📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
51 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
HAL9000/2 napisał/a:
z pierwszej łapanki...
Nie "z pierwszej łapanki", tylko pozyskany w drodze długiej i wyczerpującej selekcji.
Najlepszy z najlepszych.
Jak to mówią na wschodzie: Łuczsze nie budiet'.
Na wschodzie nie znają literki ł. Powinno być luczsze nie budiet.
Co do filmiku, to się nie śmieje, bo pewnie bym to tak samo spierdolił he he.
Janusz_k napisał/a:
A "л" to według Ciebie co to jest?
л to jest l
Jak spotykasz kogoś ze wschodu, kto mówi po polsku, to myślisz, że dlaczego tak śmiesznie brzmi? Bo właśnie wymawia l tam gdzie powinno być ł
uzumw napisał/a:
Dlatego takim sprzętem do transportu wyjeżdżasz na wstecznym
Nie, dlatego nie zatrzymuje się zwłaszcza na przełamaniu tak jak on to zrobił. Wjeżdżać można i przodem i tyłem, zależy jak komu wygodnie.
TranzystorWyklęty napisał/a:
л to jest "ł", żeby było "L" trzeba dać np znak twardy
To jak byś powiedział przykładowo słowo лицо-lico czy łico?
Nie ma w Rosyjskim czegoś takiego jak ł, bardziej coś pomiędzy l a ł a ja i tak zawsze wymawiam jako l, bo bliżej temu do l niż ł. Dlaczego mówią lada a nie łada?
pl.m.wikipedia.org/wiki/Alfabet_rosyjski
bakus1233 napisał/a:
л to jest l
Jak spotykasz kogoś ze wschodu, kto mówi po polsku, to myślisz, że dlaczego tak śmiesznie brzmi? Bo właśnie wymawia l tam gdzie powinno być ł
Ja nie muszę nikogo spotykać żeby wiedzieć jak się to wymawia, miałem rosyjski w szkole i dziewczynę rusycystkę, wystarczy?
TranzystorWyklęty napisał/a:
л to jest "ł", żeby było "L" trzeba dać np znak twardy
no właśnie "bakus1233" Tranzystor Ci napisał jak to na prawdę jest.
Janusz_k napisał/a:
Ja nie muszę nikogo spotykać żeby wiedzieć jak się to wymawia, miałem rosyjski w szkole i dziewczynę rusycystkę, wystarczy?
no właśnie "bakus1233" Tranzystor Ci napisał jak to na prawdę jest.
Ok, tak jak pisałem wyżej. Czemu nie mówią łada tylko lada? Albo słowo лицо wymawiasz łico? Skąd się bierze u ludzi ze wschodu brak wymowy literki ł gdy mówią po polsku? He?
Ludzie uczy się na błędach, człowiek uczy się i dzięki temu ma uprawnienia, a tu przykład że nie umie parkować i operować, bo lepiej i bezpieczniej byłoby tyłem.
bakus1233 napisał/a:
Ok, tak jak pisałem wyżej. Czemu nie mówią łada tylko lada?
Wszyscy mówią tą nazwę Łada, więc nie rozumiem Twoich wątpliwości.
bakus1233 napisał/a:
słowo лицо wymawiasz łico?
Słowo "лицо " wymawiasz "lico", bo "и" działa jak znak twardy. Tak samo jak po rosyjsku "o" wymawia się w niektórych przypadkach jako "a". Jak Cię to interesuje, to poczytaj gdzieś, albo zapisz się na kurs języka, bo pewnie w szkole się już na taki nie załapiesz
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów