18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Lilith,Księżna Demonów
kroenen • 2012-12-18, 23:09
Talmud głosi, że Lilith stworzona została jednocześnie z Adamem, z którym była połączona plecami. Bóg nie mogąc znieść ich ciągłych kłótni i przepychanek w końcu rozłączył ich ciała. Jednak nie zmieniło to sytuacji. Oboje różnili się głównie w sprawie modelu kierowania rodziną. Lilith uznać można za pierwszą kobietę dążącą do supremacji nad własnym potomstwem i mężem. Nie mogąc dojść do porozumienia w tej pierwszorzędnej kwestii Lilith wypowiadając Niewypowiedziane Imię sprawiła, że wyrosły jej skrzydła, dzięki którym uciekła z Raju.

Jak mówi stare porzekadło: "Z kobietą źle, ale bez niej jeszcze gorzej". Po stracie małżonki Adam załamał się. Stwórca chcąc jakoś to naprawić wysłał trzech aniołów żeby namówili krnąbrną kobietę do powrotu na łono rodziny. Lilith jednak nie zgodziła się nawet wówczas, gdy usłyszała, że w razie odmowy Bóg wyznaczył jej straszna karę - miała rodzić dużo dzieci, które umrą w niemowlęctwie. Zrozpaczona Lilith chciała rzucić się do morza. Poruszeni aniołowie zgodzili się, aby miała ona w zamian władzę nad nowonarodzonymi dziećmi (nad chłopcami przez osiem, a nad dziewczynkami przez dwadzieścia dni).

Pewnego dnia rozpaczającą Lilith odnalazł demon Samael, który zakochał się w niej. Ona odwzajemniła jego uczucie upewniwszy się o poglądach diabła co do równouprawnienia płci. W dniu ślubu diabeł pokazał jej olbrzymie skarby, które oddano Lilith do dyspozycji. Prócz tego miało jej usługiwać czterysta osiemdziesiąt szwadronów diabelskich. Jednak nie mogło jej to zrekompensować braku dzieci. Stąd Lilith nazywana jest Panią Smutku. Inna tradycja żydowska mówi, że po opuszczeniu Adama Lilith została matką demonów. Z jej związku z Samaelem urodzili się między innymi Asmodeusz i Lewiatan oraz sukkuby.

Miej się na straży przed pięknem jej włosów
I klejnotami, co w dal błyszczą het.
Gdy raz tym spęta któregoś z młokosów,
Już go ze swych objęć nie wypuści wnet.
(Faust I, 4134 - 4137)

Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
niedzwiad 2012-12-19, 12:46 2
ja z kolei slyszalem, ze Lilith uciekla od Adama, bo nie zgadzal sie na pozycje typu kobieta na gorze
Zgłoś
wyrwiszmat88 2012-12-19, 12:50 4
maXikinght napisał/a:

Lilith nie żyje Sam w supernatural ja zabił żeby luciana uwolnić

nie oglądamy tej gejozy
Zgłoś
m................t 2012-12-19, 13:03 2
Darksiders 2!!!
Zgłoś
Jiddish 2012-12-19, 15:53 2
W Darksiders fajniej wyglądała ta Lilith :3

A co to tematu - nie powiem, zaciekawił mnie
Zgłoś
cannabis7777 2012-12-19, 16:13
ja czytalem o niej nieco inna wersje. Że Kain to syn jej i Adama. O tych demonach nic. No ale kto chce poczytac to wie gdzie szukać
Zgłoś
h7kchryst 2012-12-19, 17:59
zdjęcia owe idealnie odzwierciedlają prawdziwe dusz kurw (czyt. kobiet)
Zgłoś
Loki91 2012-12-19, 18:17 1
A tak poważnie- gdzie można poczytać zbiór takich legend w bardziej przyswajalnej formie niż w biblii?
Zgłoś
sgt.peppers 2012-12-19, 19:04
Adam i Lilith byli złączeni plecami, ale dochodziło między nimi do przepychanek?
Zgłoś
Vof 2012-12-19, 22:50
Loki91 napisał/a:

A tak poważnie- gdzie można poczytać zbiór takich legend w bardziej przyswajalnej formie niż w biblii?

Na początek Wikipedia.Polecam demonologie Fausta i kilku innych ludzi
Zgłoś
rusofil 2012-12-20, 0:38
Artykuł zajebioza, szkoda, że taki krótki. Ale piwo leci, bo to jedna z niewielu dobrych rzeczy ostatnio na Sadolu.
Zgłoś
Riva 2012-12-20, 1:06 1
Lilith to matka wszystkich wampirów
Zgłoś
Lechu1234 2012-12-20, 14:24
Kurwa, pamiętam to jak za małolata mając Diablo 2 dowiedziałem się o tych uberach, wchodze do tej świątyni i tworze sobie taki klimat, mroczne w chuj, te białe kurwy z lancami biegną i drą pizde, znajduje lilith, otwieram tp wbija smitter i nakurwiamy! Najlepsza gra dzieciństwa.
Zgłoś
Ork.Fajny 2012-12-20, 15:10
Na grzyba mieszają ludzie mitologię Bilbii i mitologię wymyśloną przez późniejszych pisarzy?
Ta pierwsza zaprzecza połowie tej drugiej...
Zgłoś
krasnal_hałabała 2017-06-02, 14:45
Więcej, chociaż niewiele więcej ale zawsze coś.
Witam, osiemnastego grudnia 2012 roku użytkownik Kroenen zapodał temat o Lilith: sadistic.pl/lilithksiezna-demonow-vt161150.htm Ja postanowiłem uzupełnić informacje o kilka szczegółów i pierdolnąć jeden artykuł oraz tytuł jednej książki ze średniowiecza.

Zatem zaczynajmy:

Kroenen słusznie pisze że Lilith została stworzona wraz z Adamem, w jego wersji (Talmud), była złączona z nim plecami, z tego co ja się dowiedziałem Lilith podobnie jak Adam była stworzona z pyłu ale osobno zaś Ewa z żebra Adama. Lilith była też pierwszą feministką bo uważała się za równą Adamowi i dlatego od niego odeszła. Adam się wkurwił i zasmucił truł Bogu żeby ją sprowadził na zad do niego, Ten dla świętego spokoju wysłał trzech Aniołów, byli to Senoy, Sansenoy i Semangelof i mieli sprowadzić Lilith na powrót do raju, zagrozili jej że jeśli nie wróci to codziennie będą zabijali setną część jej dzieci (u Kroenena po prostu miały umierać w niemowlęctwie), Lilith w odwecie obiecała że będzie składać w krwawej ofierze dzieci Adama i Ewy a ocalone miały być tylko te które nosiły amulet z imionami trzech, wyżej wspomnianych Aniołów czyli Senoya, Sansenoya i Semangelofa.

Lilith nie wróciła do raju i tutaj tak jak u Kronena wyszła za Samaela, o Lewiatan wiedziałem ale w mojej wersji Lewiatan była nie synem a córką Lilith i Samaela, o Asmodeuszu i Sukkubach nie wiedziałem. W każdym razie i co najważniejsze dziećmi Adama i Ewy byli Abel i Set zaś Kain był synem Lilith i Adama, Abel nie doczekał się dzieci więc my jesteśmy potomkami Seta, Kain schronił się ponoć wśród Nefilimów (Nefilimowie byli tytanami, dziećmi Synów Bożych lub Archaniołów i ludzkich kobiet i tak, wiem że pojawili się w Diablo III ale tam nosili nazwę Nefalemów a oryginalnie to Nefilimowie, ponoć wyginęli). Kolejna sprawa o której się dowiedziałem to że Lilith była w kulturze Sumeryjskiej uosobieniem śmierci, ponadto Sumerowie wierzyli że po prawej stronie człowieka siedzi Anioł Stróż a po lewej jego Śmierć.

Tutaj macie link do jednego z artykułów, pozostałych nie mogę znaleźć: lilith.pl/pl/lilith.html

A książka w której ponoć jest więcej informacji nazywa się: "Alfabet Ben Sira".

Według niektórych przekazów Kain jest protoplastą wampirów a Lilith jako matka Kaina jest pierwszą wampirzycą.

To tyle jeśli idzie o Lilith.
Zgłoś
CoJaTamKurwaWiem 2017-06-02, 15:47 1
Ze co, kurwa...?

Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem