Dobre jedzenie to jedna z największych przyjemności. Przed wami 23 mniej lub bardziej obrzydliwych potraw oraz napoi z całego świata. Zaczynamy!
1. Cheeseburger z konserwy – Niemcy
U naszych zachodnich sąsiadów można było zjeść ciekawy specjał – cheeseburgera z puszki. Niemcy zamknęli popularne amerykańskie danie w konserwie i serwowali jako przysmak dla turystów. Taką puszkę wkładało się do gotującej się wody na kilka minut. Danie jednak szybko zniknęło z rynku. Jak obrzydliwe było pozostaje nam teraz tylko sobie wyobrazić.
2.Mięso szczura – południowa Azja
W Kambodży to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam ogromną popularnością. Ale do przyrządzania potraw wykorzystuje się je także w Tajlandii, Wietnamie i Indiach.
Wyspecjalizowani łowcy łapią szczury w specjalne pułapki, zabijają, obdzierają ze skóry i suszą na słońcu. Tak przygotowane szczurze mięso sprzedają na lokalnym targowisku. Co ciekawe zachowuje się też łeb szczura, bo posiekany w cienkie plasterki jest smażony w głębokim tłuszczu. Ot, taki azjatycki fast food.
3.Jajniki kurczaka – Japonia
Bary Yakitori słyną z ptaków w przeróżnych postaciach. W ich kuchni wykorzystuje się praktycznie wszystko oprócz piór i dziobu. Szaszłyki z dodatkiem chrupiącej skórki są pyszne. Amatorów znajdą także grillowane drobiowe serca. Jednak czy jajniki kurcząt cieszą się popularnością, ciężko powiedzieć.
4.Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy - Chiny
W Chinach spotkać można ciekawy gatunek grzyba, który wrasta w żywe gąsienice, aż w końcu uśmierca je i mumifikuje. O ile zwykle grzyb przyjmowany jest w suszonej formie, to zdarza się również, że robi się z niego zupę i podaje razem z gąsienicą.
5.Oko Tuńczyka - Chiny/Japonia
Kolejne azjatyckie danie. Oczy tuńczyka największą popularnością cieszą się w Japonii i w Chinach. Podobno smakują znacznie lepiej niż wyglądają.
6.Tarantule z Kambodży - Kambodża (wow :o )
Smażone pająki można zjeść w wielu azjatyckich krajach. Ich popularność zapoczątkował okres głodu, który zmusił mieszkańców Kambodży do szukania alternatywy dla zwykłego jedzenia. Pomimo tego, że początkowo stanowiły posiłek wyłącznie z braku innego wyboru, to aktualnie są uznawane za prawdziwy rarytas. Podobnie zresztą było z żabimi udkami i francuskimi żołnierzami.
7.Balut - Filipiny
Balut to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód, który jest gotowany w jajku i po lekkim posoleniu spożywany wprost z ulicznego straganu. W Kambodży, Laosie, Wietnamie, czy na Filipinach jest równie popularny jak u nas hottdogi lub hamburgery.
8.Węże i skorpiony w winie
Taki trunek cieszy się wielką popularnością głównie w krajach azjatyckich. Tamtejsze węże i skorpiony umieszczane są w butelkach z winem ryżowym. Po kilku miesiącach fermentacji, jad zostaje zneutralizowany, a wino nadaje się do spożycia.
9.Serce kobry - Wietnam
Jeżeli wybieracie się do Wietnamu, to pewnie będziecie mieli okazję spróbować tego smakołyku. Serce kobry bywa podawane z jej krwią lub z winem ryżowym.
10.Zupa z ptasich gniazd - Chiny
Wyjątkowo ekskluzywny chiński przysmak. O jego randze decyduje kłopotliwy proces pozyskiwania składników, a o smaku ptasia ślina.
Reszta w komentach
1. Cheeseburger z konserwy – Niemcy
U naszych zachodnich sąsiadów można było zjeść ciekawy specjał – cheeseburgera z puszki. Niemcy zamknęli popularne amerykańskie danie w konserwie i serwowali jako przysmak dla turystów. Taką puszkę wkładało się do gotującej się wody na kilka minut. Danie jednak szybko zniknęło z rynku. Jak obrzydliwe było pozostaje nam teraz tylko sobie wyobrazić.
2.Mięso szczura – południowa Azja
W Kambodży to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam ogromną popularnością. Ale do przyrządzania potraw wykorzystuje się je także w Tajlandii, Wietnamie i Indiach.
Wyspecjalizowani łowcy łapią szczury w specjalne pułapki, zabijają, obdzierają ze skóry i suszą na słońcu. Tak przygotowane szczurze mięso sprzedają na lokalnym targowisku. Co ciekawe zachowuje się też łeb szczura, bo posiekany w cienkie plasterki jest smażony w głębokim tłuszczu. Ot, taki azjatycki fast food.
3.Jajniki kurczaka – Japonia
Bary Yakitori słyną z ptaków w przeróżnych postaciach. W ich kuchni wykorzystuje się praktycznie wszystko oprócz piór i dziobu. Szaszłyki z dodatkiem chrupiącej skórki są pyszne. Amatorów znajdą także grillowane drobiowe serca. Jednak czy jajniki kurcząt cieszą się popularnością, ciężko powiedzieć.
4.Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy - Chiny
W Chinach spotkać można ciekawy gatunek grzyba, który wrasta w żywe gąsienice, aż w końcu uśmierca je i mumifikuje. O ile zwykle grzyb przyjmowany jest w suszonej formie, to zdarza się również, że robi się z niego zupę i podaje razem z gąsienicą.
5.Oko Tuńczyka - Chiny/Japonia
Kolejne azjatyckie danie. Oczy tuńczyka największą popularnością cieszą się w Japonii i w Chinach. Podobno smakują znacznie lepiej niż wyglądają.
6.Tarantule z Kambodży - Kambodża (wow :o )
Smażone pająki można zjeść w wielu azjatyckich krajach. Ich popularność zapoczątkował okres głodu, który zmusił mieszkańców Kambodży do szukania alternatywy dla zwykłego jedzenia. Pomimo tego, że początkowo stanowiły posiłek wyłącznie z braku innego wyboru, to aktualnie są uznawane za prawdziwy rarytas. Podobnie zresztą było z żabimi udkami i francuskimi żołnierzami.
7.Balut - Filipiny
Balut to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód, który jest gotowany w jajku i po lekkim posoleniu spożywany wprost z ulicznego straganu. W Kambodży, Laosie, Wietnamie, czy na Filipinach jest równie popularny jak u nas hottdogi lub hamburgery.
8.Węże i skorpiony w winie
Taki trunek cieszy się wielką popularnością głównie w krajach azjatyckich. Tamtejsze węże i skorpiony umieszczane są w butelkach z winem ryżowym. Po kilku miesiącach fermentacji, jad zostaje zneutralizowany, a wino nadaje się do spożycia.
9.Serce kobry - Wietnam
Jeżeli wybieracie się do Wietnamu, to pewnie będziecie mieli okazję spróbować tego smakołyku. Serce kobry bywa podawane z jej krwią lub z winem ryżowym.
10.Zupa z ptasich gniazd - Chiny
Wyjątkowo ekskluzywny chiński przysmak. O jego randze decyduje kłopotliwy proces pozyskiwania składników, a o smaku ptasia ślina.
Reszta w komentach