18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (7) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:51
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Jako, że na Sadisticu pojawiło się kilka tematów dotyczących wczorajszej "oprawy", a raczej transparentu na meczu Lech Poznań - Żalgiris Wilno, oraz liczne komentarze, a najlepiej oceniane zostały te objeżdżające "inicjatywę", które w mojej ocenie totalnie mijają się z prawdą. Postaram się krótko opisać genezę "problemu".

Osobiście uważam, iż genezę problemu powinniśmy rozpatrywać już w czasach zaborów i genezie powstawania dzisiejszej "Litwy", co doskonale opisuje tekst prof. Feliksa Konecznego, link poniżej.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=335634246570914&set=a.158741527593521.36150.156362361164771&type=1&theater

Niechęć do Polaków ze strony Litwinów można było również dostrzec w czasie II WŚ, kiedy ogromna ich część, podobnie jak Ukraińców, wstępowała do oddziałów III Rzeszy.

Przykłady:
Zbrodnia w Święcianach

Zbrodnia w Ponarach

Jednak ominę tą część historii i postaram się przenieść do teraźniejszości, jak traktowani są Polacy na Litwie, jak działa MSZ, aby walczyć o sytuację Polaków na Litwie no i najświeższe informacje jak powitani zostali Lechici w Wilnie przez kibiców Żalgirisu.

Przede wszystkim nikt z czytających nie byłby zadowolony, gdyby jego i jego Rodzinę okradziono z ziemi, na której mieszkali dziadkowie, pradziadkowie i starsi przodkowie, a to właśnie dzieje się na Wileńszczyźnie. W ramach reprywatyzacji skradzionego przez sowietów mienia Polakom nie oddaje się ich ziemi, gdyż przekazywana jest ona etnicznym Litwinom wiadomo w jakim celu. Polski opór powoduje czasami reakcje państwa litewskiego, jakie w cywilizowanym świecie są nie do przyjęcia.

Link do całego artykułu:
polskamlodziezwilna.blogspot.com/2013/04/strzay-w-gudelach.html

Po drugie, w państwach cywilizowanych jest przyjęte, że mniejszości mają chociażby takie prawa jak podwójne nazewnictwo ulic. Tym bardziej jest to pożądane na Wileńszczyźnie, że to Polacy są tam ludnością autochtoniczną, a Litwini miejscową. Po obejrzeniu tego filmiku inteligentny zrozumie, że Litwini (a właściwie: Bałtolitwini) - choć bardzo by chcieli - nie mają nic wspólnego z dawnym Wielkim Księstwem Litewskim, bo te było oparte na zasadach zgodnego współżycia różnych etnosów:

"Polski" MSZ oczywiście chowa głowę w piasek, ekipy postkomunistów, liberałów czy PiS-u niewiele się od siebie różnią. "Kurier Wileński" jest chronicznie niedofinansowany, tymczasem gazeta malutkiej mniejszości litewskiej w Polsce (Litwini mają podwójne nazewnictwo ulic, a Polacy nie zamykają im szkół) pt. "Auszra", gdzie przemycane są treści antypolskie, np. o "polskiej okupacji Wilna", ma dotacje ze środków MSW. To są właśnie priorytety II PRL, zwanej dla żartu chyba III RP.

Wreszcie czas na pobyt Lecha Poznań w Wilnie

I krótka relacja jednego z kibiców:

Cytat:

Po zielonych trybunach fanów „Žalgirisu”, krzyczących „Polska kur…”, po liderze kibiców „Žalgirisu” — „Pietų IV” — Ingvarasie Butautasie, który po meczu na łamach jednego z portali straszył odpowiedzialnością karną za hasła „Polskie Wilno” i „Jesteśmy u siebie”. Po tych wszystkich pożal się Boże „kibicach”, którzy na gości z Poznania bluzgali i zagwizdywali śpiewanego na początku meczu „Mazurka Dąbrowskiego”, gdy oddzielał ich kordon policji, a milkli, kiedy policja patrzyła gdzie indziej.

Szczególny zaś niesmak wywołała wiadomość następnego dnia — że na parkingu jednego ze stołecznych hoteli zniszczono dwa samochody gości z Poznania. W obydwu pocięto opony, na karoseriach obu aut wydrapano także literę „Ž” — symbol „Žalgirisu”.

Całość:

blog.klon.name/2013/08/04/kibice-lecha-z-wilna-wyjechali-a-niesmak-poz...

Warto wspomnieć również o inicjatywie Gazety Wyborczej (tfu!).

wykop.pl/ramka/1611603/wyborcza-organizuje-akcje-przepraszania-litwinow/

Ciekawe czy doczekamy się przeprosin ze strony GW dla Polaków...

Z góry przepraszam za długość tekstu, troszkę się rozpisałem.
Mam nadzieję, że chociaż po części wyjaśniłem motywacje do wywieszenia transparentu, czekam na komentarze.

PS: Proszę o nie przenoszenie do działu historyczne oraz żadnego innego, według mnie sytuacja Polaków na Litwie jest absurdem, absurdem dnia codziennego.
Zgłoś
Meadow 2013-08-10, 1:24 15
Przestałem czytać po tym jak nawiązałeś do zaborów i wojen, jesteś jednym słowem śmieszny...
Na jaki chuj odwołujesz się do wojny skoro tam, kurwa, w PIŁKĘ NOŻNĄ grały dwie drużyny.
Jeśli w dalszej części tego tekstu piszesz coś sensownego to Cię z góry przepraszam.
Nie wiem czy byłeś na tym meczu czy nie ale jeśli tak to mogliście przyjezdnych z Litwy zabić, przecież kurwa kilkadziesiąt lat temu byli do nas negatywnie nastawieni.
Zgłoś
Sert93 2013-08-10, 1:31 113
@UP

Nie ma to jak w jednym poście obrazić, przeprosić i jeszcze zrobić z siebie kretyna.

Właśnie to Ci próbuje ignorancie przekazać, że tutaj nie chodzi o piłkę nożną..., ale co ja tam wiem.

PS. Nie byłem na meczu. Są nastawieni negatywnie cały czas, o czym piszę w dalszej części tekstu, który olałeś, z powodów dla siebie zrozumiałych. Aby zrozumieć problem trzeba poznać jego genezę. Jeżeli patrzysz na świat w podobny sposób i w podobny sposób podchodzisz do życia, to jedyne co mogę zrobić, to życzyć Ci powodzenia.
Zgłoś
Meadow 2013-08-10, 1:44 4
Po chuj zamieszczać transparenty na boisku sportowym gdzie właśnie odbywa się mecz nie mające związku z owym meczem ani żadnym innym meczem który się odbył?

PS. Byłem na Litwie dwa czy trzy lata temu i z ludźmi tam rozmawiałem normalnie bez spiny. Chyba, że mówisz o jakimś innym typie człowieka (typu osoba publiczna czy polityczna)
Zgłoś
i................y 2013-08-10, 1:44
Sert93 napisał/a:

Przede wszystkim nikt z czytających nie byłby zadowolony, gdyby jego i jego Rodzinę okradziono z ziemi, na której mieszkali dziadkowie, pradziadkowie i starsi przodkowie, a to właśnie dzieje się na Wileńszczyźnie.

O kurwa! Właśnie na Wileńszczyźnie okradają z ziemi moją rodzinę, której dziadkowie, pradziadkowie i starsi przodkowie nigdy nie wychylali się poza Śląsk, Małopolskę i Ukrainę.
A nie, jednak Rodzinę, nie rodzinę. Gdyby okradali moją i moją Rodzinę, rzeczywiście byłbym niezadowolony.
Meadow napisał/a:

Na jaki chuj odwołujesz się do wojny skoro tam, kurwa, w PIŁKĘ NOŻNĄ grały dwie drużyny.

No chyba, kurwa, w Auschwitz.
Zgłoś
Shatter 2013-08-10, 2:05
Treść komentarza został ukryta - użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten wpis.
Ronoaro 2013-08-10, 8:11 47
Shatter napisał/a:

Kibole to podludzie.Powinno się ich zamykać w klatkach i wystawiać na placach aby dzieci mogły rzucać w to ścierwo kamieniami.
A kibol polaczek to osobnik do eksterminacji.
Shalom!

Zamknij japę faszysto, nikogo nie obchodzi zdanie tak zdegenerowanej jednostki jak ty.

Gallia est omnis divisa in partes tres
Quarum unam incolunt Leftist aliam Vicani
Tertiam qui ipsorum lingua Muslimae nostra Ciapaki appellantur
Ave Gregorius Braun morituri te salutant!
Zgłoś
Mr.Drwalu 2013-08-10, 8:58
Kurwa, Ile jeszcze razy napiszesz "geneza"?

Nie wierze w diabła wierze w zazdrość i zawiść
wierze w to że za pieniądze brat brata potrafi zabić
wierze w kłamstwa i zdrady wierze w zysk i korupcje
nie wierze w system choć jestem sam jego produktem
Zgłoś
i................y 2013-08-10, 10:39 3
@up: Miał w gimbazie lekcję o genezie "Koziołka Matołka" i chwali się nowo poznanym słowem. W sierpniu, bo pewnie poprawia. No co?
Zgłoś
Sert93 2013-08-10, 11:15 20
Mr.Hardistic napisał/a:

Kurwa, Ile jeszcze razy napiszesz "geneza"?

Raptem 3x w tekście i raz w komentarzu, ale dzięki za komentarz wnoszący coś do tematu.

isitsaturday napisał/a:

Miał w gimbazie lekcję o genezie "Koziołka Matołka" i chwali się nowo poznanym słowem. W sierpniu, bo pewnie poprawia. No co?

Mocne słowa jak na 19 latka. Sesja poprawkowa we wrześniu "matołku"
Zgłoś
Qleczko 2013-08-10, 11:29 5
Naprawdę jeszcze nie wiecie, że shattera należy ignorować?

Na murach Lipska legł bitewny pył
A w kraju dźwięczy melodyjka stara
Że ten kto wczoraj jakobinem był
Jutro zostanie namiestnikiem cara
Zgłoś
Dymekx 2013-08-10, 11:33
Oj tam nie wykłócajcie się Litwin nie lubi nas my ich, kogo obchodzi ta mała popierdółka, Hameryka nie zaprząta sobie nami głowy i słusznie, więc my nie zaprzątajmy sobie głowy Litwinami.
Zgłoś
Peter-Norivotset 2013-08-10, 11:50 8
Shater chyba wczoraj myłem się mydłem z twojego dziadka.

Wszystkie zamieszczone przeze mnie komentarze to tylko i wyłącznie satyra. Nie mają nic wspólnego z moimi poglądami.
Zgłoś
thewhitestar 2013-08-10, 11:52 7
Przestałem czytać na samym początku. Już widzę jak karki przed zrobieniem tego transparentu studiowali opracowania prof. Feliksa Konecznego. Zaraz potem jebnęli sobie po książce o fizyce kwantowej poprawiając trylogią.

Prawda jest taka że to zwykłe prymitywy, pseudo patrioci, co wywieszą jakąś niby patriotyczną oprawę by po minucie zaintonować "LEGIA TO STARA KURWA, LEGIA JEBANA JEST".
Zgłoś
kamil_9414 2013-08-10, 11:53
Fajny tekst, idzie zasłużone piwko, ale jeżeli oczekiwałeś przeprosin dla kibiców Lecha od GW, to się chyba lekko przeliczyłeś. wyborcza.pl/0,133791.html Ręce opadają.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów