Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (11) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
Podpalenie XIX wiecznego młyna
f................m • 2015-04-05, 22:41
W nocy z soboty na niedzielę w Tarnowie spłonął zabytkowy młyn z XIX wieku. Nie cichną komentarze mieszkańców na temat umyślnego podpalenia. Działka, na której młyn znajduje położenie w ścisłym centrum miasta. Nieruchomość została zakupiona w 2009 rroku przez prywatnego biznesmena za kwotę 1.400.000 złotych, który planował otwarcie w jego budynku restauracji i hotelu, na co zgody nie wyraził konserwator zabytków. Dwa tygodnie temu - po dużo mniejszym pożarze tego obiektu - strażacy poprosili prywatnego właściciela o większe zabezpieczenia opustoszałego budynku, ale ten nie odpowiedział – podaje Radio Kraków.

Historia Młyna

Nazwa Młyna pochodzi natomiast od nazwiska znanych w mieście przed wojną przedsiębiorców - Szancerów. Henryk Szancer (1825 – 1885), urodził się w Żywcu. W 1846 roku otworzył w Tarnowie młyn parowy a w 1859 roku wraz ze swoim wspólnikiem uruchomił pierwszy w Galicji parowy młyn grysikowy, który w bardzo szybkim tempie zwiększył swą wydajność wpływając znacząco na modernizację przemysłu młynarskiego w Galicji. W spółce, Szancer i Freund wybudowali podobne młyny w Przemyślu, Stanisławowie i Bochni. W 1865 roku uruchomili wspólnym wysiłkiem drugi młyn parowy w Tarnowie.

Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
sard 2015-04-05, 22:50 20
U mnie też pewne kurwy spaliły fajny stary dworek... niby podpalenie przypadkowe, ale po ledwie dwóch miesiącach rozpoczęły się prace pod budowę kilku domków na tej działce...

Ech tyle kurew nie szanujących swej historii i liczących tylko na szybka kasę sprawia, że ten kraj znów pójdzie pod zabór... tym razem bankowy.
Zgłoś
G................C 2015-04-05, 23:20
To szmatogłowe z bliskiego wschodu przywlekły swoje wyallachowane dupska i niszczą nasze młyny zamiast piramid! Łączmy się prawusy!
Zgłoś
P................M 2015-04-05, 23:23 3
A to ci jebany biznesmen - piroman
Zgłoś
sachcio 2015-04-05, 23:27 42
a tam gowno. gdyby urzednik nie stwarzal to mlyn dalej by stal, ladniejszy i jeszcze przynosil zysk, a tak... pozar!
Zgłoś
tentypluk 2015-04-05, 23:33 12
sachcio ma racje. Gościu wyjebał 1400000 i tym samym nabył prawa do obiektu, a jakiś niedowartościowany urzędas chciał się wykazać. Szkoda budynku ale własność prywatna jest ważniejniejszą kwiestią.
Zgłoś
mikeszko 2015-04-06, 3:48
akcja gasnicza porazka
Zgłoś
hejcior 2015-04-06, 4:06 9
sachcio napisał/a:

a tam gowno. gdyby urzednik nie stwarzal to mlyn dalej by stal, ladniejszy i jeszcze przynosil zysk, a tak... pozar!

tentypluk napisał/a:

sachcio ma racje. Gościu wyjebał 1400000 i tym samym nabył prawa do obiektu, a jakiś niedowartościowany urzędas chciał się wykazać. Szkoda budynku ale własność prywatna jest ważniejniejszą kwiestią.

Jeśli kupił działkę z zabytkiem, musi go traktować jak zabytek i stosować się do wszelkich zakazów/nakazów. Tak samo w zabytkowych częściach polskich miast właściciel kamienicy musi podczas remontu stosować się do wytycznych konserwatora zabytków co do wyglądu fasady i materiałów użytych (kształt okien itd).
Podejżewam, że tak właśnie było, to się wziął na sposób pan właściciel, zabytek z głowy a działka budowlana w centrum miasta jest... może jeszcze coś z tych 1.4m w przyszłości odzyska.
Zgłoś
k................z 2015-04-06, 4:13 5
kurwa mać jedna z moich ulubionych miejscówek do napicia się browarka, klimat, spokój i przygoda. Widziałem z okna łunę rozświetlającą dosyć duży obszar nieba, po jakimś czasie kumpel dzwoni że sie nam młyn pali, jak już doleciałem to dogaszali...
no cóż grunty ważniejsze od zabytku... Kudelski zakupił, nie chciano mu dać zgody na swoją wizję tego zabytku to go spalił, teraz będzie nakaz rozbiórki jako że ruina będzie stwarzać zagrożenie, całość prócz zewnętrznych ścian i ścian działowych była z drewna więc hajcować musiało się nieziemsko
Zgłoś
l0tt4r 2015-04-06, 9:45 10
tentypluk napisał/a:

to nie byle urzędas, tylko zazwyczaj osoba wykształcona w dziedzinie historii sztuki, architektury i konserwacji zabytków... idąc Twoim tokiem myślenia spalmy zamek w Malborku i klasztor na Jasnej Górze bo i po co one komu...

Nie znam dokładnego statusu omawianego obiektu, ale jak "urzędas" będzie z jajami i myślący zarazem zleci odbudowę zabytku na koszt właściciela gruntu. Jak dla mnie pożar to płytkie myślenie, lepiej zatrudnić pracownię i w porozumieniu z konserwatorem zaprojektować modernizację, ale co ja się tam znam, dopiero 3. tydzień mija odkąd obroniłem tytuł inż. arch.
Zgłoś
G................C 2015-04-06, 9:57 2
Wytyczne konserwatora? Na chuj to komu?! Jak kupił to niech ma kto bogatemu ma czelność zabronić?! Korwę aproved
Zgłoś
kotorminator 2015-04-06, 10:49 2
Konserwator? Zapraszam do Leszna, budynek na Rynku "Wieniawa". Nie było problemu na modernizację, nawet drzwi do kantoru wykuto. Gdyby tak myśleć jak Ci pieprzeni konserwatorzy, to po co nam WC, na chuj bieżąca woda w domu? Na debili, tylko ogień.
Zgłoś
l0tt4r 2015-04-06, 10:53 2
Grzegorz sory ale wykazujesz teraz brak wiedzy. Gdy budynek jest w rejestrze zabytków podlega pod ochronę konserwatora i wtedy jakakolwiek ingerencja w elewację, zmiana funkcji, remont czy przemalowanie zasranego płotu dookoła wymaga zgody konserwatora zabytków. tyle. łapówkarstwo na chwilę pomijam, można bardzo wiele zrobić ale wymaga to logicznego uzasadnienia dla nowej funkcji obiektu no i niestety przchylności urzędnika... Zobacz sobie galerię handlową w łodzi w starych budynkach jakiś manufaktur, tkactwa, czy kij wie czego
Zgłoś
G................C 2015-04-06, 11:11
@up
Doskonale to wiem ale śmieszą mnie reakcje wolnorynkowców którzy się prują o spalenie swojego mienia.
Zgłoś
4x4offroad 2015-04-06, 11:21 1
l0tt4r napisał/a:

to nie byle urzędas, tylko zazwyczaj osoba wykształcona w dziedzinie historii sztuki, architektury i konserwacji zabytków... idąc Twoim tokiem myślenia spalmy zamek w Malborku i klasztor na Jasnej Górze bo i po co one komu...

Nie znam dokładnego statusu omawianego obiektu, ale jak "urzędas" będzie z jajami i myślący zarazem zleci odbudowę zabytku na koszt właściciela gruntu. Jak dla mnie pożar to płytkie myślenie, lepiej zatrudnić pracownię i w porozumieniu z konserwatorem zaprojektować modernizację, ale co ja się tam znam, dopiero 3. tydzień mija odkąd obroniłem tytuł inż. arch.

pierdolisz panie... po co sprzedawali? Moim zdaniem nie wolno sprzedawać zabytków,muszą być pod opieką państwa. Co ma zamek w Malborku wspólnego z tematem? Zamek przynosi dochody i nie jest prywatny,a tam wzieli 1.4mln zł. i chuj w dupe...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem