📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:08
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
jak równo podskoczyli pikne to
Rozpierdala mnie, gdy jakiś koleś próbuje sprawdzić czy jest napięcie, czy nie poprzez szybkie dotknięcie (tak jakby sprawdzał, czy coś jest gorące czy nie). Nie wróżyłbym długiej kariery elektryka.
U nas w szkole też robiliśmy takie doświadczenie w szkole.
W klasie od fizyki była prądnica z kulkami (nie pamiętam nazwy tego)
pomiędzy którymi przy dużym napięciu "robiły się" pioruny.
Nauczycielka przekręciła 1/4-1/2 obrotu, jedna osoba dotknęła jednej kulki, każdy dotknął się rękoma (taki wężyk) i gdy ostatnia osoba dotknęła drugiej kulki to wszyscy poczuli lekkie kopnięcie prądu.
Aha- i te kulki były metalowe
W klasie od fizyki była prądnica z kulkami (nie pamiętam nazwy tego)
pomiędzy którymi przy dużym napięciu "robiły się" pioruny.
Nauczycielka przekręciła 1/4-1/2 obrotu, jedna osoba dotknęła jednej kulki, każdy dotknął się rękoma (taki wężyk) i gdy ostatnia osoba dotknęła drugiej kulki to wszyscy poczuli lekkie kopnięcie prądu.
Aha- i te kulki były metalowe
My natomiast na praktykach, tak w 30 osób napierdalaliśmy się miernikiem rezystancji uziemienia, jeszcze taki z korbką był. Efekt taki sam jak na filmiku
@GenerousVitttake
Z własnego doświadczenia wiem, że elektryk zawsze ma przy sobie sprzęt żeby sprawdzić czy jest napięcie (wystarczy zwykła amperówka).
Ale dla Sadoli tych młodszych(którzy zechcą w taki sposób sprawdzać czy jest prąd), to nigdy nie sprawdzajcie wewnętrzną stroną dłoni tylko zewnętrzną. W zewnętrznej odrzuci wam rękę, a w wewnętrznej zaciśnie się wam dłoń i zostanie popiół (jeżeli nie ma różnicówki która wybije)
Z własnego doświadczenia wiem, że elektryk zawsze ma przy sobie sprzęt żeby sprawdzić czy jest napięcie (wystarczy zwykła amperówka).
Ale dla Sadoli tych młodszych(którzy zechcą w taki sposób sprawdzać czy jest prąd), to nigdy nie sprawdzajcie wewnętrzną stroną dłoni tylko zewnętrzną. W zewnętrznej odrzuci wam rękę, a w wewnętrznej zaciśnie się wam dłoń i zostanie popiół (jeżeli nie ma różnicówki która wybije)
Bawiłem się podobnie w podstawówce. Tak, nie miałem jeszcze komputera.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów