Z wyglądu ani to krewetka ani modliszka, ale dysponuje niesamowicie groźną bronią - uderzeniem o prędkości 50 mil na godzinę, które wyprowadza w przeciągu 3 milisekund. W dodatku, oczy tych zwierząt uznawane są za jeden z najbardziej skomplikowanych narządów wzroku w królestwie zwierząt.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:08
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
Ciekawy filmik. Nigdy jednak nie widziałem żeby któraś tak robiła na patelni.
Krewetka modliszkowa (właściwie nie krewetka tylko ustonóg – Stomatopoda) to raczej rzadko spotykany zwierz trafiający najczęściej do akwarium morskiego wraz z żywą skałą. Ze względu na sposób przygotowania do ataku, który jest podobny do stosowanego przez modliszki – nazywane są zwyczajowo mantis shrimp. Często bardzo kolorowe krewetki modliszkowe (polska nazwa: rawka) dorastają od niewielkich (3-5cm) rozmiarów, do nawet 40cm długości. Charakterystyczne dla tej krewetki są nie tylko atrakcyjne i zróżnicowane kolory w jakich występuje, ale także bardzo rozwinięte oczy, oraz sposób polowania. Za największą krewetkę modliszkową uznawana jest Squilla raphidea - osiąga długośc do 40cm. Jest przysmakiem kuchni japońskiej.
Reduta Dobrego Imienia / Polish Anti-Defamation League
Po wyprowadzeniu pierwszego ciosu była by to najszybsza walka w historii "prestizowej" gali KSW.
3 milisekundy
Sprytniutka jebaniutka
Miałem nadzieje, że pokażą jak nokautuje tego kraba i go wpierdala...
theoatmeal.com/comics/mantis_shrimp
Tu jest świetny komiks o tym zwierzu. Nie wrzucam obrazka, bo za długi.
Tu jest świetny komiks o tym zwierzu. Nie wrzucam obrazka, bo za długi.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów