!Timon napisał/a:
@dionizodoros
Wiesz dlaczego oceniamy inne nacje? Z tego samego powodu z którego psy liżą swoje jajka.
Bo mogą.
Polacy cyganami Europy? Tak mogą mówić tylko zakompleksione polaczki i założę się, że to jakiś taki rurkowiec wymyślił.
Nikt nas tak ostro nie krytykuje jak niektórzy nasi (tfu!) rodacy.
I z tego samego tytułu robią to cyganie (oceniają nacje, nie liżą jajka. Choć chuj tam go wie). Nie można mieć jednak do nich o to pretensje.
By było jasne - tę opinię usłyszałem gdy pracowałem w wakacje na farmie truskawek w Anglii. Tak samo, Niemcy, których udało mi się poznać, dziwili się, że my (ja i moi znajomi) nie odbiegami zbytnio obyczajami i wyglądem od nich, obywateli EUROPY.
Polska zawsze była krajem o niskim znaczeniu politycznym w europie - nie jednak ze względu na gospodarkę, czy wojsko, a przez to, że próbowaliśmy na siłę zaprzyjaźnić się z potęgami europejskimi. Rosja przykładowo wybrała niezależność, autonomiczną kulturę - przełożyło się to na zdobycze literackie i naukowe (osobną kwestią jest to, że Polacy nie inwestowali w uniwersytety... Polscy panicze objeżdżali więc europejskie uczelnie. Efekt jest taki, że jedyne dwa polskie noble z dziedziny nauki, zdobyła Polka kształcona we Francji).