Santoryn napisał/a:
teraz sam sprawiam prezent na komunie i tak jak mi powiedziano to mniej niz 300 zl sie nie daje
No taka pojebana mentalnośc w naszym kraju się wytworzyła, że ludzie nie mają, a kupuję i dają. Na przykład goście zarabiają 1300zł, ale buty za 400zł itp. Na zachodzie zarabiają powiedzmy 4500zł, a buty za 100zł. Ta wiejska mentalnosć "na pokaz". Tak jak obiło mi się o ucho, że sprzęt bez znaków użycia można było w sklepach oddać do 7 dni, to "kupowali" telewizor jak rodzina przyjechała na święta, a po świętach oddawali. No i jest jak jest, że wychodzi, że ludziom żyje się dobrze, bo wszystko robią "na pokaz"...
babycow napisał/a:
japierdole to byly czasy... 30% towarow w Polsce byly Polskiej produkcji... teraz moze z 5% ...;/
No niestety nasz "postęp" polega na zagranicznym kapitale, wszystko się wyprzedaje i zachód robi interes u nas i na nas. My sami nie potrafimy zrobić interesu, potrafimy się tylko sprzedać i chwalić się tym, że ktoś potrafi lepiej na naszej ziemi co nazywane jest postępem. Lub ewentualnie życie na kredyt, jak też wyżej pisałem "na pokaz".