18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:49
Odpadające śmigło
mati3004 • 2013-08-08, 6:29
Bardzo ciekawy efekt nagrany Nokią N95 podczas lotu. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć czym to jest spowodowane?

Zgłoś
DuckDodgers 2013-08-08, 21:01 3
DeHavilland Dash 8-400? I strzelam Eurolot bo tam takie latają.

I teoria z FPS średnio przekonywująca bo na zdjęciach tez mi tak wychodziło.

Zgłoś
pucek007 2013-08-08, 21:02
Wydaje mi się ze szyba tez załamuje efekt.
Zgłoś
ZeD 2013-08-08, 21:02 3
Bug w silniku.
Zgłoś
cichenki 2013-08-08, 21:07 10
Zgłoś
Lord_Rzeźnik 2013-08-08, 21:10 2
Ono po prostu srało...
Zgłoś
BlackRussian3 2013-08-08, 21:15 5
zwyczajny bug w Matrixie
Zgłoś
Dziki93 2013-08-08, 21:20
A pomyślcie jak to musi chłodzić w takie upały
Chcę to !!!
Zgłoś
AH1N1ns 2013-08-08, 21:21 12
en.wikipedia.org/wiki/Rolling_shutter
Zgłoś
t................r 2013-08-08, 21:22
no ok, efekt stroboskopowy gdy pada światło, nagrywa kamera, ale jak patrzymy w dzień na felge taka np co ma np krzyż to też mamy wrażenie że przy dużej prędkości, się wolno kręci w drugą stronę i dlaczego??
Zgłoś
c................n 2013-08-08, 21:26 2
To zjawisko nieco ociera sie o ALIASING, chodzi o to że częstotliwość próbkowania ( w tym wypadku prędkość nagrywania kamery mierzona w klatkach na sekundę) jest zbyt niska żeby sfilmować wirowanie śmigła ponieważ na jedną klatkę przypada kilka obrotów śmigłem i wychodzi taki efekt. Koleś nagrywający filmik ma za słaby sprzęt żeby to nagrać
Zgłoś
DuckDodgers 2013-08-08, 21:33
czachson napisał/a:

To zjawisko nieco ociera sie o ALIASING, chodzi o to że częstotliwość próbkowania ( w tym wypadku prędkość nagrywania kamery mierzona w klatkach na sekundę) jest zbyt niska żeby sfilmować wirowanie śmigła ponieważ na jedną klatkę przypada kilka obrotów śmigłem i wychodzi taki efekt. Koleś nagrywający filmik ma za słaby sprzęt żeby to nagrać

A jak to się ma do zdjęcia w takim razie które wkleiłem powyżej? Też próbkowanie i ilość klatek?
Zgłoś
maniekslupsk 2013-08-08, 21:41
za Nokie zawsze piwo.

Słupsk
Zgłoś
dnr 2013-08-08, 21:50 1
NIE jest to tylko efekt stroboskopowy, jak widać na zdjęciu. Zgadywałbym, że urządzenie ma problem z readoutem przy bardzo szybko zmieniających się danych, i następują jakieś błędy na poziomie elektroniki. Nie ma to chyba zbyt wiele wspólnego z FPSami.

Edit: ktoś już wstawił, i efekt nazywa się rolling shutter.
Zgłoś
Fragless 2013-08-08, 21:53
mati3004 napisał/a:

Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć czym to jest spowodowane?

Zbyt dużą ilością grzybków halucynogennych.
Zgłoś
Puszale 2013-08-08, 22:16
Tak się widzi po kwasie.
ps jestem expertem
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów