18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Kolejny sukces GROMu
Pan_Generał • 2013-09-12, 13:08
Fariba Kakar, afgańska parlamentarzystka porwana przez talibów, jest już bezpieczna. W operacji jej uwolnienia wziął udział GROM i służby specjalne. – Cieszymy się, że wszystko skończyło się dobrze. Zwłaszcza, że docierały do nas sprzeczne informacje. Obawialiśmy się najgorszego – mówi dowódca zespołu zadaniowego GROM.

Fariba Kakar została porwana, gdy w sierpniu razem z dziećmi jechała taksówką do Kabulu. Na drodze Highway 1 (największej arterii Afganistanu łączącej Kabul z Kandaharem) w okolicy Ghazni taksówka została zatrzymana przez grupę rebeliantów. Po kilku dniach porywacze uwolnili taksówkarza i dzieci afgańskiej posłanki. Los Fariby Kakar pozostawał nieznany.

Afgańskie władze natychmiast uruchomiły system zarządzania kryzysowego, jaki obowiązuje, gdy uprowadzony zostanie wysoki rangą urzędnik państwowy. Minister spraw wewnętrznych i dyrektor Narodowego Dyrektoriatu Bezpieczeństwa (NDS) podjęli próby negocjacji z porywaczami. W proces uwolnienia parlamentarzystki zaangażował się sam prezydent Afganistanu Hamid Karzaj.

Działania afgańskich służb nie przynosiły jednak rezultatu. O pomoc poproszona została koalicja ISAF, m.in. dowództwa odpowiedzialne za siły specjalne: NSOC-A i ISAF SOF. Powstały dwa zespoły, które miały wesprzeć Afgańczyków. Jeden z nich był polski – w jego skład weszli operatorzy z Jednostki Wojskowej GROM. Do wsparcia komandosów przydzielono zespół operacyjny Służby Kontrwywiadu Wojskowego.

Polscy komandosi z afgańskimi partnerami z NDS rozpoczęli przygotowania do operacji uwolnienia zakładniczki – mówi mjr Marek Pietrzak, rzecznik prasowy Dowództwa Operacyjnego. – W tym czasie informacje wywiadowcze zbierały polskie służby specjalne. Jednak miejsce przetrzymywania Fariby Kakar było wielokrotnie zmieniane. To bardzo utrudniało zebranie precyzyjnych informacji i przeprowadzenie operacji uwolnienia – dodaje mjr Pietrzak.

Dlatego przez miesiąc siły polsko-afgańskie pozostawały w gotowości do natychmiastowego przeprowadzenia akcji. 7 września dzięki działaniom negocjatorów, oficerów polskich i afgańskich wojsk i służb specjalnych, m.in. GROM-u, talibowie uwolnili zakładniczkę. W wymianie wzięli udział przedstawiciele władz afgańskich i mąż porwanej kobiety. Operację przekazania Fariby Kakar ubezpieczali komandosi GROM-u i NDS. Uwolniona posłanka trafiła cała i zdrowa do obozu GROM-u w bazie wojskowej Ghazni, gdzie stacjonują polscy żołnierze. Stamtąd odleciała do Kabulu. – Cieszymy się, że pomyślnie udało się przeprowadzić operację, tym bardziej że docierały do nas sprzeczne informacje o uprowadzonej. Obawialiśmy się najgorszego – mówi dowódca zespołu zadaniowego GROM.

polska-zbrojna.pl/home/articleshow/9479?t=GROM-pomogl-uwolnic-afganska-poslanke

Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.
Zgłoś
BongMan 2013-09-12, 13:20 18
Polscy żołnierze na amerykańskiej wojnie ratują afgańskie kobiety A co ma z tego Polska?

Nie zapomnij o grzebieniu, ty pierdolony jeleniu.
Fazi

Mój chuj dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 13:26 145
BongMan, doświadczenie, które może zastać użyte w razie porwania Polaków debilu Nie tak trudno jest się tego domyślić, ale ty tego nie pojmiesz.

Zgłoś
q................5 2013-09-12, 13:27 3
Taaa...Być okupantem ale oczywiście ważne podobno persony se same jeżdżą. Później zrobić akcję "odbicia". Doprawdy, to wprowadzanie demokracji już się niektórym na serio pojebało. Panie Generale, panu już podziękujemy. Idź pan do tv czy jakiegoś faktu, tam pan możesz kadzić te swoje dyrdymały na potęgę. No i jeszcze jedna ważna sprawa, gdybyś pan był generałem to jeszcze byś pan na pierdzeniu bzdur zarobił. Tak to został tylko net.
Zgłoś
BongMan 2013-09-12, 13:40 13
Uwielbiam takich internetowych zakompleksionych lamusików, którzy przy każdej okazji muszą człowieka wyzywać.

Pocisnąłeś BongManowi, zaraz ci zaczną stawiać piwa. Powiększyła ci się fujarka?

Fazi

Pih
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 13:46 58
BongMan napisał/a:

Pocisnąłeś BongManowi, zaraz ci zaczną stawiać piwa. Powiększyła ci się fujarka?

Pocisnąłem Tobie, bo jesteś debilem.

Do wszystkich upośledzonych osób. Jacy kurwa okupanci?! Przecież sami Afgańczycy chcą naszych wojsk w afganie...

Mają własnego prezydenta itd. Więc do książek gamonie.

Zgłoś
k................a 2013-09-12, 13:46 4
BongMan, już Tobie odpowiadam , polska ma z tego fajne fotki
Zgłoś
BongMan 2013-09-12, 13:52 8
Jestem debilem, bo zadałem pytanie. Ok, czyli każdy jest debilem. Dobra, już cię rozkminiłem. Wyzywasz ludzi w internecie, pyskujesz, nazywasz się panem generałem i jarasz się wojskiem. Akurat to ostatnie to całkiem normalne zjawisko, ale w połączeniu z poprzednimi i twoim buractwem, diagnoza jest następująca: Internetowy kozak, pyskacz, który na WKU dostał pewnie kategorię D, do wojska nie wezmą z powodu całkowitej nieprzydatności do niczego, a bardzo byś chciał być fajny i poważany, więc przynajmniej w necie próbujesz to osiągnąć - wyzywając innych od debili. Nie tędy droga.

Fazi

Pih
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 14:01 30
Cytat:

Wyzywasz ludzi w internecie, pyskujesz,

Normalna rzecz jak się obcuje z takimi ludźmi jak ty.

Cytat:

Internetowy kozak, pyskacz, który na WKU dostał pewnie kategorię D

Dostałem zdolny do desantu więc

Cytat:

do wojska nie wezmą z powodu całkowitej nieprzydatności do niczego

Nie wezmą bo już nie ma zasadniczej, i wiek nie ten sam.

Cytat:

a bardzo byś chciał być fajny i poważany, więc przynajmniej w necie próbujesz to osiągnąć

Mówi koleś który doje swoje foto na sadola, jak trzyma warkę Kim ty jesteś frajerze? Na pewno masz te 24 lata? Bo mi się wydaje że masz 15

Zgłoś
BongMan 2013-09-12, 14:12 5
Pan_Generał napisał/a:

Dostałem zdolny do desantu więc

Więc się stąd desantuj

Fazi

Pih
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 14:19 12
Cytat:

Dobra, już cię rozkminiłem.

Jednak nie.

Cytat:

Więc się stąd desantuj

A ty wracaj zbierać warzywa dla niemca na polu. Wie że siedzisz przed kompem?

Zgłoś
q................5 2013-09-12, 14:29 4
Panie generale, generalnie to mam pana głęboko w dupie. Jesteś pan niedorozwojem umysłowym i tyle. Przykre jest to, że ten portal zbiera ostatnimi czasy tylko takie śmieci. Im kto głupszy tym lepszy. Pan zapewne jesteś w czołówce. Jakim prawem buraku taki nick sobie nadajesz, to pierwszy sygnał, że masz coś z deklem.
Zgłoś
Pan_Generał 2013-09-12, 14:36 23
Cytat:

Panie generale, generalnie to mam pana głęboko w dupie

Jeżeli masz mnie w dupie, to po się jeszcze udzielasz w moim temacie?

Zgłoś
P................r 2013-09-12, 19:15 3
Pan_Generał napisał/a:

BongMan, doświadczenie, które może zastać użyte w razie porwania Polaków debilu Nie tak trudno jest się tego domyślić, ale ty tego nie pojmiesz.

"doświadczenie" tych paru ludzi, pójdzie się jebać za 3 lata jak pójdą do cywila.

Pytanie było słuszne - co my, Polscy podatnicy mamy z tej akcji?, odpowiedz. Jestem ciekaw jakie konkretne fakty przytoczysz.
Zgłoś
patyk89 2013-09-12, 19:27 3
Uratowaliby tego polskiego fotografa porwanego w ciapatolandii Syrii a nie pingwina ratują...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów