ciężej jest zatrzymać pojazd o masie ponad tony niż pieszego o masie poniżej 150kg
1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku – z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów