Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Gówno prawda. Po pierwsze rama po pęknięciu już się rozeszła więc nagięcie jej z powrotem wytworzyłoby w miejscu odkształcenia naprężenia. Jak wiadomo takie naprężenia w aluminium, a zwłaszcza tak duże, skutkują w szybkim czasie pęknięciem. Po drugie spawanie ram aluminiowych pękniętych podczas użytkowania w sumie mija się z celem. Jeśli pęknięcie dopiero co się pokazuje możemy położyć na to spaw lub dodać jakieś wzmocnienia, ale na dłuższą metę nic to nie da. Ramy robione w fabrykach po spawaniu są poddawane odpuszczaniu aby zredukować naprężenia powstałe podczas spawania. Gdyby ten zabieg był pominięty ramy pękałyby jak zapałki. Tak więc jeśli pękło to do kosza.
Mi kilkanaście lat temu pękła w okolicach supportu duralowa rama z Mielca, pospawałem z Andrzejem w piwnicy i jeżdzę do dzisiaj.
Może już bez "akrobacji", ale niejednorotnie chujowo lądowałem ze schodów czy innych hopek i nie puściło.
Może po prostu dobry egzemplarz...
Aczkolwiek chłopak se pospawać może - ja bym nie wypierdalał od razu do szrota tej ramy
Co więcej!
Jeżeli zrobisz to dobrze, to będzie się trzymać i się nie złamie, ale na pewno nie będzie miała takiej samej trwałości jak na początku. imo.
Mi też kilka lat temu pękła rama. Ale akurat było to w na tyle mało newralgicznym miejscu, że po spawaniu śmigałem w FR 2 lata i jeszcze ją spyliłem .
@tomqj
Duralowa rama? Odlewana?
Imo tak. Ale tej ramy już nie pospawa, bo po pęknięciu rozeszła się na tyle, że aż zgięła się gdzieś na górnej rurze.
Mi też kilka lat temu pękła rama. Ale akurat było to w na tyle mało newralgicznym miejscu, że po spawaniu śmigałem w FR 2 lata i jeszcze ją spyliłem .
@tomqj
Duralowa rama? Odlewana?
zapewne odlewana, bo to stop aluminium z miedzią
Chcesz mi powiedzieć, że Mielec odlewał ramy? Masz może zdjęcie? Pytam z ciekawości.
Odlewana rama to niezła rzadkość. Jedyna o jakiej wiem to Honda do DH.
Chcesz mi powiedzieć, że Mielec odlewał ramy? Masz może zdjęcie? Pytam z ciekawości.
nie zrozumieliśmy się.
Ironicznie napisałem, że odlewana (bo stop)
Oczywiście, z gotowych duraluminiowych elementów o przekroju kwadratu - oprócz seat tube'a i rury sterowej.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów