Jestem katolikiem, lecz ciekawi mnie czy świat byłby lepszy gdyby wszyscy wierzyli w tego potwora.
PS. Pierwszy temat, nie zmieszać z błotem
A pod słowami "święta księga" ukryłem nie tyle 1 książkę, co całą podstawę religii, którą tworzą wszelkie informacje zapisane lub nie.
I bardziej obchodzi mnie PO CO takie książki (lub zbiór na religię) są pisane (te fałszywe oczywiście, bo prawdziwa może być tylko jedna i jeśli taka istnieje to oczywiście powinna być napisana).
Przecież każda religia ma swoją:
islam - koran
chrześcijanie - biblia (różne odłamy mają różne wersje)
buddyści - coś tam innego
hindusi - też coś mają
poganie - chyba przekazywane ustnie
itd
I w końcu ktoś te opowieści tworzył w jakimś celu.
Zdawałeś się bronić religii, a oskarżać wyznawców no to ja chciałem wykazać, że może wina leży już po stronie twórców tych ksiąg którzy mieli w tym swój interes.
Religia ma ukazywać prawdę, czy nauczać moralności (bóg został wymyślony, bo potrzebna była groźba kary za nieposłuszeństwo), czy tylko podnosić na duchu?
Ciekawią mnie jednak intencje autorów tych ksiąg.
Czy zrobili to po to by wpoić społeczeństwu zasady moralne? - Mogli w sumie przewidzieć jak to się skończy.
By zyskać władzę? - napisanie 'świętej księgi' da władzę nie wiadomo komu, nie wiadomo kiedy, więc raczej nie.
Bo nie potrafili sobie czegoś inaczej wytłumaczyć? - dobry iluzjonista może mógłby oszukać tępą ludność która pomyśli że to cud a później nie będzie się dało tego zweryfikować.
Tak więc po co została napisana:
- biblia,
- inne święte księgi
(max 1 może być prawdziwa)
Wszystko co wiemy o chrześcijaństwie, co jest dobre a co złe wywodzi się właśnie z tamtego soboru i tego co zostało tam ustalone. Uwierz mi opcji było dużo, bo mogli ustalić że niema Diabła, a wszystkie grzech Bóg i tak przebacza i to bez żalu za grzechy, spowiedzi i zadość uczynienia.
sry od 0:35 jebie lewactwem