18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23

Mężczyzna z przerwanym rdzeniem kręgowym, któremu wrocławscy neurochirurdzy przeszczepili komórki nerwowe pobrane z nosa, może ruszać nogami. To nadzieja na wyleczenie dla innych osób po wypadkach
Pacjent to mężczyzna powyżej trzydziestki. Po wypadku całkowicie stracił władzę w nogach. Do tej pory wobec takich osób medycyna była całkowicie bezradna.

Komórki z nosa pomogą rdzeniowi kręgowemu

Lekarze z Kliniki Neurochirurgii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu przeprowadzili u chorego operację przeszczepienia do rdzenia kręgowego komórek nerwowych pobranych z nosa. To tak zwane glejowe komórki węchowe, które występują w błonie śluzowej nosa. Badania prowadzone w latach 80. w Londynie wykazały, że są one odpowiedzialne za regenerację nabłonka węchowego.

Wrocławscy naukowcy postanowili wykorzystać tę niezwykłą cechę do odtworzenia zniszczonych włókien rdzenia kręgowego. Glejowe komórki węchowe mają naprawiać zerwany rdzeń tak, by impuls nerwowy wysłany z mózgu dotarł do nóg. Zespół lekarzy i naukowców, m.in. neurochirurdzy prof. Włodzimierz Jarmundowicz i dr Paweł Tabakow, opracował własną metodę pobierania, izolacji i hodowli ludzkich komórek gleju węchowego.

Jeden z pacjentów rusza nogami

O przeprowadzonym we wrocławskiej klinice eksperymencie i wielkiej szansie m.in. dla ofiar wypadków samochodowych czy skoków do zbyt płytkiej wody po raz pierwszy pisaliśmy w "Wyborczej" w 2008 roku. Wówczas neurochirurdzy przeprowadzili pierwszy taki zabieg w Polsce i jeden z pierwszych na świecie.

- Uszkodzenia centralnego układu nerwowego są nieodwracalne - mówił wówczas prof. Jarmundowicz. - Tymczasem okazało się, że komórki glejowe w naszych nosach to jedyna część układu nerwowego, która potrafi się odrodzić. Sparaliżowane szczury z przeciętym rdzeniem, którym wszczepiono glej, zaczynały znów wspinać się na kratki.

Od czasu pierwszego zabiegu minęło już ponad pięć lat. W tym czasie lekarze przeprowadzili kilka takich operacji. Podkreślają, że to złożony proces. Wciąż ostrożnie mówią o wynikach eksperymentu. Przyznają jedynie, że u jednego z pacjentów są bardzo obiecujące. Mężczyzna najpierw odzyskał czucie w nogach, następnie zaczął nimi ruszać. Nie wstaje z łóżka, ale jest już w stanie wykonywać ćwiczenia nogami, kiedy leży na plecach.

[LINK]
Zgłoś
kokinosz 2014-01-17, 1:40 275
Nauka. Nie modlitwy.
Zgłoś
SkipiBoom 2014-01-17, 1:57 14
jeśli to nie fake, to będzie krok milowy w medycynie. Tylko ciekawe jakie będą koszta.
Zgłoś
DrPromill 2014-01-17, 3:32 3
Nie pozostaje mi nic innego niż napisać : ZAJEBIŚCIE
Zgłoś
Yamissek 2014-01-17, 3:46 21
Jedna atomówka na na żydków, druga na ciapatych i mamy koniec wojen, zamiast przeznaczać pieniądze na armie, przeznaczamy je na medycynę i badanie kosmosu, mija 20 lat i latamy po galaktyce. Ehh marzenia.
Zgłoś
Imper3838 2014-01-17, 4:35 9
To może być jedno z największych sukcesów medycyny ostatnich dziesięcioleci. Jakby przynajmniej połowie pacjentów udało się przywrócić ciągłość rdzenia to byłby to ogromny sukces.

Oto jest koniec końców świata, który znamy!
Przecież żyjemy tą chwilą od lat
Ostatnie wolne miejsca w pierwszym rzędzie mamy
Ze śmiercią będzie nam tu za pan brat.
Zgłoś
Radysh 2014-01-17, 5:06
Ten pacjent co rusza nogami, ma choć jedną?
Odnogę>
?

Popieram KOD - Komitet Ochrony Dachowców
Zgłoś
pręgło_z_olkusza 2014-01-17, 5:25 2
Kurwa może to dziwne ale mi się łza zakrecila w oku. Wielki szacunek.
Zgłoś
grey_warden 2014-01-17, 5:39 2
Jeśli ktoś da komentarz typu 'co w tym sadystycznego', już spieszę z wyjaśnieniem. Co jest sadystyczne? Że takie zabiegi, jeśli kiedyś będą wykonywane, będą robione za parę-paręnaście milionów, nawet jeśli będą powszechne. Postawi się takiego człowieka pod ścianą, a ten nie będzie miał wyjścia i sypnie groszem. Wątpię, żeby NFOZ kiedykolwiek refundował taki zabieg, chyba że synek kogoś ważnego rozpierdoli się na motorze. Przy okazji serdeczny chuj w dupę Jarosławowi W., który nie ma pojęcia o przystosowaniu prędkości do warunków jazdy. Coś stoi na poboczu? Zapierdalam 200 na godzinę, pierdoli mnie, że to niebezpieczne! Jestem ważny? Chuj, spowodowałem wypadek, moja wina, ale odpowiada 'poszkodowany'. Gdyby przeciętny Jan Kowalski (pozdrawiam Janów) miał podobny wypadek, to szczerze wątpię, żeby wysłali śmigłowiec i najlepsze służby. "Równość" kurwa.

In War, Victory. In Peace, Vigilance. In Death, Sacrifice.

Śmierć to nie koniec. Śmierć jest jedynie kolejną ścieżką, którą wszyscy musimy podążyć.
Zgłoś
Groch55 2014-01-17, 7:09 3
Czekam na którym kanale telewizyjnym wspomną o tym osiągnięciu
Zgłoś
Ork.Fajny 2014-01-17, 7:34 10
kokinosz napisał/a:

Nauka. Nie modlitwy.

Pierdole... Wskaż mi idioto fragment Biblii albo KKK który mówi "NIE DLA NAUKI!"...
Jeśli nie potrafisz to niestety przykro mi ale samemu bliżej ci do postawy ciemnego debila, który nie rozumie czegoś i się czegoś boi niż do postawy tych lekarzy-naukowców których zadaniem jest badać, obserwować i dopiero wyciągać wnioski...
Zgłoś
rolerek 2014-01-17, 8:08 3
Piękna sprawa...

trochę jak w:

Zgłoś
mikexcr 2014-01-17, 8:15 1
Ciekawe czy zacznie kichać nogami
Zgłoś
mare30ks 2014-01-17, 8:22 5
zus juz zaciera raczki, co prawda nie bedzie refundowal operacji, ale jak jakis sparalizowany nie podda sie jej, niewazne ze $ nie bedzie bo operacja pewnie bedzie kosztowala kilka stowek, to ten uzna ze koles sie miga od odzyskania sprawnosci i odbierze mu rentke

tytul powinien brzmiec"Połączyli przerwany rdzeń? Nowa nadzieja dla bogatych sparaliżowanych"

You've got to realize you're just the devil just as much as you're God.
Zgłoś
PilotOdTelewizora 2014-01-17, 8:25
Mówiłem żeby sobie loda nie robił...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów