Wnioski wyciągnijcie sami.
Edit: Drugą część można bez problemu znaleźć na youtube, ale jak ktoś będzie miał wielki ból dupy, to wstawię w komentarze.
All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever2 Chiny mają cztery potężne gospodarki(Japonia, Korea, Indie oraz Tajwan( główny konkurent eksportowy)) w okolicy i one raczej nie mają zamiaru układać się z Pekinem.
Chiny są zainteresowane Azją gdzie mają spora konkurencję łącznie z USA które działają tam mocniej niż w Europie.
6 Chiny to kraj komunistyczny i totalitarny. Dzisiejsze władze są spoko ale następna zmiana może być pokroju KIM DZONGów.Tam nie ma konstytucji ani żadnego dokumentu który cokolwiek gwarantuje. Nikt nie odda swojej kasy temu który w każdej chwili może powiedzieć że się już w bank nie bawi i każe wszystkim spierdalać.
Jak ktoś z was jednak by oddał to mogę podać wam mój numer konta na jedno wyjdzie;D
Zobaczcie co niby embargo zrobiło z gospodarką Rosji. Jakiekolwiek embargo na import z Chin rozwali ich gospodarkę w tydzień. Weź 10 przedmiotów z domu i sprawdź gdzie zostały zrobione. Rozpoczęcie gospodarczej walki z zachodem to tak jakbyście zaczęli walkę z waszym największym klientem nie mając nikogo kto zastąpiłby lukę.
-Chiny nie są komunistyczne, tylko kapitalistyczne; tyle, że totalitarne -> taka Europa od 16 wieku
- I raczej nie da się przenieść produkcji do Afryki ( chyba, że w ostateczności) -> brak tam kadr, zaplecza logistycznego(pomijając RPA i czegoś tam jeszcze) i co najważniejsze etosu pracy
Wystarczy, że zamiast w Chiny koncerny zainwestują w Indie i sytuacja zacznie się odwracać.
1 około 70% eksportu chin to kraje zachodnie. Zaczynałbyś jakąkolwiek wojnę wiedząc że z dnia na dzień wyparuje 70 kasy w budżecie? Prędzej wybuchnie wojna z Rosją niżeli z Chinami a i mam wrażenie że chiny staną po zachodniej stronie albo(co bardziej pewne) oleją konflikt.
Na dodatek takie newsy ostatnio się pojawiły: LINK KTÓREGO NIE MOGĘ SKOPIOWAĆ
Popatrz na to z obu stron. Nagle z rynku krajów zachodnich zniknie 70% produktów. W tym prawie cała technologia elektroniczna. To też uderzy w morale obywateli.
Widzę, że kiepsko oglądałeś ten wykład i pewnie II części nie obejrzałeś. Zacznijmy od tego, że USA konsumuje 35% wszystkich produkowanych dóbr. Upadek USA = upadek Chin. Po drugie, nawet gdyby kitajce się uparły i powaliły USA gospodarczo (co owszem, większego problemu im nie sprawi) to ci zrobiliby im to samo nakładając blokadę na kilka cieśnin (a jedną w szczególności - Cieśninę Malakka, którą przepływa 80% dóbr produkowanych w Chinach), pomijając przy tym fakt, że z owych 35% wszystkich dóbr wiele pochodzi z Chin i kitajców również to by zabolało.
Chińczycy lubią rozsiewać swoją propagandę jacy to oni mądrzy i sprytni...