18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:51
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Pała z interpretacji wiersza
W................. • 2015-06-17, 9:59
Zainspirowany cytowaną poniżej wypowiedzią postanowiłem podzielić się historyjką z lat 90.

Jaczuro napisał/a:

Słowa klucze i heja, rozprawka dookoła tych samych utartych schematów. Uznasz, że wiersz może mieć inne przesłanie? Może ma drugie albo trzecie dno? Kolejne znaczenie? Albo Ty postrzegasz go inaczej bo kurwa masz takie prawo? Albo chcesz podyskutować, poznać różne opinie i punkty widzenia? To cie kurwa nawet sam nauczyciel wyśmieje przy całej klasie. Pała, albo 2- za chęci, trzeba było pisać wedle schematu jak każdy lemming.

Mój znajomy z liceum miał inne nazwisko niż ojciec. No i była taka sytuacja, że zinterpretował wiersz, praca na 2 strony, dostał pałę z komentarzem "kompletny brak zrozumienia przesłania autora".

Ponieważ chłopak miał swoje za kołnierzem, przy okazji "wezwania rodziców do dyrekcji" ojciec poprosił, żeby w gabinecie dyrektora stawiła się też nauczycielka języka polskiego, ponieważ zamierza podać w wątpliwość jej kompetencje.

Rozmowa o przewinieniach typu petarda w toalecie - standardowo. A potem przyszła kolej na polonistkę. Zaproszono ją do pokoju, wchodzi cała w nastroju bojowym i pyta, o co chodzi. Ojciec znajomego na to wyciąga tę pracę domową z interpretacją wiersza i wywiązuje się mniej więcej taki dialog:

[O]jciec: Chciałbym prosić o zmianę tej niesprawiedliwie wystawionej oceny.

[P]olonistka: To ja tu jestem od oceniania, poza tym pański syn źle zinterpretował wiersz.

[O]: Proszę pani, mój syn napisał interpretację co najmniej na 4. Na piątkę to może nie, bo jeden wers rzeczywiście ma nieco inną wymowę.

[P]: Proszę pana, ja skończyłam studia podyplomowe z literaturoznawstwa, pisałam pracę magisterską o interpretacji poezji, a pan?

[O]: Nie...

[P]: ... To ja panu wytłumaczę (tutaj długi wywód na temat co podmiot liryczny, kogo podmiot liryczny, dlaczego podmiot liryczny - i ogólnie cały stek lirycznego pierdolenia).

[P]: Czy teraz pan rozumie?

[O]: Mogę pani coś pokazać?

[P]: Proszę bardzo.

Ojciec kolegi wyciąga sfatygowaną kartkę papieru złożoną na cztery i w milczeniu daje do wglądu. Była to kopia wniosku do Związku Literatów Polskich o rejestrację pseudonimu artystycznego, pod którym został wydany między innymi tomik poezji zawierający rzeczony wiersz.

[P]: ...
Zgłoś
Garrison 2015-06-17, 15:52 1
Kiedyś przedstawiłem swoją interpretację "Lalki" podając stosowne argumenty, to zostałem opierdolony, że chodziło o zupełnie coś innego... Nienawidzę schematów, według których każdy ślepo podąża i zabrania się własnej opinii. Swoją drogą równie chuja warte są pytania "co autor miał na myśli? <tutaj jakiś fragment napisany kursywą>" - nasuwa się tutaj pytanie... Skąd ja kurwa mam wiedzieć, co autor miał na myśli? Nie siedzę w jego głowie, nie żyłem w tamtych czasach. Niektórzy poloniści naprawdę muszą utrudniać życie innym jakimiś bzdetami.
Zgłoś
Sinecod 2015-06-17, 17:24
Planteusz- ja nie neguję potrzeby skasowania matury z języka polskiego, a zauważam fakt że w aktualnej formie jest bezsensowna i można ją o kant dupy potłuc. Sam zauważyłeś że są problemy w komunikacji, które można by naprawić gdyby język polski uczył w szkołach średnich sztuki wysławiania się, pisania i ogólnie takich praktycznych rzeczy a nie jak napisałem- literackiego gówna na nic potrzebnego. W gimnazjum pamiętam że nakurwialiśmy rozprawki przed egzaminem i to miało sens- napisać rozprawkę na jakiś temat, rzucić tezę, poprzeć ją argumentami... Do dzisiaj mi to zostało i nie lubię pierdolić bez sensu tylko mieć wszystko poparte twardymi argumentami i podyskutować z podobnymi osobami.

Garrison- masz racje że najbardziej bezsensowe jest pytanie "co autor miał na myśli pisząc...". A co jeśli w ogóle cokolwiek miał? A co jeśli Mickiewicz kopcił górę zioła albo wciągał wiadro opium i przelewał swoje zwidy? W sumie to by było dobre- zostać "poetą" (poetą może być teraz każdy, u mnie w okolicy nawet patologia się za to zabiera i wydaje tomiki wierszy...), wciągać wszystko co powoduje halucynacje i zwidy a potem zostać laureatem nagrody nobla z literatury i żeby twoje wypociny pod wpływem LSD zostały wprowadzone do szkół.

Wyobrażacie sobie interpretacje Krainy Grzybów na maturze?
Zgłoś
dth 2015-06-17, 18:18 2
Nie wiem co się tak spinacie, to jest zwykłe równanie w dół. Są ludzie którzy nie potrafią totalnie pisać i takie klucze są tworzone dla nich, bo coś takiego można wykuć, naklepać parę zdań i jest praca gotowa. Nawet się za bardzo zastanawiać nie trzeba. Problem mają ludzie, którzy dobrze sobie radzą z pisaniem, bo przyzwyczajeni do wcześniejszego trybu "piszę to co na ten temat sądzę" nie potrafią się przestawić na "muszę wklepać wykute wcześniej słowa klucze"
Zgłoś
Logiczny 2015-06-17, 18:48 3
ale powiem wam że jestem pod wrażeniem dyskusji:-)

Namuzowywanie

Muzo
Natchniuzo

tak
ci
końcówkowuję
z niepisaniowości

natreść
mi
ości
i
uzo

Miron Białoszewski
Zgłoś
Gr00baz 2015-06-17, 19:18
Nic nowego tak naprawdę. Chyba każdy kto chodzi do szkoły o tym dobrze wie, że nie masz pisać tego czego uważasz tylko to co chcą usłyszeć. Interpretujesz tekst tak a nie inaczej i popierasz to dobrymi argumentami? Chuj Ci w dupę tu chodzi o co innego.

Pozatym cieszę się, że w gimnazjum miałem nauczycielkę, która punktowała to, że ktoś ma własne zdanie i potrafi je uargumentować. Teraz chodząc do technikum mam taką nauczycielkę, którą jak się spyta dlaczego dostało się zero punktów za jakąś interpretacje potrafi powiedzieć "bo nie o to tu chodziło"
Zgłoś
Namex 2015-06-17, 20:12
Moja nauczycielka od polskiego w liceum dawała spację przed znakiem interpunkcyjnym i po.
Zgłoś
beeveer 2015-06-17, 21:47 1
@ nowynick - mylisz się. w szkole nie ma tak, jak postanowi nauczyciel, tylko on ma zadanie wciskać dzieciakom głupoty opracowane przez skurwysynów z MEN i poparte przez kuratorium. gdy ja chodziłem do szkoły - na matematyce trzeba było rozwiązać zadanie i za to dostawało się ocenę. dziś? musisz robić zgodnie z wytycznymi tych kurew, bo inaczej nawet jeśli roziwązesz je dobrze, ale w sposób rózny od wizji MEN - oczywiście pała. tak się skłąda, że moja żona jest nauczycielką matematyki - i zdarza się, że prace uczniów zdolnych ale nieszablonowych sprawdzam i oceniam ja - taką mamy umowę, że wbrew tym kurwom zdolny uczeń na pewno nie dostanie szmaty za rozwiązanie zadań w błyskotliwy sposób - aczkoliwek ma na boku powiedziane, że maturę upierdoli, bo tam już raczej nie obejdzie trybów instytucji usilnie przygotowujących polaków do roli bezmózgich monterów w zagranicznych korporacjach
Zgłoś
Dżezus_Chryptus 2015-06-17, 23:57 1
W.S.N.R. Po komentarzach i nickach wnioskuję, że jesteś bardzo inteligentnym człowiekiem.
Ktoś mi pociśnie o ssaniu jaj zaraz, ale większość sadola już niestety nie dorasta Ci do pięt.
Pozdrawiam. Piwko.

Panie? Gdzie ten pierdolony mercedes benz?
Zgłoś
Kurp_Ostroleka 2015-06-18, 0:53
Też jestem literatem
Liter latem
Liter zimo
I tak liter za litrem
Zgłoś
W................. 2015-06-24, 17:22
Dżezus_Chryptus napisał/a:

W.S.N.R. Po komentarzach i nickach wnioskuję, że jesteś bardzo inteligentnym człowiekiem.
Ktoś mi pociśnie o ssaniu jaj zaraz, ale większość sadola już niestety nie dorasta Ci do pięt.
Pozdrawiam. Piwko.

Nie zgodzę się. Po prostu wielu inteligentnych użytkowników tego portalu wypowiada się tylko w ostateczności. Prawdopodobnie to ja wypadam przy nich jak przysłowiowy but, bo uparcie wykonuję "pracę u podstaw", a nieskuteczność takiego podejścia została udowodniona wielokrotnie i dawno temu.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów