Bardzo ciekawy efekt nagrany Nokią N95 podczas lotu. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć czym to jest spowodowane?
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
Niektórzy tutaj ładnie pier&%$$ głupoty.. Za ten efekt odpowiada, jak ktoś słusznie zauważył rolling shutter. Nie ma to wiele wspólnego z ilością nagrywanych klatek na sekundę, czy jak ktoś stwierdził z próbkowaniem sygnału. Chodzi o to, że dane z matrycy nie są zgrywane w jednym kwancie czasu, zazwyczaj odbywa się to wierszami z góry na dół. Dlatego na zdjęciu nadal jest widoczny ten efekt.
borisklinga napisał/a:
widac ze na fizyce wagarowałes
to co widać na filmie to "efekt Dopplera"
doppler to był w wiedźminie...
Niektórzy tutaj ładnie pier&%$$ głupoty.. Za ten efekt odpowiada, jak ktoś słusznie zauważył rolling shutter. Nie ma to wiele wspólnego z ilością nagrywanych klatek na sekundę, czy jak ktoś stwierdził z próbkowaniem sygnału. Chodzi o to, że dane z matrycy nie są zgrywane w jednym kwancie czasu, zazwyczaj odbywa się to wierszami z góry na dół. Dlatego na zdjęciu nadal jest widoczny ten efekt.
Dałem piwo bo zabrzmiało mądrze.
Był kiedyś na sadolu filmik z głośnikiem niskotonowym i strumieniem wody. Jak ustawiało się odpowiednią częstotliwość dźwięku, to membrana wprawiała strumień wody w ruch drgający i strumień wydawał się zatrzymać, lub płynąć do góry (zależnie od częstotliwości). Podejrzewam, że to to samo zjawisko. Można tez zauważyć na kręcących się kołach samochodu, nagle zaczynają kręcić się w drugą stronę. Jestem człowiekiem komentarzem, nie ekspertem, zatem to tylko moje spostrzeżenia.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów