18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:43
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:22
Na spacer z żółwiem
m................L • 2012-11-08, 22:51
Szukałem pewnego zdjęcia nt kotów na smyczy, w związku z jednym tematem, i natknąłem się na taki oto artykuł. Materiał ze stronki mmlublin z 2008 r

Żółw uciekł od oprawcy

W skorupie żółwia wywiercił trzy otwory. Potem przeciągnął przez nie sznurek, który służył mu za smycz do wyprowadzania gada na spacery. Co więcej, kopał go i głodził.

– Żółw najprawdopodobniej uciekł od właściciela, który się nad nim pastwił, choć nie wykluczamy, że ktoś po prostu chciał się go pozbyć – opowiada Robert Gogola z biura prasowego Straży Miejskiej. - Natychmiast przewieźliśmy chore zwierzę do terrarysty Bartłomieja Gorzkowskiego, który interweniuje w takich przypadkach.

Żółw grecki, który trafił do pana Bartka, jest gatunkiem chronionym.

Dlatego nie wykluczone, że właściciel hodował go nielegalnie. Samiec jest w bardzo złym stanie. Zwierzę było odwodnione, na skorupie widać zmiany spowodowane martwicą. Najbardziej szokujące są jednak otwory, które właściciel wywiercił mu w skorupie. Przeciągnął przez nie sznurek, który służył za smycz. Niektóre z otworów przetarły się, więc „opiekuńczy” właściciel wywiercił mu kolejne. - To bardzo smutne, ale niektórzy ludzie wciąż traktują zwierzęta jak zabawki – uważa Bartłomiej Gorzkowski. - Pozbywanie się niechcianych lub zbyt drogich w utrzymaniu i leczeniu zwierząt, to zjawisko, które dotyka nie tylko psy i koty. Coraz częściej, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, wyrzucane są ptaki, gryzonie czy gady.

Gorzowski podkreśla, że wbrew pozorom i zapewnieniom niektórych sprzedawców w sklepach zoologicznych, żółwie nie są dobrymi zwierzętami dla dzieci. A jako takie są właśnie bardzo często kupowane: - Aby nie skazywać ich na ciche cierpienie, niezbędne są odpowiednie warunki i opieka. A to wymaga poświęcenia i nieraz wysokich kosztów – dodaje terrarysta.

Chory i skatowany żółw zdrowieje u pana Bartka.

Otrzymał odpowiednią dietę, jest leczony oraz naświetlany specjalnymi lampami. To pozwoli mu wrócić do formy. - Zrobię wszystko, co w mojej mocy, by trafił do doświadczonego hodowcy żółwi – zapowiada pan Bartek.

Gorzkowski dąży do tego, aby przy lubelskim schronisku dla zwierząt, w którym obecnie są tylko psy i koty, powstał dział przeznaczony dla innych zwierzaków. – Interweniuję w tej sprawie, około trzydziestu razy w roku. Na razie bezskutecznie. Takie miejsce jest w mieście naprawdę niezbędne - podkreśla terrarysta.

Zdzisław Małysz, komendant lubelskiej Straży dla Zwierząt tak komentuje traktowanie żółwia: - To najbardziej drastyczna forma znęcania się nad zwierzętami. Jeśli uda się znaleźć właściciela, choć jest to mało prawdopodobne, to zrobimy wszystko, aby sprawa trafiła do prokuratury. Wtedy wystąpimy jako oskarżyciel posiłkowy - zapowiada.

Za znęcanie się nad zwierzętami grozi nawet do 2 lat więzienia.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
T0B1 2012-11-09, 13:44 1
Tafariel napisał/a:

@Kaszysz - tyle, że kurczak czy świnia to nie jest kurwa zwierze domowe tylko hodowlane. Ich przeznaczeniem jest skończyć na haku w wędzarni albo w piekarniku bo tak już działa ten świat. Żółwia się nie wpierdala tylko trzyma w terrarium/akwarium i on ma tam być i ładnie wyglądać. Jak przeszkadza jedzenie mięsa to go po prostu nie jedz Na innych wpływu niestety nie masz.

A kim Ty (lub ktokolwiek inny) kurwa jesteś by ustalać co można a czego nie można jeść? Życie to życie - należy szanować każde albo żadne. Ja oczywiście jestem za tą pierwszą opcją. A to, że jemy świnie zamiast żółwi to tylko z powodów biologicznych, ekologicznych i finansowych.

"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
Zgłoś
Gonzoitano 2012-11-09, 14:27
A tam pierdolenie że żółw uciekł bo mu źle było. Możesz zostawić żółwiowi masę żarcia i otwarte drzwi - to najpierw się nażre a potem polezie sobie w świat
Zgłoś
S................e 2012-11-09, 15:23
Tafariel napisał/a:

@Kaszysz - tyle, że kurczak czy świnia to nie jest kurwa zwierze domowe tylko hodowlane. Ich przeznaczeniem jest skończyć na haku w wędzarni albo w piekarniku bo tak już działa ten świat. Żółwia się nie wpierdala tylko trzyma w terrarium/akwarium i on ma tam być i ładnie wyglądać. Jak przeszkadza jedzenie mięsa to go po prostu nie jedz Na innych wpływu niestety nie masz.

Co Ty nie powiesz? A zupa z żółwia? Pewnie są też inne potrawy i na pewno są wyborne zjeść można każde zwierzę, psa, kota, małpę, żółwia. Jeden chuj, bo wszystko jest mięsem, reszta zależy od kultury.

Zupa z żółwia:
wielkiezarcie.com/recipe803.html
Zgłoś
tigerqaz 2012-11-09, 19:47
Najlepsze słowa napisane w artykule to: "żółw uciekł" zastanawiam się jak to musiało wyglądać ???
Zgłoś
slawekfmx 2012-11-10, 3:27
A mi uciekł żółw kiedyś na ogrodzie jak czyściłem akwarium i kilka lat później mój ojciec wyłowił w stawie prywatnym niedaleko 2 żółwie i jeden był taki że zerwał się z żyłki a drugi mieścił się ledwo do wiaderka... Miał pójsc na zupę i teraz pytanie Tefariel czy jak hoduje zółwie na stawie to są one hodowlane jak karpie na patelnie kurwa czy nie? ;d
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem