Po co opierał o samochód
Po co opierał o samochód
Pytam się autentycznie bo nigdy nie miałem automatu. Czy jak zostawił bym na drive to auto zachowuje się tak jakbym zostawił je na biegu?
A jak zgasisz silnik żeby na driajwie auto zostało?
A gdyby nawet, to sprzęgła hydrauliczne nie działają na wyłączonym silniku czyli bez ciśnienia z pompy oleju.
Śpiesze w wyjaśnieniem. Najprawdopodobniej auto z automatyczną skrzynią biegów zostało zostawione na pozycji P skrzyni biegów bez zaciągniętego hamulca ręcznego. Ta pozycja P czyli postój ma w sobie bolec o średnicy około 8 milimetrów, która blokuje skrzynie biegów. I wyobraźcie sobie teraz że taki grubszy drut cieńszy od palca utrzymuje na sobie ciężar ponad 2 ton na takiej górce. Musi w końcu jebnąć. Pamiętajcie zaciągajcie ręczny w automatach.
Nic nie musi jebnąć. Nie zapominaj, że te dwie tony jest trzymane przez przełożenie.
Nie wisi na nim jak na haku, co próbujesz wciskać niemyślącym.
Kluczykiem, przyciskiem, cokolwiek tam w aucie masz. Odpalić na D się nie da, ale zgasić jak najbardziej.
Reszta Ok.
Nic nie musi jebnąć. Nie zapominaj, że te dwie tony jest trzymane przez przełożenie.
.
Na płaskim i owszem ale nie ta takiej górce. Nie wiem o jakim przełożeniu mówisz, kiedy nie ma ciśnienia w skrzyni na "P".
Śpiesze w wyjaśnieniem. Najprawdopodobniej auto z automatyczną skrzynią biegów zostało zostawione na pozycji P skrzyni biegów bez zaciągniętego hamulca ręcznego. Ta pozycja P czyli postój ma w sobie bolec o średnicy około 8 milimetrów, która blokuje skrzynie biegów. I wyobraźcie sobie teraz że taki grubszy drut cieńszy od palca utrzymuje na sobie ciężar ponad 2 ton na takiej górce. Musi w końcu jebnąć. Pamiętajcie zaciągajcie ręczny w automatach.
Wez to usun, nie bedzie co ogladac pozniej
Co ty pierdolisz co ty za gnój wciskasz ? Jaki bolec 8mm w automacie ? Kurwa ty nawet nie wiesz co to za auto chińskie a się wypowiadasz jak byś naprawiał gm zf getrag
Pewnie zależy od samochodu, w moim po wyłączeniu silnika, drążek automatycznie wraca do pozycji wyjściowej i włącza (P)arking dodatkowo też załącza automatyczny ręczny. Ale w przypadku mechanicznej dźwigni, automatycznej skrzyni biegów np w quadach nie mam pojęcia jak to się zachowuje, na bank nie jest to rekomendowane
Po prostu nie wyjmiesz kluczyka ze stacyjki, dopóki nie przestawisz na P.
Dlatego się pytam bo nie wiem... manuala gaszę na jedynce i mam spokój. A skoro hamulec jest jakby formą załączania sprzęgła automatycznego to dlaczego nie miałbym móc go zgasić z wcisniętym hamulcem.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów