18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 18:17
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:14
🔥 Co za ksenofil...😁 - teraz popularne
Artykuł dla zmotoryzowanych polecam.

Przymusowe badanie krwi niekonstytucyjne. Policja ma problem!

Policjanci coraz częściej mają problem z pijanymi sprawcami wypadków, bo Trybunał Konstytucyjny uznał, że nie można pobrać od nich krwi do badań, jeśli nie wyrażą zgody - pisze "Gazeta Wyborcza".

Do marca tego roku, gdy kierowca spowodował śmiertelny wypadek i czuć było od niego alkohol, policja wiozła go na badanie krwi do szpitala. Jeżeli nie wyrażał na to zgody, to policjanci mogli go przytrzymać i lekarz pobierał krew. Teraz bez zgody kierowcy nie można tego robić. To konsekwencja interwencji Rzecznika Praw Obywatelskich oraz wyroku Trybunału Konstytucyjnego.

Działanie, które narusza nietykalność

Według Rzecznika Praw Obywatelskich paragraf 5. rozporządzenia "w sprawie poddania badaniom lub wykonywania czynności z udziałem oskarżonego oraz osoby podejrzanej" naruszał Konstytucję. Była w nim bowiem mowa o możliwości zastosowania takiego przymusu wobec osoby badanej, co rzecznik uznał za niekonstytucyjne.
Zdanie to podzielił Trybunał Konstytucyjny - obecność stróżów prawa przy pobieraniu krwi "godzi (...) w intymność osoby badanej". Aby policjanci mieli uprawnienia do tego typu działań, musiałyby one być wprowadzone przez ustawę, a nie rozporządzenie ministerialne.

Problematyczna sytuacja

Rzeszowscy prokuratorzy zaalarmowali "Gazetę", że w chwili braku zgody na pobranie krwi, lekarz może określić stan trzeźwości podejrzanego wyłącznie na podstawie obserwacji jego zachowania. Problem polega na tym, że w przypadku postępowania sądowego może się on wszystkiego wyprzeć.

W rozmowie z "Gazetą" Jaromir Rybczak, wiceszef Prokuratury Okręgowej w Rzeszowie, nie ukrywa, że problem jest poważny i potrzebna jest pilna interwencja ustawodawcy. Dodaje jednocześnie, że stan trzeźwości jest jednym z elementów rozstrzygania spraw.

Ministerstwo już pracuje

Ministerstwo Sprawiedliwości poinformowało, że "prace nad nowelizacją kodeksu karnego trwają". Rzeczniczka ministerstwa, Patrycja Loose, wskazuje w "Gazecie", że obecnie w ustawie o środkach przymusu bezpośredniego znaleźć można zapis "wyegzekwowania wymaganego prawem zachowania". Policja może więc teoretycznie przytrzymać rękę. Jednocześnie dodaje, że Sejm projektem zajmie się po wakacjach, a wejście ustawy w życie planowane jest na 1 stycznia 2015 r.

Dodam też od siebie, że dmuchania w alkomat również można odmówić i od dzisiaj możemy jeździć po alkoholu i ch*ja mogą nam zrobić!
Tak jestem ekspertem, "siedzę w prawie".

Jak się temat spodoba to jeszcze napiszę jak można w 100% wywinąć się od płacenia za zdjęcie z fotoradaru!

Źródło: db, kag\mtom / Źródło: wyborcza.pl
Zgłoś
Lostblesss 2013-08-08, 22:19
Z tego co napisał GustaV
to z WYROKU TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO z dnia 26 marca 2013 r. sygn. akt K 11/12
wynika z tego, że nie wszystkie artykuły ustaw tam wymienione tracą moc.
Co do stosowania środków przymusu bezpośredniego to nie dość, że tego nie uchylił to jeszcze odnoszą się one do funkcjonariuszy Służby Więziennej, więc, albo jest jakiś inny wyrok, który to uchyla albo "ktoś błyskotliwy" przeczytał i zinterpretował to tak żeby mu było wygodnie.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

sejmometr.pl/prawo/134263
Zgłoś
Sokole_Oko 2013-08-09, 12:09
jozin6 napisał/a:

Miałem okazję pojeździć autem po zamkniętym terenie bez dostępu do drogi publicznej po znacznej ilości wódki. Stwierdzam, że nigdy już nie wsiądę po alkoholu, uwierzcie lub nie, ale po pokonaniu zakrętu już nie pamiętałem jak w niego wszedłem... czy byłem bliżej lewej czy prawej krawędzi jezdni. Refleks praktycznie zerowy, rozkojarzenie itp... Teraz wyobraźcie sobie że najebany koleś powoduje wypadek, zabija wam kogoś bliskiego i kurwa przed sądem przysięga że był trzeźwy... no kurwa paranoja.

Nie dosc ze jezdze i bede jezdzil na podwojnym gazie (i chuj Ci do tego) to jeszcze jak jebne kogos z Twoich bliskich wrzuce Wam obowiazkowo swiezy material na harda.

Nie ma ze boli Ma boleć i chuj !
Zgłoś
b................e 2013-08-09, 13:14
bart0lini1 napisał/a:

Nie dosc ze jezdze i bede jezdzil na podwojnym gazie (i chuj Ci do tego) to jeszcze jak jebne kogos z Twoich bliskich wrzuce Wam obowiazkowo swiezy material na harda.

I potem, koniecznie filmik z Twojego linczu.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów