Łowiectwo podwodne w Polsce jest legalne!
Na akwenach, na których jest dozwolone łowiectwo podwodne prowadzący na nim gospodarkę rybacką ma obowiązek informować o czasie i miejscu dokonywanych połowów prądem i sieciami, oraz znakowania sieci.
Sieci nieoznakowane i połowy innego rodzaju (także prądem) nie podane do wiadomości na danym akwenie są traktowane przez nas (podwodnych łowców) jako kłusownictwo i są zgłaszane najczęściej prosto z wody dzierżawcy akwenu. Tutaj masz przykłady jak to działa z naszej strony:
W przypadku kłusownictwa prądem odbywa się to z reguły w sposób widoczny dla nas i rozpoznawalny z daleka. Nikt z nas nie będzie się pchał pod napięcie, ale na pewno każdy zareaguje - a telefony komórkowe mamy ze sobą zawsze na boi (łowiectwo podwodne zgodnie z przepisami, na akwenach podlegających ustawie państwowej wolno uprawiać tylko będąc wyposażonym w dużą i dobrze widoczną boję):
Czytając opisy filmików i komentarze w nich mam wrażenie, że na siłę próbujesz używać słów, których znaczenia nie znasz albo po prostu nie potrafisz ich poprawnie zastosować. "Kłusowanie ryb [...]" ryby nie kłusują, wydaje mi się, że kłusuje się NA ryby ale co ja tam wiem, jestem tylko marnym elektrykiem.
Łowiectwo podwodne w Polsce jest legalne!
słownik języka polskiego:
kłusować
1. biec kłusem
2. trudnić się kłusownictwem
Czyli podobnie jak budowanie - pisze się budowanie domów a nie budowanie na domy. Ale ja nie jestem językoznawcą i mogę sie mylić.