Bardzo ciekawy efekt nagrany Nokią N95 podczas lotu. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć czym to jest spowodowane?
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
DeHavilland Dash 8-400? I strzelam Eurolot bo tam takie latają.
I teoria z FPS średnio przekonywująca bo na zdjęciach tez mi tak wychodziło.
I teoria z FPS średnio przekonywująca bo na zdjęciach tez mi tak wychodziło.
Ono po prostu srało...
zwyczajny bug w Matrixie
no ok, efekt stroboskopowy gdy pada światło, nagrywa kamera, ale jak patrzymy w dzień na felge taka np co ma np krzyż to też mamy wrażenie że przy dużej prędkości, się wolno kręci w drugą stronę i dlaczego??
To zjawisko nieco ociera sie o ALIASING, chodzi o to że częstotliwość próbkowania ( w tym wypadku prędkość nagrywania kamery mierzona w klatkach na sekundę) jest zbyt niska żeby sfilmować wirowanie śmigła ponieważ na jedną klatkę przypada kilka obrotów śmigłem i wychodzi taki efekt. Koleś nagrywający filmik ma za słaby sprzęt żeby to nagrać
czachson napisał/a:
To zjawisko nieco ociera sie o ALIASING, chodzi o to że częstotliwość próbkowania ( w tym wypadku prędkość nagrywania kamery mierzona w klatkach na sekundę) jest zbyt niska żeby sfilmować wirowanie śmigła ponieważ na jedną klatkę przypada kilka obrotów śmigłem i wychodzi taki efekt. Koleś nagrywający filmik ma za słaby sprzęt żeby to nagrać
A jak to się ma do zdjęcia w takim razie które wkleiłem powyżej? Też próbkowanie i ilość klatek?
za Nokie zawsze piwo.
NIE jest to tylko efekt stroboskopowy, jak widać na zdjęciu. Zgadywałbym, że urządzenie ma problem z readoutem przy bardzo szybko zmieniających się danych, i następują jakieś błędy na poziomie elektroniki. Nie ma to chyba zbyt wiele wspólnego z FPSami.
Edit: ktoś już wstawił, i efekt nazywa się rolling shutter.
Edit: ktoś już wstawił, i efekt nazywa się rolling shutter.
mati3004 napisał/a:
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć czym to jest spowodowane?
Zbyt dużą ilością grzybków halucynogennych.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów