18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Kolejny sukces GROMu
Pan_Generał • 2013-09-12, 13:08
Fariba Kakar, afgańska parlamentarzystka porwana przez talibów, jest już bezpieczna. W operacji jej uwolnienia wziął udział GROM i służby specjalne. – Cieszymy się, że wszystko skończyło się dobrze. Zwłaszcza, że docierały do nas sprzeczne informacje. Obawialiśmy się najgorszego – mówi dowódca zespołu zadaniowego GROM.

Fariba Kakar została porwana, gdy w sierpniu razem z dziećmi jechała taksówką do Kabulu. Na drodze Highway 1 (największej arterii Afganistanu łączącej Kabul z Kandaharem) w okolicy Ghazni taksówka została zatrzymana przez grupę rebeliantów. Po kilku dniach porywacze uwolnili taksówkarza i dzieci afgańskiej posłanki. Los Fariby Kakar pozostawał nieznany.

Afgańskie władze natychmiast uruchomiły system zarządzania kryzysowego, jaki obowiązuje, gdy uprowadzony zostanie wysoki rangą urzędnik państwowy. Minister spraw wewnętrznych i dyrektor Narodowego Dyrektoriatu Bezpieczeństwa (NDS) podjęli próby negocjacji z porywaczami. W proces uwolnienia parlamentarzystki zaangażował się sam prezydent Afganistanu Hamid Karzaj.

Działania afgańskich służb nie przynosiły jednak rezultatu. O pomoc poproszona została koalicja ISAF, m.in. dowództwa odpowiedzialne za siły specjalne: NSOC-A i ISAF SOF. Powstały dwa zespoły, które miały wesprzeć Afgańczyków. Jeden z nich był polski – w jego skład weszli operatorzy z Jednostki Wojskowej GROM. Do wsparcia komandosów przydzielono zespół operacyjny Służby Kontrwywiadu Wojskowego.

Polscy komandosi z afgańskimi partnerami z NDS rozpoczęli przygotowania do operacji uwolnienia zakładniczki – mówi mjr Marek Pietrzak, rzecznik prasowy Dowództwa Operacyjnego. – W tym czasie informacje wywiadowcze zbierały polskie służby specjalne. Jednak miejsce przetrzymywania Fariby Kakar było wielokrotnie zmieniane. To bardzo utrudniało zebranie precyzyjnych informacji i przeprowadzenie operacji uwolnienia – dodaje mjr Pietrzak.

Dlatego przez miesiąc siły polsko-afgańskie pozostawały w gotowości do natychmiastowego przeprowadzenia akcji. 7 września dzięki działaniom negocjatorów, oficerów polskich i afgańskich wojsk i służb specjalnych, m.in. GROM-u, talibowie uwolnili zakładniczkę. W wymianie wzięli udział przedstawiciele władz afgańskich i mąż porwanej kobiety. Operację przekazania Fariby Kakar ubezpieczali komandosi GROM-u i NDS. Uwolniona posłanka trafiła cała i zdrowa do obozu GROM-u w bazie wojskowej Ghazni, gdzie stacjonują polscy żołnierze. Stamtąd odleciała do Kabulu. – Cieszymy się, że pomyślnie udało się przeprowadzić operację, tym bardziej że docierały do nas sprzeczne informacje o uprowadzonej. Obawialiśmy się najgorszego – mówi dowódca zespołu zadaniowego GROM.

polska-zbrojna.pl/home/articleshow/9479?t=GROM-pomogl-uwolnic-afganska-poslanke

Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.
Zgłoś
Shaggy93 2013-09-12, 19:34 2
a ja sie pytam dlaczego grom nie uwolni polskiego dziennikarza porwanego w libii ?? nie jest tak ważny jak jakaś ciapata kurwa ??

,,Po­lacy są samą od­wagą. Są straszni!''
Dorothy Thompson
Zgłoś
Rxx 2013-09-12, 19:37
Tam śnieg pada czy ktoś dom ociepla i styropian szlifuje?
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 19:37 6
Cytat:

doświadczenie" tych paru ludzi, pójdzie się jebać za 3 lata jak pójdą do cywila.

A ty wiesz ile oni mieli lat Średnio 15 lat się służy w tej jednostce. Dodatkowa wiedzę sie przekazuje dalej.
--
Co do Syrii. Jeżeli wywiad go nie może znaleźć, to jak ma go GROM uratować? Mają wbijać do każdej chaty osobno?

Zgłoś
i................y 2013-09-12, 19:46 1
@BongMan, Pan_Generał: Obaj jesteście siebie warci. Najlepiej załóżcie forum PG&BM_nienawidzą_się_nawzajem.pl, bo Sadistic jest za mały na was dwóch i wasze sprzeczki.
Zgłoś
q................5 2013-09-12, 19:50
Mister dżenarl - czy mógłbyś już zakończyć te swoje wywody wydłubane palcem z tyłka? Inaczej ci powiedzieć czy znowu polecisz po moda?
Zgłoś
MrMalugest 2013-09-12, 19:53 2
Za elitę jednostkek specjalnych świata zawsze PIWO !
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 19:58 6
quartz75, pisałeś że mnie masz w dupie, więc na chuj się udzielasz pajacu? Liczysz na oklaski?

Cytat:

znowu polecisz po moda?

No tak, bo to przeze mnie dostałeś 3w Kończ waść pan, wstydu oszczędź.

Zgłoś
p................a 2013-09-12, 20:14
Panie generale masz dobre wstawki i nie słuchaj tych zacofanych imbecylów.
Zgłoś
MocnyFull 2013-09-12, 20:17
Pan_Generał napisał/a:

BongMan, doświadczenie, które może zastać użyte w razie porwania Polaków .

no faktycznie doświadczenie, które mogliby zdobyć znacznie bliżej, zdala od śmierci

7% złagodzi Kiepskich życie
Zgłoś
QKLUX 2013-09-12, 20:21 3
Powiem tak: jak dla mnie to nasze wojsko nie powinno się mieszać, niech ciapatki same się wyżynają między sobą z pożytkiem dla świata.
Ale z drugiej strony- u nas na szczęście wojny nie ma, niech trenują na ciapatych, żeby umieć walczyć jak u nas do czegoś dojdzie.
"Fri enerdżi" - darmowe ruchome cele
Zgłoś
białywęgorz 2013-09-12, 20:29 1
GROM - jedyna Polska organizacja z której jestem dumny
Zgłoś
Black Pitt 2013-09-12, 20:38 1
Pan_Generał napisał/a:

Pocisnąłem Tobie, bo jesteś debilem.

Do wszystkich upośledzonych osób. Jacy kurwa okupanci?! Przecież sami Afgańczycy chcą naszych wojsk w afganie...

Mają własnego prezydenta itd. Więc do książek gamonie.

Tylko się nie obsraj ty(!) patr idito.
Afgańcy nas chcą, no ja pierdolę
Tylko ze względu na ich wybuchowe temperamenty nasi najemnicy siedzą tam pod bronią i wpadają w gościne opancerzonymi wozami
Syria też ma swojego prezydenta, może się kurwa kopniesz zdobyć doświadczenie, zamiast warczeć koło swojego tematu jak pies sołtysa?
Zgłoś
Dranzes 2013-09-12, 20:45
jestę dumny, to zmieniło moje pikne rzycie w tuskolandii na jeszcze pikniejze
Zgłoś
q................5 2013-09-12, 20:45
No, od zajebania się tam nauczą żeby bronić Polski. Idź pan w ch.j. Spierdolone myślenie polaczkowate, gdzie stany a nas stać to wysłać. Pytam się jednego kretyna z drugim, czyś ty chociaż widział jak wyglądają te ich patrole? Przejechać raz na jakiś czas w wozach, zmuszać tubylców do współpracy i wracać do bazy. Oni mają głęboko w rzyci zwykłych Afgańczyków. Kraj w żaden sposób nie jest przejęty i nigdy nie będzie. Że raz na jakiś czas ktoś zginie, wali mnie to. Ja tam się nie pchałem, nikomu na siłę radości nie chciałem dodawać. Macie mózgi jak burgery, może i lepiej posiekane nawet.
Zgłoś
dagins 2013-09-12, 20:53
@MocnyFull
Może dajmy im pistolety na wodę i zamknijmy w koszarach, to sobie niczego nie zrobią i nikt nie zginie? Litości...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów