Myśleć dzieci... myśleć.
Polecam zapoznać się ze znaczeniem słowa "epicki" w słowniku języka polskiego.
Ktoś palnął, a reszta bezmyślnie powtarza.
poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10510
To samo ze słowem "żal"... barany bezmyślnie używały i nadal używają, nie znając znaczenia tego słowa.
Myśleć dzieci... myśleć.
Rarka plusa pomyśli za Ciebie.
o odpowiednikiem w języku polskim może być nie tylko przymiotnik epicki, lecz także przymiotniki imponujący [...]
Poza tym czy ta piosenka nie jest imponująca
Zaczynam wątpić w Twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem...
Przymiotnik epic ma w angielszczyźnie szersze znaczenie niż w polszczyźnie, jego odpowiednikiem w języku polskim może być nie tylko przymiotnik epicki, lecz także przymiotniki imponujący, epokowy, heroiczny itp.
Zatem jeżeli już to:
epic song = imponująca piosenka (angielski epic można tak tłumaczyć jak w cytacie, a nie co znaczy polskie "epicki").
W kontekście tego cytatu bzdurą jest tłumaczenie sobie, że
epicka piosenka to imponująca piosenka...
Pomyśl odrobinę.
rozumiem że Wy zajebiści poloniści nie uzywacie jakichkolwiek wyrażeń typu "ale beka" itp itd? znam znqaczenie słowa "żal" i jednak czasem go używam, co teraz? masz beznadziejne argumenty człowieczku...
I dlatego że Ty jesteś niechlujem językowym, to wszyscy mają być... bo Tobie się myśleć nie chce i czytać ze zrozumieniem. I jeszcze się obrażasz, że ktoś Cię poprawia i ewidentne błędy wytyka.
Bardzo Cię chyba zdziwię, ale nie jestem polonistą... jestem inżynierem. Używam różnych wyrażeń i stwierdzeń, również kolokwializmów, ale staram się tak używać, żeby nawet moja mowa potoczna, była schludna i zrozumiała.
Niestety co raz gorsze wykształcenie, bezmyślność, niechęć do myślenia i rozumienia, powodują, że ludziom nawet nie chce się myśleć nad tym, co chcą wyartykułować mową lub pismem... W wyniku czego wychodzą takie koślawce językowe, a co głupsi bezmyślnie powtarzają... a najgłupsi jeszcze w tak beznadziejny sposób bronią takie kalectwa językowe.
Nie zaniżaj poziomu ogółu (innych) do swojego... To jak piszesz świadczy tylko i wyłącznie o Tobie, nie martw się o innych, pisząc tak i mówiąc sobie świadectwo wystawiasz i pokazujesz na jakim poziomie jest Twój język, zdolność myślenia i czytania ze zrozumieniem.
Moje argumenty są niepodważalne, nie zmienisz znaczenia słowa używanego od setek lat. A Twoje argumenty "człowieczku"? Bo Tobie się tak powie to znaczy, że można... LOL. Nasraj w gacie i staraj się zrobić z tego normę i innych do tego przekonaj, bo Tobie się tak zdarza.
a nie łatwiej napisać do gościa "spierdalaj"? chyba, że wtedy wyszedłbyś na niechluja...
To samo ze słowem "żal"... barany bezmyślnie używały i nadal używają, nie znając znaczenia tego słowa.
Myśleć dzieci... myśleć.
jestem polonistą i aż kurwa żal mi ciebie
w podanym przez Ciebie linku nawet masz to wyjaśnione:
1. jest to neosemantyzacja
2. "czasami – na mocy kryterium uzualnego (użycia) – wchodzą do normy potocznej"
możesz w gronie swoich (wykształconych i światowych zapewne )znajomków przeprowadzać takie tyrady, ale nie tutaj, kurwa strażnik polszczyzny się znalazł, pewnie zamiast 'komuputer' mówisz 'maszyna matematyczna'
nie zmienisz znaczenia słowa używanego od setek lat
to, że twój szacowny przodek używał słowa 'epicki', nie znaczy, że w tym znaczeniu!
człowieku poczytaj coś o normie wzorcowej i użytkowej, jeśli koniecznie chcesz się już napinać
słowa i ich znaczenia zmieniają się bez przerwy, gdyby tak nie było na dziwkę mówiłbyś kobieta, a na kobietę dziwka link
to nie słownik decyduje o użyciu, ale użycie o słowniku...
ja pierdolę (wulgaryzm!) drugi facepalm (anglicyzm!) dzisiejszego dnia (tak, kurwa pleonazm na końcu, tobie na złość)
nie no, po co ja się produkuję
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów