Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Na akwenach, na których jest dozwolone łowiectwo podwodne prowadzący na nim gospodarkę rybacką ma obowiązek informować o czasie i miejscu dokonywanych połowów prądem i sieciami, oraz znakowania sieci.
Sieci nieoznakowane i połowy innego rodzaju (także prądem) nie podane do wiadomości na danym akwenie są traktowane przez nas (podwodnych łowców) jako kłusownictwo i są zgłaszane najczęściej prosto z wody dzierżawcy akwenu. Tutaj masz przykłady jak to działa z naszej strony:
W przypadku kłusownictwa prądem odbywa się to z reguły w sposób widoczny dla nas i rozpoznawalny z daleka. Nikt z nas nie będzie się pchał pod napięcie, ale na pewno każdy zareaguje - a telefony komórkowe mamy ze sobą zawsze na boi (łowiectwo podwodne zgodnie z przepisami, na akwenach podlegających ustawie państwowej wolno uprawiać tylko będąc wyposażonym w dużą i dobrze widoczną boję):
stary gdzie ty takie wielkie karpie miales? w zalewie solinskim nurkowales czy co?
swoja droga przypominam ze takie wycinanie sieci ( na tych filmach to pikus a nie sieci) jest bardzo ryzykowne.
Oczywiście jako konsumenci możemy jeszcze zagłosować portfelem i przestać kupować ryby słodkowodne, nie chodzić na smażoną rybkę podczas wakacji, nie sięgać po węgorza wędzonego na Mazurach itp. itd.
Możemy też zrobić rzecz najbardziej sensowną: zacząć zgłaszać do urzędu skarbowego rybaków, bo każdy z nich, bez wyjątku, popełnia codziennie przestępstwa skarbowe.
Czytając opisy filmików i komentarze w nich mam wrażenie, że na siłę próbujesz używać słów, których znaczenia nie znasz albo po prostu nie potrafisz ich poprawnie zastosować. "Kłusowanie ryb [...]" ryby nie kłusują, wydaje mi się, że kłusuje się NA ryby ale co ja tam wiem, jestem tylko marnym elektrykiem.
słownik języka polskiego:
kłusować
1. biec kłusem
2. trudnić się kłusownictwem
Czyli podobnie jak budowanie - pisze się budowanie domów a nie budowanie na domy. Ale ja nie jestem językoznawcą i mogę sie mylić.
Będąc na określonym terenie trzeba mieć zapisany w telefonie numer do komendanta SSR i komendanta PSR w danym okręgu. W przypadku zaobserwowania w wodzie narzędzi kłusowniczych lub procederu kłusownictwa wykonywanego przez pojedynczą osobę najlepiej poinformować właśnie SSR i PSR. W przypadku gdy zauważony proceder kłusownictwa ma charakter zorganizowanej wieloosobowej akcji to należy od razu informować PSR i policję. Oni mają uprawnienia umożliwiające 'spacyfikowanie' takiej grupy. One są w przypadku zagrożenia bardzo zdecydowane i brutalne - kłusownictwo na dużą skalę to przestępstwo za które grożą spore kary. W takim wypadku nie należy być bohaterem - zbyt duże ryzyko - należy to zostawić właściwym służbom dysponującym odpowiednimi uprawnieniami, siłami i środkami.
Jeszcze jedna sprawa - w przypadku zaobserwowania w wodzie narzędzi kłusowniczych (więcierze, sieci) nie należy likwidować ich 'po cichu' we własnym zakresie, nie należy też samodzielnie uwalniać z nich uwięzionych ryb (tak mówi teoria) - chodzi o to, że w przypadku gdy te narzędzia zostały już zauważone i są objęte obserwacją, a także w przypadku zauważenia przez np. PSR podczas takiej 'prywatnej' likwidacji automatycznie w świetle prawa staje się samemu podejrzanym o kłusownictwo i można mieć poważne problemy mimo, że postępowało się w dobrej woli - należy zgłaszać. To właśnie dlatego my - podwodni łowcy zaprzestaliśmy samodzielnych likwidacji, wyposażyliśmy się w odpowiednie telefony, bądź pokrowce na nie i zgłaszamy zauważone przypadki kłusownictwa i narzędzi kłusowniczych bezpośrednio z wody.
Nie było nic o materiałach wybuchowych.
Będzie w swoim czasie, a jakże, będzie.
słownik języka polskiego:
kłusować
1. biec kłusem
2. trudnić się kłusownictwem
Czyli podobnie jak budowanie - pisze się budowanie domów a nie budowanie na domy. Ale ja nie jestem językoznawcą i mogę sie mylić.
A ja bym powiedział, że kłusować to jak polować a poluje się na coś.
Jest tu jakiś Sadol-polonista?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów