📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
W tamtych czasach trzeba było mieć cholerne jaja ze stali, aby odważyć się zagrać skecz tego kalibru - choć może Wam się to teraz wydać dziwne, Laskowik i spółka naprawdę wtedy ryzykowali naśmiewając się z panującego ówczas ustroju. W ich występach wręcz czuć to podniecenie, tą presję, czuć strach przed konsekwencjami, na jakie stale się narażali występując przed szeroką publiką. W dzisiejszych czasach ''kabareciarze'' mogą sobie pozwolić prawie na wszystko, mamy wszak gwarantowaną konstytucyjnie wolność wypowiedzi, ale wtedy - za komuny - jedno nieodpowiednie słowo mogło cię naprawdę słono kosztować. I za to należy się tym ludziom uznanie: za odwagę, upór i bezczelność w walce z socjalizmem.
Skecz świetny. Ale TEY w swoim 'menu' posiada dużo o wiele lepszych skeczy.
Potem Laskowik przestal pic , Smoleniowi powiesil sie syn i chlopaki stracili poczucie humoru...
Teraz Laskowik wpierdala parowki na scenie
Teraz Laskowik wpierdala parowki na scenie
-Pani Pelegio, czy pani jeszcze może...?
-No pewno
Każdy o niej myśli, ale tylko ludzie wolni jej dokonują.
Ja jestem wolny."
-No pewno
@up
Zresztą w tamtych czasach Polacy byli jak rzodkiewki: na zewnątrz czerwoni a w środku biali
Zresztą w tamtych czasach Polacy byli jak rzodkiewki: na zewnątrz czerwoni a w środku biali
Mati napisał/a:
Furronica - nie zgodzę się. Władza wolała, żeby ludzie się pośmiali, anizęli dyskutowali, denerwowwali się, to taki wentyl bezpieczeństwa...
Owszem, Mati, masz sporo racji - czego zresztą najlepszym dowodem jest fakt, że ich występy były jednak emitowane przez całkowicie podporządkowaną rządowi telewizję - ale zauważ, że motywem przewodnim niemal każdego skeczu TEY jest cięta krytyka panującego wówczas ustroju, obnażająca jego potworne zakłamanie i zmuszająca widza do przemyśleń - a tego ówczesny rząd starał się unikać jak diabli, cenzurując wszystko co mogłoby go postawić w złym świetle.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów