PODSTAWY opisujące działanie podatków.
Tylko TYLE wystarczy, aby zrozumieć aktualną nędzną sytuacje w naszym kraju.
Mimo tego, że jakiś koleś w za dużym garniturze...
Zgadzam się, że ogóle założenie jest dobre - podatki są za wysokie i raczej płacy minimalnej w ogóle nie powinno być. Ale niestety tłumaczenie takie jak w tym materiale wydaje się naciągane. Bo np zwiększenie płacy minimalnej powoduje wzrost bezrobocie (przez cięcie etatów), więc w gruncie rzeczy wpływy do budżetu z tytułu podatku dochodowego nie muszą być wyższe, wręcz mogą się zmniejszyć (wyższy podatek dochodowy, ale od mniejszej ilości osób). No ale o tym już autor nagrania nie mówi, bo nie pasuje to do przyjętej teorii. Czyli tak jak w każdym innym przypadku - demagogia i manipulacja, każda strona naciąga fakty w swoją stronę. Podobnie z założeniem, że albo płaca minimalna jest dobra, albo zła - a czemu autor nie przyjął, że może być dobra, ale do pewnego momentu?
To samo niestety robi JKM, już dawno się zdążyłem o tym przekonać. Np liczy, że w podatkach oddajemy ponad 80% - jak on to liczy, skoro wszystkie prawidłowe wyliczenia wskazują na nieco ponad 50%? Prawdopodobnie liczy podwójnie te same podatki - np po stronie producenta i konsumenta, co jest bzdurą. Albo przedstawia pojedyncze przykłady pasujące do teorii - pomijając jednocześnie masę innych, które do tej teorii nie pasują. No ale jest manipulacja, jest efekt, lud to łyka.
Także proponuję nie łykać wywodów ŻADNEJ ze stron jako pewnik, nawet jeżeli ogólne koncepcje uważamy za słuszne. Bo niestety sporo osób przyjmuje treści swoich "idoli" politycznych czy ideowych bez żadnej refleksji i krytycyzmu, czyli właśnie zamieniają się w takie bezmyślne lemingi, którymi tak gardzą.
Mieszkam w Edynburgu-Szkocja mam 8£ na godzine okolo 250 £ tygodniowo Place jakies 20 £ podatku to sa grosze + ubezpieczenie jakies 10£
Fakty z poprzedniej pracy 3600 total (za jakis okres pracy ) i podatek total od przychoidu 250 . Czy wy to widzicie jak was w dupe ru...ja. Na nastepna wyplate kupie wazeline i wysle wam do polski zeby was nie bolalo. Nie ma polskich znakow bo ich nie mam POZDRO
Pierdoli. Pracodawcy rozbijają się super brykami dzięki pracy zwykłych pracowników. A do tego zawsze kombinuje jak wyruchać pracownika żeby najlepiej za darmo charował.
charował