Pewnie nie obejdzie się bez komentarzy lewaków i prawdziwych jewropejczyków jaki to ciemnogród i zacofanie reprezentuję, ale co mi tam
Nie zginęła i nie zginie! Czołem Wielkiej Polsce!
Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.Bo żaden spedalony rurkowiec nie będzie w stanie mi wytłumaczyć, dlaczego on nie będzie szanował nieudanych powstań, zrywów, lecenia z szabelką na czołgi.
@Mizio
W tej kwestii zgadzam się z Bogusławem Lindą]
Jak się nie ma udanych powstań, to pozostaje czcić te nieudane.
Wujek mi opowiadał, jak sobie poczynał z tymi łachudrami z NSZ. Oj modlili się oni, modlili. A potem kwiczeli jak zarzynane świnie.
...I am not as think as you wasted I am...Zmyliło mnie to zdanie. Większe wartości- uczyli mnie kiedyś w szkole, że to kraj, naród i cała ta "patriotyczna" reszta. Dlatego tak napisałem, ale dzięki za wytłumaczenie Twojej wypowiedzi. Boguś ma racje, w obronie rodziny to ma sens, ale w imię idei wymyślanych przez dziadów-polityków jest skrajną głupotą. Jak to ktoś kiedyś powiedział: idee wymyślają starsi, a walczą młodzi.Ci ludzie ginęli w imię większych wartości niż tęczowa kolorowa i orzeł może.
Zmyliło mnie to zdanie. Większe wartości- uczyli mnie kiedyś w szkole, że to kraj, naród i cała ta "patriotyczna" reszta. Dlatego tak napisałem, ale dzięki za wytłumaczenie Twojej wypowiedzi. Boguś ma racje, w obronie rodziny to ma sens, ale w imię idei wymyślanych przez dziadów-polityków jest skrajną głupotą. Jak to ktoś kiedyś powiedział: idee wymyślają starsi, a walczą młodzi.
Hej, KatoPrawaczki. Zacznijcie pisać rzymskimi cyframi, bo arabskie wymyślili Arabowie - Muzułmanie ;oramirezi, Butelka z benzyną? Nawet jeśli zaatakujesz przód Tygrysa? Teza według mnie mocno naciągana i niezbyt sprawdzająca się w rzeczywistości.
Butelki z benzyną stosowano powszechnie podczas kampanii w Polsce w 1939 - podczas wypadu na Kamieńsk w nocy z 3 na 4 września 56 ludzi z Hrubieszowskiego Pułku Strzelców Konnych wyposażonych m.in. właśnie w butelki z benzyną (koktajle Mołotowa) spaliło lub zniszczyło w ciągu 15 minut 30 czołgów i 16 samochodów z 1. Dywizji Pancernej. Straty polskie podczas wypadu wyniosły 4 rannych i 1 zabitego.
W bitwie o Kodziowce w dniach 21 - 22 września Polacy zadali czołgom sowieckim ciężkie straty - duża część czołgów sowieckich została unieszkodliwiona właśnie przy użyciu butelek z benzyną.
Podobne środki stosowano w walkach na przedmieściach Warszawy w dniach 8 - 10 września. Obok butelek z benzyną, 9 września masowo użyto przeciwko czołgom z niemieckiej 4. Dywizji Pancernej beczek z terpentyną.
Straty bezpowrotne w czołgach poniesione przez Niemców 9 września wyniosły 45 maszyn (z czego 30 stracił 35. Pułk Czołgów). Czasowo wyeliminowanych z walki, ciężko uszkodzonych maszyn było znacznie więcej - w 35. Pułku Czołgów były to 63 czołgi.