Polska Wódka doczekała się ustawowej definicji. „Stanie obok szkockiej whisky i francuskiego koniaku”
Wódka prawdziwie polska:
– Napój alkoholowy produkowany w Polsce, uzyskiwany wyłącznie ze zbóż (z wyjątkiem kukurydzy) lub ziemniaków uprawianych na terenie naszego kraju. – wymienia w rozmowie z naTemat Jan Krzysztof Ardanowski, poseł PiS, który w imieniu sejmowej komisji przedstawiał projekt zmiany ustawy. - Producent musi wytwarzać trunek wyłącznie w Polsce i wyłącznie z surowców tutaj produkowanych. Nie chcemy przecież, by cokolwiek na świecie mieniło się "polską wódką", ani by polscy producenci opierali się na imporcie surowców zza granicy – dodaje.
Ustawa wchodzi w życie 13 stycznia.
Producent, który spełni powyższe wymagania, otrzyma prawo zamieszczania na butelkach symbolu oznaczenia geograficznego "Polska Wódka/Polish Vodka". Uprawnione do wydawania tego typu oznaczeń jest Stowarzyszenie Polska Wódka. Marki takie jak Wyborowa, Pan Tadeusz i Luksusowa ponieważ spełniają już założenia definicji, jako pierwsze przystąpiły do programu „Polska Wódka/Polish Vodka”.
Trunki, które jako pierwsze otrzymały znak "Polska Wódka"
Wyborowa – produkowana z ziarna żyta (uprawy w zachodniej Polsce). Od 1963 roku jest międzynarodową marką. Nagrodzona 23 złotymi medalami i innymi tytułami na prestiżowych targach międzynarodowych. Obecnie dostępna w ponad 91 krajach na całym świecie.
Luksusowa – wytwarzana z ziemniaków rosnących w Wielkopolsce i na Pomorzu. Produkowana od 1928 roku. Jedna z najczęściej nagradzanych wódek. 11 razy z rzędu zdobyła złoty medal w konkursie Monde Selection.
Pan Tadeusz – wprowadzona na rynek w 1999 roku. Dostępna w charakterystycznych butelkach z rysunkiem nawiązującym do dzieła Adama Mickiewicza. Produkowana ze spirytusu zbożowego i wody ze studni głębinowych.
Tak więc drodzy sadole nasza duma narodowa doczekała się oficjalnej definicji!
Źródło: natemat.pl/46071,polska-wodka-doczekala-sie-ustawowej-definicji-stanie...
Wódka prawdziwie polska:
– Napój alkoholowy produkowany w Polsce, uzyskiwany wyłącznie ze zbóż (z wyjątkiem kukurydzy) lub ziemniaków uprawianych na terenie naszego kraju. – wymienia w rozmowie z naTemat Jan Krzysztof Ardanowski, poseł PiS, który w imieniu sejmowej komisji przedstawiał projekt zmiany ustawy. - Producent musi wytwarzać trunek wyłącznie w Polsce i wyłącznie z surowców tutaj produkowanych. Nie chcemy przecież, by cokolwiek na świecie mieniło się "polską wódką", ani by polscy producenci opierali się na imporcie surowców zza granicy – dodaje.
Ustawa wchodzi w życie 13 stycznia.
Producent, który spełni powyższe wymagania, otrzyma prawo zamieszczania na butelkach symbolu oznaczenia geograficznego "Polska Wódka/Polish Vodka". Uprawnione do wydawania tego typu oznaczeń jest Stowarzyszenie Polska Wódka. Marki takie jak Wyborowa, Pan Tadeusz i Luksusowa ponieważ spełniają już założenia definicji, jako pierwsze przystąpiły do programu „Polska Wódka/Polish Vodka”.
Trunki, które jako pierwsze otrzymały znak "Polska Wódka"
Wyborowa – produkowana z ziarna żyta (uprawy w zachodniej Polsce). Od 1963 roku jest międzynarodową marką. Nagrodzona 23 złotymi medalami i innymi tytułami na prestiżowych targach międzynarodowych. Obecnie dostępna w ponad 91 krajach na całym świecie.
Luksusowa – wytwarzana z ziemniaków rosnących w Wielkopolsce i na Pomorzu. Produkowana od 1928 roku. Jedna z najczęściej nagradzanych wódek. 11 razy z rzędu zdobyła złoty medal w konkursie Monde Selection.
Pan Tadeusz – wprowadzona na rynek w 1999 roku. Dostępna w charakterystycznych butelkach z rysunkiem nawiązującym do dzieła Adama Mickiewicza. Produkowana ze spirytusu zbożowego i wody ze studni głębinowych.
Tak więc drodzy sadole nasza duma narodowa doczekała się oficjalnej definicji!
Źródło: natemat.pl/46071,polska-wodka-doczekala-sie-ustawowej-definicji-stanie...