Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
00:00
-00:17
Download

Czy była to dobra lekcja życia dla kierowcy Mercedesa?
Nie wiem i mam to w dupie.
Zmieniono 1 razy Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
smc 2025-01-20, 20:01 2
Kierujący ciężarówką nie upewnił się, że może bezpiecznie zmienić kierunek ruchu, za co został ukarany mandatem karnym i odpowiednią ilością punktów karnych.

Kierowcą Mercedesa policja zaopiekowała się z najwyższym szacunkiem, na jaki zasługuje lokalny zamożny biznesmen.
Zgłoś
Dark-Side 2025-01-20, 20:05 2
smc napisał/a:

Kierujący ciężarówką nie upewnił się, że może bezpiecznie zmienić kierunek ruchu, za co został ukarany mandatem karnym i odpowiednią ilością punktów karnych.
Kierowcą Mercedesa policja zaopiekowała się z najwyższym szacunkiem, na jaki zasługuje lokalny zamożny biznesmen.

Nie wiem jak u Ruskich ale w PL według przepisów obaj dostaliby mandat. Osobiście mam mieszane uczucia co do winy kierującego ciężarówką gdy jest ciągła no ale jest jak jest...
Zgłoś
Adiczek 2025-01-20, 20:34 1
Dark-Side napisał/a:

Nie wiem jak u Ruskich ale w PL według przepisów obaj dostaliby mandat. Osobiście mam mieszane uczucia co do winy kierującego ciężarówką gdy jest ciągła no ale jest jak jest...

To był sarkazm

[ Dodano: 2025-01-20, 20:35 ]
Wina ewidentnie kierowcy trucka
Zgłoś
turor 2025-01-20, 20:51 2
Dark-Side napisał/a:

Ten z ciężarówki za co dostałby mandat ?
Zgłoś
pfefe 2025-01-20, 21:01 1
Dark-Side napisał/a:

Gdyby tak było to każdy kto wjechał w kogoś kto wymusił na nim pierwszeństwo też byłby winny no bo przecież nie upewnił się że ustąpiono mu pierwszeństwa. Więc to chyba jednak tak nie działa
Zgłoś
ibrahim 2025-01-20, 21:05 1
Jaki zakaz wyprzedzania ? Przecież nagrywający normalnie ich wyprzedził.
Zgłoś
Dark-Side 2025-01-20, 21:28
turor napisał/a:

Ten z ciężarówki za co dostałby mandat ?

pfefe napisał/a:

Gdyby tak było to każdy kto wjechał w kogoś kto wymusił na nim pierwszeństwo też byłby winny no bo przecież nie upewnił się że ustąpiono mu pierwszeństwa. Więc to chyba jednak tak nie działa

Było to już tu wałkowane kilka razy.

Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym: "Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności"

Poniżej dwie wstawki ale było znacznie więcej.

Poczytajcie komentarze

sadistic.pl/dziadkowi-sie-zachcialo-wyprzedzania-vt580478,15.htmcomments
sadistic.pl/szkoda-swiezynka-z-502-vt534224,45.htm
Zgłoś
pfefe 2025-01-20, 21:44 3
Dark-Side napisał/a:

art. 22 ust. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym

Tylko że ten wyprzedzany nie zmienił kierunku jazdy bo zmiana kierunku to po prostu skręt w inną drogę i nie zmienił pasa ruchu i nie zamierzał zmieniać więc jak się ten przepis ma do sytuacji z filmiku? Cały jego manewr to było odsunięcie się od prawej krawędzi jezdni bo tam akurat zaczął tyłem wyjeżać inny samochód. Gdyby chciał skręcić na skrzyżowaniu to może by miał ten przepis zastosowanie ale nawet wtedy nie jest pewne że dostałby mandat bo wtedy sprawa robi się dyskusyjna i są różne interpretacje prawne
Zgłoś
smc 2025-01-20, 21:46 1
Chodzi o to, że butloszczoch ma mniejsze prawa, niż właściciel luksusowego Mercedesa.

Takie są odwieczne prawa natury.
Zgłoś
Smokw 2025-01-20, 22:00 1
Dark-Side napisał/a:

W Polsce wina tego z mercedesa. sąd najwyższy już rozstrzygnął tą sprawę w jedyny możliwy logiczny sposób.

[ Dodano: 2025-01-20, 22:02 ]
Dark-Side napisał/a:

Było to już tu wałkowane kilka razy.
Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym: "Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności"
Poniżej dwie wstawki ale było znacznie więcej.
Poczytajcie komentarze

Widzę, żeś mądrzejszy od polskich sądów. Brawo Ty, ale w Polsce obowiązuje tylko jedne prawo.
Zgłoś
Dark-Side 2025-01-20, 22:03
pfefe napisał/a:

Tylko że ten wyprzedzany nie zmienił kierunku jazdy bo zmiana kierunku to po prostu skręt w inną drogę i nie zmienił pasa ruchu i nie zamierzał zmieniać więc jak się ten przepis ma do sytuacji z filmiku? Cały jego manewr to było odsunięcie się od prawej krawędzi jezdni bo tam akurat zaczął tyłem wyjeżać inny samochód. Gdyby chciał skręcić na skrzyżowaniu to może by miał ten przepis zastosowanie ale nawet wtedy nie jest pewne że dostałby mandat bo wtedy sprawa robi się dyskusyjna i są różne interpretacje prawne

Zajechał mu drogę, wykonał manewr wymijania nie upewniając się czy nie jest wyprzedzany. Oczywiście to wszystko jest kwestią interpretacji choćby brak kierunku w Mercedesie.

Też byłem zaskoczony że np. przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu gdzie jest zakaz wyprzedzania skręcający został ukarany za spowodowanie kolizji.
Zgłoś
Smokw 2025-01-20, 22:04 1
ibrahim napisał/a:

Jaki zakaz wyprzedzania ? Przecież nagrywający normalnie ich wyprzedził.

Po pierwsze to ominął, a nie wyprzedził, a po drugie to masz pojedyńczą ciągłą.
Zgłoś
pfefe 2025-01-20, 22:09 1
Dark-Side napisał/a:

Zajechał mu drogę, wykonał manewr wymijania nie upewniając się czy nie jest wyprzedzany. Oczywiście to wszystko jest kwestią interpretacji choćby brak kierunku w Mercedesie.
Też byłem zaskoczony że np. przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu gdzie jest zakaz wyprzedzania skręcający został ukarany za spowodowanie kolizji.
,,Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo''

sn.pl/sites/orzecznictwo/OrzeczeniaHTML/v%20kk%20382-13.docx.html

"Kasacja okazała się oczywiście bezzasadna. Sąd odwoławczy uniewinniając oskarżoną uznał, że przepis art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo drogowe (Dz. U. z 2012, poz. 1137 t. j. ze zm. – dalej jako pr.d.) nie zawiera obowiązku upewnienia się przez uczestnika ruchu czy wykonując manewr zmiany kierunku ruchu polegający na skręcie w lewo, nie spowoduje zajechania drogi innym uczestnikom ruchu jadącym za tym uczestnikiem. Podniósł także, że wymóg zachowania szczególnej ostrożności wskazany w art. 22 ust. 1 pr.d. nie obejmuje swoim zakresem pojęciowym obowiązku upewnienia się przez kierowcę wykonującego taki manewr, że w chwili wykonywania manewru skrętu w lewo nie zajeżdża drogi nieprawidłowo wyprzedzającemu go innemu uczestnikowi ruchu drogowego (str. 4-5 uzasadnienia wyroku)"

Tutaj mamy gościa który wyprzedza na zakazie wyprzedzania czyli robi coś czego mu nie wolno. Analogicznie do wyprzedzania na skrzyżowaniu.
Zgłoś
Dark-Side 2025-01-20, 22:18
pfefe napisał/a:

"Kasacja okazała się oczywiście bezzasadna. Sąd odwoławczy uniewinniając oskarżoną uznał, że przepis art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo drogowe (Dz. U. z 2012, poz. 1137 t. j. ze zm. – dalej jako pr.d.) nie zawiera obowiązku upewnienia się przez uczestnika ruchu czy wykonując manewr zmiany kierunku ruchu polegający na skręcie w lewo, nie spowoduje zajechania drogi innym uczestnikom ruchu jadącym za tym uczestnikiem. Podniósł także, że wymóg zachowania szczególnej ostrożności wskazany w art. 22 ust. 1 pr.d. nie obejmuje swoim zakresem pojęciowym obowiązku upewnienia się przez kierowcę wykonującego taki manewr, że w chwili wykonywania manewru skrętu w lewo nie zajeżdża drogi nieprawidłowo wyprzedzającemu go innemu uczestnikowi ruchu drogowego (str. 4-5 uzasadnienia wyroku)"
Tutaj mamy gościa który wyprzedza na zakazie wyprzedzania czyli robi coś czego mu nie wolno. Analogicznie do wyprzedzania na skrzyżowaniu.

Też znalazłem kasacje. Z zasady dają mandat a nieliczni walczą.

art. 22 pkt 2 p.r.d. natomiast dalej idący nakaz upewnienia się co do tego, że istnieją warunki do podjęcia określonych manewrów bez spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu, został wyraźnie odniesiony przez ustawodawcę jedynie do niektórych spośród nich, takich jak np.: cofanie, wyprzedzanie, wobec czego nie ma podstaw do przyjmowania, że taka "kwalifikowana" postać tego obowiązku może być rozszerzana poza granice wprost wynikające z ustawy (postanowienie Sądu Najwyższego z 8 stycznia 2013 r., III KK 109/12).
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 12 miesięcy. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem