18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:10
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-08, 0:14
Efektowny filmik pokazujący naszych komandosów.

A dla zainteresowanych trochę informacji:

'Jednostka Wojskowa Komandosów działa w czasie pokoju, kryzysu i wojny, zarówno na terenie Polski, jak i poza jej granicami. Jest jednostką wojskową w której pełnią służbę spadochroniarze. Wykonuje działania specjalne, takie jak: rozpoznanie specjalne, akcja bezpośrednia, wsparcie militarne, atak płetwonurków bojowych i inne. Jest jednostką wojskową w pełni profesjonalną. JW 4101 podlega pod rozkazy Dowódcy Wojsk Specjalnych wchodzi w skład Wojsk Specjalnych RP. Żołnierze oddziału noszą ciemnozielone berety Wojsk Specjalnych RP z Orłem Wojsk Specjalnych umieszczonym na berecie nad lewym okiem, na berecie nie umieszcza się stopnia wojskowego, inaczej niż w WL RP.

jednostka wykonuje zadania z zakresu:

SR – (Special Reconnaissance) – rozpoznanie specjalne m.in. zbieranie informacji
UW – (Unconventional Warfare) – działania nieregularne, prowadzenie walki partyzanckiej, działań przeciwdywersyjnych
DA – (Direct Action) – akcja bezpośrednia np. dywersja
PR – (Personnel Recovery[6]) – wchodzi w to m.in. CSAR – (Combat Search and Rescue), odzyskiwanie zaginionego, uprowadzonego personelu służbowego z terenów objętych działaniami.
CT – (Counterterrorism) – kontrterroryzm, zwalczanie przeciwnika asymetrycznego.
MS – (Military Support) – wsparcie militarne – szkolenie wojsk sojuszniczych[7].
CSAR – (Combat Search and Rescue) – Prowadzenie bojowych akcji ratowniczo-poszukiwawczych.
OOTW – (Operations Other Than War) operacje inne niż wojna.
HR – (Hostage Rescue), czyli uwalnianie zakładników.
– (close protection), czyli ochrona osobista VIP.

Działania zbrojne

PKW Afganistan
PKW Irak
PKW Kongo
PKW Macedonia
PKW Pakistan
PKW Syria
PKW Kambodża'

PS: Wojska Specjalne to nie tylko GROM! Warto pamiętać o innych jednostkach wojskowych typu FORMOZA czy też wspomniany Pułk Specjalny Komandosów.

Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.
Zgłoś
dreamair 2012-07-22, 22:55
Ranger napisał/a:

Chuj ci w dupę. Airsoft to zabawa dla Wintersa, on lubi zgrywać komandosa z karabinem na kulki
A ja tylko mówię jak jest. JWK nie ma nic do zaoferowania na ''rynku'' międzynarodowym. Przeciętne chłopaki, za to z plecami jak o ja pierdolę. Ale możesz sobie nadal wierzyć w filmiki z Combat Camery, jeśli ci z tym dobrze

Jak sądzę miałeś okazje być w tej jednostce, ale sam z niej odszedłeś, bo była "przeciętna". W sumie czego więcej spodziewać się po kolesiu, który zgrywa specjalistę na sadisticu gdzie 4/5 ludzi nie ma o tym pojęcia. Z czymś mi się to kojarzy: tak samo ma 460 kolesi z Wiejskiej jeżeli chodzi o politykę.
Zgłoś
Ranger 2012-07-22, 23:11 1
Cytat:

Jak sądzę miałeś okazje być w tej jednostce, ale sam z niej odszedłeś, bo była "przeciętna".

Uwielbiam takie pierdolenie. Od razu widać z kim się ma do czynienia. Wielu specjalistów od wojskowości nigdy nie było w wojsku. Nie trzeba doświadczyć czegoś na własnej skórze by wiedzieć o czym się mówi.
No ale skąd to może wiedzieć ktoś, kto uważa film ''Act of Valor'' za cud kinematografii
Do Wojska Polskiego nie warto iść. I nie ma znaczenia czy to JWK, GROM czy 17BZ, bo zdecydowana większość ''góry'' w WP to betony rodem z PRL'u. Znam wielu żołnierzy i ludzi, którzy z nimi pracują(pracownicy cywilni), więc wiem, co tam się dzieje. I wcale nie jest tak, jak to pokazują spoty MON'u czy montaże Combat Camery. Bo los polskiego żołnierza to codzienne użeranie się z betonową rutyną.
Przykład pierwszy z brzegu - nowy mundur WP. Zaprojektowano go świetnie. Nie była to jakaś rewolucja, ale projektanci zerżnęli najlepsze rozwiązania z takich mundurów jak ACU, MCCUU czy z munduru włoskiego. Jednakże większość partii testowych dostała kadra przyklejona dupą do biurka przez co kazali usunąć kieszenie na tyłku(bo dekownika długopis w dupę kłuł, jak pisał raporty) i dodano znane z obecnego wzoru gumy na pięty(kto ten mundur miał na sobie wie jakie to jest debilne rozwiązanie), bo panom oficerom sztabowym nogawki z butów wyłaziły od często siadania. I przez to nowy mundur WP wygląda jak zderzenie się przyszłości z przeszłością, czyli po prostu źle. Bardzo dobry projekt zabity przez zidiociałą kadrę.

I tak samo jest w polskich jednostkach specjalnych. Po cholerę powstał AGAT skoro zadania tej jednostki można było przydzielić właśnie JWK ? JWK i GROM to jednostki bliźniacze pod względem zadań. A przez takie durne posunięcie mamy teraz 5 grup specjalnych, a jednostek do przeciwdziałania atakom chemicznym i biologicznym mamy jedną, w Tarnowskich Górach i do tego ze sprzętem sprzed 40 lat.
Tylko, że takie są realia w które, jak widać, nie każdy chce wierzyć, bo propagandowe filmiki robią większe wrażenie.
Zgłoś
dreamair 2012-07-22, 23:29
Ranger napisał/a:

Przykład pierwszy z brzegu - nowy mundur WP.

Nie wiem co ma wyszkolenie jednostki typu JWK do nowego munduru WP No tak, ale co ja tam wiem. Ktoś kto nigdy tam nie był może mi to opowiedzieć i wytłumaczyć. Nie wiem jak u Ciebie, ale według nie trzeba oglądać filmików z Combat Camery i filmików od MON'u żeby wiedzieć coś na ten temat. Czytałem książki o innych jednostkach, ludzi którzy tam byli, ludzi, którzy te jednostki tworzyli, ale koleś z sadistica, który niewiele co w życiu przeżył mówi mi, że to wszystko bujda. To, że osoby z innych jednostek specjalnych na świecie chwalą Polaków, to, że JWK odbija zakładników jak gdyby nigdy nic w Afganistanie to też głupota, bo ta jednostka jest przeciętna.

Nigdy nie powiedziałem, że to cud kinematografii, ale jest to bardzo porządny film. Niestety trzeba go obejrzeć w języku angielskim więc to Cię przerasta i już uważasz, że to coś złego.

Przejdź selekcje zamiast siedzieć na sadolu to będziesz mógł się wypowiadać negatywnie na ten temat.
Zgłoś
Castagiro 2012-07-22, 23:33
Co jak co ale Ranger ma rację. Niestety...
Zgłoś
Dildowagins 2012-07-22, 23:36
Oni nie mają być efektowni tylko efektywni......

jagiellonski24.pl | pulaski.pl | mises.pl
Zgłoś
dreamair 2012-07-22, 23:44
W ogóle po chuj ta dyskusja? Nikt z nas nie wie jacy oni są naprawdę. Nikt nie powie nam wszystkiego. Na filmikach MON'u nie mogą praktycznie niczego pokazać, a na filmach z Combat Camery niczego nie widać. To tyle z mojej strony, nie mam zamiaru już dyskutować, bo i tak nie zmienię swojego zdania. Ty też nie, a raczej nie dojdziemy do prawdy.
Zgłoś
Ranger 2012-07-22, 23:44
Cytat:

Nie wiem co ma wyszkolenie jednostki typu JWK do nowego munduru WP

No widać twój poziom inteligencji jeszcze nie posiadł zdolności logicznego myślenia. To był przykład tego, co się dzieje w Wojsku Polskim. Dopóki na wyższych stanowiskach będą ludzie, którzy o nowoczesnym wojsku nie mają pojęcia dopóty nasze wojsko będzie przeciętne.

Cytat:

Czytałem książki o innych jednostkach, ludzi którzy tam byli, ludzi, którzy te jednostki tworzyli, ale koleś z sadistica, który niewiele co w życiu przeżył mówi mi, że to wszystko bujda.

Haha, no koń by się uśmiał. Jasne, że polskie jednostki specjalne zostały stworzone na najwyższym poziomie. Najlepszy przykład to gen. Petelicki, który GROM wyszkolił na prawdziwych profesjonalistów. Ale co z tego skoro usunięto go ze stanowiska i dano dowodzić ludziom, którzy o tym nie mają zielonego pojęcia. Złe dowództwo, afery przetargowe i znajomości zniszczyły GROM.

Cytat:

To, że osoby z innych jednostek specjalnych na świecie chwalą Polaków, to, że JWK odbija zakładników jak gdyby nigdy nic w Afganistanie to też głupota, bo ta jednostka jest przeciętna.

No kurwa, a co mają robić ? Jak skrytykowano polską strefę w Afganistanie(gdzie po przekazaniu nam jej przez amerykanów znowu zalęgli się talibowie, a polacy nie dawali rady) to się podniosła wielka wrzawa, jak tak można dzielnych polaków oczerniać i dowództwo amerykańskie musiało przepraszać za prawdę. Statystyki i bezpieczeństwo strefy mówiły same za siebie. Dzisiaj chwalą nawet ANA, które jest zbieraniną brudasów, co by cię sprzedało za 5 dolców, ale chwalić trzeba.
A odbijanie zakładników to nie jest żaden wyczyn. Każda jednostka specjalna musi to opanować. I dlatego jest średnio.

Cytat:

Nigdy nie powiedziałem, że to cud kinematografii, ale jest to bardzo porządny film. Niestety trzeba go obejrzeć w języku angielskim więc to Cię przerasta i już uważasz, że to coś złego.

Kolejny dobry żart W ''Act of Valor'' dobre jest tylko to, że pokazano tam realistycznie schematy działania czarnej i zielonej taktyki. Reszta w tym filmie po prostu ssie. Mnóstwo propagandy, żenujące aktorstwo(co się zwala niby na to, że wystąpili tam prawdziwi SEAL's, a to nie prawda) i stereotypy( główni przeciwnicy w tym filmie to żydo-ukrainiec, ruso-muzumłano-czeczeniec i meksykanin, doprawdy wyniosłe).

Cytat:

Przejdź selekcje zamiast siedzieć na sadolu to będziesz mógł się wypowiadać negatywnie na ten temat.

No tak, bo selekcja to jest naprawdę wymiernik. Może ta w Navy Seals czy Kurs Rangers, ale nie polskie selekcje.

Cytat:

Ty też nie, a raczej nie dojdziemy do prawdy.

Nie, kurwa, ty prawdy nie chcesz dojść. Ilu znasz żołnierzy czy kogoś kto ma z wojskiem do czynienia i opowie ci co nieco ? Widząc twoje pierdolenie to zakładam, że żadnego. Też kiedyś byłem ślepo wierzącym w to, że polskie wojsko to profesjonaliści, wykształcona kadra i w ogóle cud, miód i orzeszki. Tyle tylko, że mogę swoje poglądy skonfrontować z wojskowymi realiami, które jak już pisałem, nie mając nic wspólnego z propagandą MON'u.
Zgłoś
dreamair 2012-07-22, 23:54
@up

Ktoś mądry kiedyś powiedział: "Nie dyskutuj z idiotami, bo cię sprowadzą do swojego poziomu i wygrają doświadczeniem." WYGRAŁEŚ, gratuluję.
Zgłoś
Ranger 2012-07-22, 23:55
Tia, chłopaczkowi skończyły się argumenty to zastosował sprytny zabieg erystyczny z oklepanym cytatem

Idź być głupi, gdzie indziej.
Zgłoś
dreamair 2012-07-22, 23:59
@up

Spierdalaj... argumenty to może ci przedstawiać twoja laska jak nie chce seksu. Pewnie też sypie cytatami ciągle więc tekścik o unikaniu dyskusji jak widać masz już wyuczony.
Zgłoś
Ranger 2012-07-23, 0:07
Zgłoś
dreamair 2012-07-23, 0:10
odezwij się jak napiszesz jakiegoś konstruktywnego wrzuta, a teraz wypierdalaj z tymi kwejkami.
Zgłoś
Ranger 2012-07-23, 0:16
Z tego, co pamiętam to miałeś nie dyskutować. Coś ci nie idzie, foczko. Płacz dalej

Rzeczywiście masz autorytet by wymagać ode mnie konstruktywnego wrzuta. Najpierw sam popracuj nad argumentacją swoich żenujących wypocinek, chłoptasku, bo jak na razie to widać, że jak tylko nie masz mamusi w zasięgu wzroku to lejesz po gaciach.
Zgłoś
dreamair 2012-07-23, 0:27
Rzeczywiście masz autorytet żeby wypowiadać się w sprawach związanych z wyszkoleniem polskich Wojsk Specjalnych. Nie ma co, mogliby się od Ciebie uczyć. W ogóle po chuj tam tyle osób tym kieruje skoro ty ich poprowadzisz miszczu.

Teraz wcale z Tobą nie dyskutuje tylko oglądam jak nie radzisz sobie z napisaniem porządnego posta, w którym trzeba tylko jechać po kimś.
Zgłoś
Ranger 2012-07-23, 0:33
Cytat:

Teraz wcale z Tobą nie dyskutuje tylko oglądam jak nie radzisz sobie z napisaniem porządnego posta, w którym trzeba tylko jechać po kimś.

To masz ciekawy sposób ''oglądania'', z kina pewnie nie raz zostałeś wyjebany, no nie ?
Masz rację, z postami w których się tylko kogoś jedzie sobie nie radzę. To twoja specjalność.
Ja tam wolę coś o czym nigdy nie słyszałeś - merytorykę dyskusji
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów