A ode mnie tylko piwo za dobre nawiązanie (:
"Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej gwarantuje każdemu wolność wypowiedzi. Oznacza to, że każdy z nas ma prawo do wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania uzyskanych informacji. Wolność wypowiedzi gwarantuje zakaz cenzury środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy. Każde demokratyczne państwo gwarantuje swoim obywatelom wolność słowa."
Regulacji wolności wypowiedzi możemy szukać :
Międzynarodowym Pakcie Praw Obywatelskich i Politycznych, (aha, magisterkę pisałem z prawa międzynarodowego, więc...)
Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności,
Kodeksie cywilnym,
Kodeksie karnym,
Ustawie o ochronie tajemnicy państwowej,
Prawie autorskim,
Prawie prasowym.
Reasumując: Mam wyjebane na poprawność polityczną:
1. Jeżeli mnie wkurwia katol bo za moje kurwa pieniądze wspiera "hokus-pokus",
2. Jeżeli wkurwia mnie kozojebca, co się wysadza na rynku w Damaszku, bo myśłi, że se zarucha w zaświatach,
3. Jeżeli mnie wkurwia pan Pascal i pan kurwa murzyn Godson, bo chuje po tylu latach po polsku mówić nie potrafią (choć nie jestem rasitą),
4. Jeżeli mnie wkurwia, że resztki brata ksero pochowali na Wawelu (wśród kurwa Królów Polski),
5. Jeżeli mnie wkurwia, że Bronek "głowa państwa" nie zna ojczystego kurwa języka!!! [...]
to kurwa będę o tym pisał, bo mam kurwa prawo i chuj!!!
I niech se banują i grożą. Wyjebane mam...
Wyrażanie własnej opinii, a nawoływanie do nienawiści/popełnienia czynu karalnego to są dwie różne rzeczy.
Jak napiszę, że X to debil i tym samym wyrażam swoje zdanie. Spoko. Ale jeśli napisze "jebać X, zajebać i zakopać i posypać solą" to jest już nawoływanie do czynu karalnego, czyli policja już ma prawo przyczepić się do tej wypowiedzi.
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.
Prosta zasada, ale jak widać dla niektórych za trudna do zrozumienia.
Jak nie rozumiesz dalej to chuj mnie to obchodzi.
Centurion dobrze wytłumaczył o co chodzi z tym nowym regulaminem, ale nie, zawsze sie znajdzie dzieciak twojego pokroju który sra żarem na temat którego do końca nie rozumie.
Jak napiszę, że X to debil i tym samym wyrażam swoje zdanie. Spoko. Ale jeśli napisze "jebać X, zajebać i zakopać i posypać solą" to jest już nawoływanie do czynu karalnego, czyli policja już ma prawo przyczepić się do tej wypowiedzi.
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.
Prosta zasada, ale jak widać dla niektórych za trudna do zrozumienia.
Jak nie rozumiesz dalej to chuj mnie to obchodzi.
Centurion dobrze wytłumaczył o co chodzi z tym nowym regulaminem, ale nie, zawsze sie znajdzie dzieciak twojego pokroju który sra żarem na temat którego do końca nie rozumie.
Wyrażanie własnej opinii, a nawoływanie do nienawiści/popełnienia czynu karalnego
Tiiiaaaa....
Ustalmy jedno:
1. Prawo karne (pisane) w Polsce mamy powiedzmy "dobre".
2. Stosowanie prawa przez sądy, to jest inna bajka...
A nie zastanowiłeś się czemu tyle spraw w Strassburgu mamy w plecy???
Dziękuję, dobranoc...
slannesh, Konstytucja powinna być ponad regulaminem sadola, nie na odwrót.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów