Tak samo słowo белый nie mówi się bjełyj tylko bjelyj. Hmm, uczę się tego języka od paru lat i jeszcze się nie spotkałem z ł, a też dużo słucham. Może czegoś nie wiem, nie mówię, że nie, ale trochę dziwne mi się tonteraz wydaje. Dlaczego ludzie ze wschodu jak mówią po polsku i w wyrazie jest ł to zastępują je l?
Na wschodzie nie znają literki ł. Powinno być luczsze nie budiet.
Co do filmiku, to się nie śmieje, bo pewnie bym to tak samo spierdolił he he.
Chuja się wszyscy znacie. Czasem się wymawia Ł a czasem L w zależności od wyrazu. Są jakieś tam reguły a od tych reguł wyjątki ale komu by się chciało je pamiętać
Chuja się wszyscy znacie. Czasem się wymawia Ł a czasem L w zależności od wyrazu. Są jakieś tam reguły a od tych reguł wyjątki ale komu by się chciało je pamiętać
No ja jeszcze nie słyszałem w rosyjskim ł. Nawet wikipedia podaje, że to jest coś pomiędzy l a ł, bliżej temu jednak do l.
Dalej nikt mi nie wytlumaczył czemu ludzie ze wschodu jak mówią po polsku, to wyraz gdzie jest literka ł wymawiają z l. Dla mnie odpowiedź jest prosta: bo nie znają czegoś takiego jak ł
No ja jeszcze nie słyszałem w rosyjskim ł. Nawet wikipedia podaje, że to jest coś pomiędzy l a ł, bliżej temu jednak do l.
Dalej nikt mi nie wytlumaczył czemu ludzie ze wschodu jak mówią po polsku, to wyraz gdzie jest literka ł wymawiają z l. Dla mnie odpowiedź jest prosta: bo nie znają czegoś takiego jak ł
Lingwista....
lingwistykon.wordpress.com/2008/02/10/kresowe-%E2%80%9El%E2%80%9D/
Kurwa, tłuku. Naucz się najpierw polskiego, później dyskutuj o rosyjskim. Napisałem wyraźnie, co możesz zweryfikować za pomocą Google, ale po co? Poczytaj o cyrylicy i sposobach zapisu.
Przykro mi, ale wszystko wskazuje, że jesteś w błędzie i dalej jestem przy swoim, że w języku rosyjskim nie ma literki ł
Na dowód linki do 2 filmów.
youtu.be/ei0JM-WW5Oc?t=144
Drugi film też pokazuje wymowę л i nawet co się dzieje jeśli za л jest ь. I nic tam nie ma, że wtedy л wymawia się jako ł
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów