📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:51
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
Gach matki się napracował, a on szasta forsą? Ktoś dziś wpierdol dostanie.
Sonal napisał/a:
A dużo? ??
Koszt utrzymania (w tym cena nabycia) NORMALNEGO samochodu to jest średnio minimum 3 tys./mc
Dane wyssane z palca. Mam stare auto z silnikiem o dużej pojemności, które pali ok. 11 litrów benzyny na 100km i wymaga kilkukrotnie w roku wizyty w serwisie. Nie jeżdżę bardzo dużo, ale też nie jeżdżę mało, bo 14-15 tys. km rocznie.
Mój miesięczny koszt uwzględniający każdą złotówkę wydaną na auto, w szczególności na zakup, naprawy, ubezpieczenie, materiały eksploatacyjne, a także na środki czystości i paliwo to w tym momencie 1675 PLN miesięcznie i za miesiąc kwota ta podniesie się o jakieś 300 PLN, może więcej, gdyż czeka mnie kupno ubezpieczenia i wizyta w serwisie. Oczywiście z każdym miesiącem kwota miesięcznego utrzymania po skoku w górę będzie spadać i zapewne w momencie zbycia auta zatrzyma się na poziomie 1500-1600 PLN miesięcznie, Samo paliwo to wydatek 500-600 PLN miesięcznie.
Auta nowe i z mniejszymi silnikami oferują mniejszy niż powyższy koszt utrzymania, bo spalają tylko połowę paliwa jakie spala moje obecne auto i wymagają kilka tysięcy PLN rocznie mniej na naprawy. Zmniejszy to koszt miesięczny o jakieś 800-900 PLN, czyli całkiem niezłą sumkę, którą mogę przeznaczyć na miesięczną ratę kredytu.
Szacuję, że utrzymanie nowego auta w systemie długoterminowego najmu wyniesie mnie ok. 2000-2500PLN miesięcznie, znacznie mniej niż wyssana z palca kwota minimalna 3000 PLN.
Tak, jestem pojebany i zapisuję każdą wydaną złotówkę na auto w specjalnym arkuszu jaki trzymam w chmurze.
banerr napisał/a:
Natura pobrała podatek od głupoty czarnucha.
Odrobi sobie albo nawet zarobi na "wyświetleniach" gimnazjalistów.
To dobrze że nie cieszył się koką
We know they are lying.
They know they are lying.
They know that we know they are lying.
We know that they know that we know they are lying.
And still they continue to lie.
We know that they know that we know they are lying.
And still they continue to lie.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów