"Głupota to więzienie, z którego nigdy się nie wychodzi. Nie ma zwolnień za dobre sprawowanie, każdy kibluje tam na dożywociu"co za popierdolony amerykanski obrzęd, jakbym takie coś w nocy zobaczył, to bym z buta potraktował.
Co chcesz wesoła tradycja i wcale nie amerykańska. My też mieliśmy fajną z wywoływaniem duchów to nam KrK zamienił na grobing. Coroczne popierdzielanie po kraju, bo " nie wypada nie pojechać", witanie ciotek, wujków (tzw. rodziny, bo widzianej raz do roku), popis coraz większej tandety i kiczu, wszystko kurwa plastikowe, znicze grające "happy birthday" (serio widziałem taki). Zimno, ciemno, ponuro. Przy tym wszystkim zestaw halloween - wesołe dzieci przebrane za demony zbierające cukierki, starsi również w kostiumach na melanżach (wiesz jak to jest potem wydymać mumię, bo ja nie? ), radość, uśmiech i zabawa.
No nie wiem, myślę że wspominanie zmarłych i pamięć o nich jest zdecydowanie lepszą rzeczą niż straszenie ludzi
@nowynick
No nie wiem, myślę że wspominanie zmarłych i pamięć o nich jest zdecydowanie lepszą rzeczą niż straszenie ludzi
pamięć i wspominanie należą się naszym przodkom cały rok nie kurna w jeden dzień. Ja jeżdżę dwa tygodnie po cyrku to mam puste drogi, parking tuż pod bramą i ciszę jak na cmentarzu (dosłownie).
PS oni nie traktują tego w kategorii straszenia tylko zabawy, tam nikt się nie boi, inna mentalność. Jak kumpel ostatnio wypalił "Bóg zapłać" na targu to baba mu odruchowo odpowiedziała wiadomo co , myślisz, że w USA by przeszło?
W Polsce jak to u nas jest musi być w chuj mrocznie. Wspominanie przez umartwianie się, udrękę, płacz. Brakuje biczowników i płaczek.
Grobing w deszczu, w wietrze. Szaro, brudno, ponuro. Wszyscy stoją nad grobem i pociągają nosami. Nie daj boże spotka się rodzinę to trzeba zagadywać, że niby się interesujemy co i nich słychać. PRZEJEBANE.
Polactwo kocha taką martyrologię. Wieczna udręka i pesymizm. Im bardziej przygnębiająco tym lepiej.
Nie rozumiem po chuj coś takiego. Śmierć jest nierozłącznym elementem życia i po chuj się tak przez nią dręczyć.
Odwiedzam groby przez cały rok więc dla mnie to jest dzień jak co dzień.
i tak każdego roku ad nauseam
pamięć i wspominanie należą się naszym przodkom cały rok nie kurna w jeden dzień. Ja jeżdżę dwa tygodnie po cyrku to mam puste drogi, parking tuż pod bramą i ciszę jak na cmentarzu (dosłownie).
Dobra dobra, bramę obok na żydowskim cmentarzu jest zawsze cisza i pustka. Jeździsz dwa tygodnie później, bo się wstydzisz że cie ktoś tam zobaczy. Twoi rodzice też się wstydzili to przebierali cię za świra i wysyłali żebrać o cukierki.
PS. Tak tak, chrzest i koronacja Polski zła i fee. Wcześniej mogły parchy wpadać do Polski i porywać słowiańskie kobiety i dzieci, i przehandlować je muslimom. A tu nagle rycerstwo, husaria i wpierdol na granicy.
Dobra dobra, bramę obok na żydowskim cmentarzu jest zawsze cisza i pustka. Jeździsz dwa tygodnie później, bo się wstydzisz że cie ktoś tam zobaczy. Twoi rodzice też się wstydzili to przebierali cię za świra i wysyłali żebrać o cukierki.
PS. Tak tak, chrzest i koronacja Polski zła i fee. Wcześniej mogły parchy wpadać do Polski i porywać słowiańskie kobiety i dzieci, i przehandlować je muslimom. A tu nagle rycerstwo, husaria i wpierdol na granicy.
Poczytaj sobie trochę o historii złotego wieku, kiedy to husaria siała rozpierdol w szeregach wroga. Wpadali Niemcy brali chłopów do woja, wpadali muzułmanie i porywali niewolnice, była husaria, rycerstwo tylko zanim się zjechali to po dziewczynach śladu nie było, bo te już ssały muzułmańskie pałki w haremach. Nie wpadali głęboko tylko do pogranicznych wiosek, tyle wystarczyło.
A co do pejsów. przemyśl chwilę co się działo w czasach tej uświęconej polskiej ziemi za czasów rycerstwa i husarii. Hiszpanie, Anglicy, etc. uganiali się po całym świecie za złotymi miastami i zwozili tonami skarby polane obficie krwią ludów prymitywniejszych. "Polska spichlerzem Europy" mówi Ci to coś? No więc za nasze zboże wspomniani mordercy płacili złotem zwiezionym z całego globu, tego do nas trafiło takie w chujom, że podejrzewam, że większość światowego złota było w pewnym momencie na terenach RP. Wspomniana szlachta robiła za nie legendarne balangi czy wjeżdżali do Neapolu sypiąc dla kaprysu złote monety biedocie (fakt historyczny). Karczmy, dostawy, alkohol i inne kaprysy ktoś musiał organizować. Szlachta? Nie pracuje! Pachoły? Niby za co? I tu wkroczyli żydzi. Zjechali tu (mniej lub bardziej dobrowolnie) otworzyli geszefty i to co szlachta przepijała trafiało do nich. Wszystkie skarby, za którymi ganiali konkwistadorzy całej Europy w żydowską kieszeń. Wydymali świat koncertowo. My się uczyć od nich powinniśmy a nie szkalować. Jedno jak się potrafią bogacić, drugie jak trzymają się razem. Jeśli żyd prowadzi wulkanizację to nie ma chuja we wsi żeby jakikolwiek żyd w całym mieście poszedł do konkurencji, kasa zawsze zostaje w rodzinie. Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego w praktyce...
bo pogańskie, to zmienili nazwę na Zaduszki czy inne, bo pogańskie to złe, tylko jak setki innych świąt, znaków, obrzędów mają zaczerpnięte z pogaństwa to OK
helołin ma swój urok, bardziej chodzi o komercję, całą otoczkę i zysk oczywiście, ale dzieciaki mają fajną zabawę a i dla dorosłych też, jak ktoś tego nie czuje nie musi w tym uczestniczyć, tak jak czytać i oglądać sadistica
wywieś na drzwiach "cukierków brak" jak trafisz na sadola to ci zostawi psikusa na wycieraczce, figurkę z brązu