ochkochajmnie napisał/a:
Żyjemy niby w XXI wieku, a ciemnota jest większa niż w średniowieczu.. A tak na marginesie PO i PIS to partie prawicowe..
Sądząc po wieku pewnie zdawałaś w tym roku maturę, ale mam nadzieję, że nie z wosu. Otóż partie prawicowe charakteryzują się liberalnym spojrzeniem na gospodarkę. Możesz mi wskazać kiedy za rządów PISdzielców robiono coś w celu liberalizmu w gospodarce? Ja raczej widziałem tylko socjalizm. Obyczajowo to może i są oni prawicowi, ale nie na tyle by zadowolić prawicowych oszołomów.
PO z kolei jest partią centroprawicową, ale ją też ciężko zaszufladkować, bo jest tam np. Gowin i Palikot. Czyli ludzie o kompletnie różnych poglądach.
Żałuję tylko, że w Polsce nie ma prawdziwej liberalnej partii. To znaczy nie aż tak oszołomskiej i utopijnej jak JKM, ale liberalną gospodarczo i przede wszystkim obyczajowo. Marzy mi się państwo świeckie bez wpływu kleru, aborcja na życzenie do 5 miesiąca ciąży, eutanazja itd. Niestety w naszym ciemnogrodzie nawet jeśli taka partia by powstała, to nie miałaby żadnych szans w wyborach. Chciałbym, żeby PO w taką partię się przerodziła, ale ten ich "liberalizm" jest chyba tylko w ich głowach, bo programowo nie różnią się bardzo od pisdzielców, ale opakowanie ładniejsze i nie przynoszące takiego wstydu.
Ehh wybaczcie mój wywód