Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Sadol bawi i uczy^^
Zawsze mam pompę kiedy czytam historię powojenną i ciągle czytam o tym, jak naziści budowali powojenny świat Taka Argentyna to bardzo się podniosła dzięki niemieckim uciekinierom, a samo USA i ZSRR korzystali z usług niemców. Gdyby nie ogromne przestrzenie ZSRR i sroga zima, to dziś pewnie nikogo z nas by na świecie nie było, bo naziści mieli w planach Generalny Plan Wschodni czyli taki holokaust x1000 bo dotyczył Słowian... Mniejsze zło wygrało wojnę.
Pierdolisz.Niemcy byli pragmatykami i naginali swoją ideologię do aktualnego stanu rzeczy,cała ta paplanina o aryjskości (btw. ładnie po drodze im się popierdoliło bo w konsekwencji ideologowie typu Rosenberga sami nie wiedzieli czy mają być Aryjczykami,Nordykami czy Germanami ) była tylko polityczną gierką dla przykładu - podpisujemy pakt z Ruskimi - są spoko,dobra musimy ich najebać? - podludzie,chodziło o to aby zwiększyć morale i chęci narodu do wojny (bo jak tu przegrać z podludźmi) - podobna sprawa miała się z Polakami o których sam Hitler przed wojną wypowiadał się bardzo pochlebnie a Niemiecki MSZ z naprawdę sporym uporem próbował nakłonić polaków do wojny po ich stronie. Na marginesie ciekawostka - Po podpisaniu przez Niemców paktu z Japończykami Himmler usilnie starał się udowodnić ich "aryjskość" a Włochów nazywał "Aryjczykami południowymi " Zresztą co to za propagandowe pierdolenie o Słowianach - Słowacy,Chorwaci czy nawet Czesi (kolaboranci) Słowianami nie byli? a byli i Niemcy współpracowali z nimi z wielką ochotą.
@bloodwar, właśnie że nie jest Niemcem, tylko Austriakiem. Pomijając fakt, że wszyscy Austriacy uważali siebie aż do końca wojny za Niemców, to jednak ich kultura i język różnią się. Może i nikogo nie obchodzi jego pochodzenie, ale idąc tym tropem każdy popełnia błąd, wymawiając jego nazwisko jak pospolity szkop Bądź co bądź wymowa niemiecka się utarła i stała się popularniejszą formą od oryginalnej
Pomiędzy Niemcami a Austriakami nie ma wielkiej różnicy,dlatego śmieszą mnie częste stwierdzenia że są to praktycznie odrębne narody. Do XIXw. mówiono się po prostu Niemcy północni i południowi (południowi-Austriacy). Austria i Niemcy były uważane raczej za "dwa Niemieckie podwórka" pod panowaniem dwóch dynastii Hohenzollern na północy i Habsburgów na południu (Austria). Mimo iż prowadzili na przestrzenni wieków ze sobą nawet kilka wojen to nie zmienia faktu iż były one konsekwencją interesów monarchów i nie wynikały z odrębności tych "narodów",zresztą wszystkie te niesnaski nazywano ówcześnie "bratobójczymi". To tak na marginesie.
Nie wiem jak można czytać 'SkoŻenny
Pan Wołoszański ... mówi [Skorcenny]
Krótko, na temat i ostatecznie na temat wymowy nazwiska Skorzene (2:28):
http://youtu.be/ufxM63o5EEA?t=2m28s
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów