18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:52
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 4:46
Polski bohater z Londynu!
RafalMKS • 2014-02-07, 22:54
Konrad Kędziora to niekwestionowany bohater brytyjskich mediów. Polak zatrzymał uzbrojonego mężczyznę, który wcześniej próbował obrabować bank w samym centrum brytyjskiej stolicy.

Konrad Kędziora ma 28 lat. Od trzech pracuje jako kierownik ochrony w Guys and St Thomas' NHS Trust. Młody mężczyzna nigdy nie przypuszczał, że umiejętności zdobyte na kursie ochroniarskim okażą się nieocenione nie tylko w pracy, ale też na ulicy - i to w biały dzień.

Do zdarzenia doszło 25 lipca 2013 r. Wszystko zaczęło się od nieudanej próby obrabowania placówki banku Barclays przy London Bridge przez zamaskowanego mężczyznę. W pewnym momencie przestępca, prawdopodobnie spłoszony zachowaniem kasjerki i klientów, wybiegł z banku. W pościg za nim ruszyły dwie osoby.

"Właśnie wyszedłem na dwór, kiedy zobaczyłem pędzacego mężczyznę z torbą w ręku. Za nim biegł ktoś jeszcze. W pierwszej chwili pomyślałem, że ten pierwszy wyrwał komuś torebkę, a drugi chce go złapać" - opowiada portalowi londynek.net Konrad Kędziora, który niewiele myśląc, postanowił zatrzymać złodzieja.

"Zabiegłem mu drogę i przytrzymałem. W pewnej chwili on wyciągnął z torby karabin AK-47. Chwyciłem za lufę i skierowałem ją do ziemi. Później wycelowałem nią w zaparkowanego w pobliżu vana - wszystko po to, żeby przypadkiem nie celować w stronę przechodniów" - kontynuuje.

Szarpanina między Polakiem a złoczyńcą trwała jeszcze jakiś czas. Kiedy przestępca próbował pociągnąć za spust, Konrad Kędziora podciął mu nogi i obezwładnił. Na pomoc przybiegł kolega z pracy.

Nie minęło półtorej minuty, a na miejscu zjawiła się policja. Później okazało się, że Al-Fodday Fofanah - bo tak nazywał człowiek, który próbował obrabować bank - w dniu, w którym napadł na placówkę Barclays, wyszedł z więzienia.

Akt heroizmu polskiego obywatela - a także sześciu innych cywilów, którzy przyczynili się do schwytania przestępcy - docenił sam szef Scotland Yard. W styczniu Polak został uhonorowany przez niego Highest Commissioner's Commendation Award - odznaczeniem, które po raz pierwszy w historii tej nagrody otrzymał polski obywatel.

"Nie zrobiłem nic nadzwyczajnego. Nigdy nie wiesz, kiedy możesz uratować komuś życie" - tak Kędziora skomentował całe zamieszanie, jakie powstało wokół jego osoby. O bohaterstwie kierownika ochrony pisały bowiem niemal wszystkie media na Wyspach.

"Co ciekawe, wszystko działo się na dwa dni przed narodzinami mojego synka. Łatwo się domyślić, że moja partnerka nie od razu poznała całą prawdę o zdarzeniu" - śmieje się Polak.

Ach ta nasza skromność

P.S. Nie szukałem po tagach!
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
CuBaS|WwA| 2014-02-08, 0:31
pewnie haj na zasiłek chciał ukraść

hajs*
Zgłoś
k................1 2014-02-08, 0:42
jebać brudasów tylko rasowo czysta Europa
Zgłoś
BDrummer 2014-02-08, 0:50 2
Gwindak za Dyw 303 śmiertelny murzyński chuj ci w serce!!
Zgłoś
SharpSe 2014-02-08, 0:51 1
StewieG napisał/a:

przynajmniej tam potrafią ludzi docenić, w Polsce by mu dojebali za narażenie na uszczerbek na zdrowiu napastnika

@2xup
kurwa, mógł koleś mieć wyjebane na sytuację a jednak poświęcił się z narażeniem swojego zdrowia parówo !

Ok może przesadziłem. Tylko wkurwia mnie dlaczego np. taka Katarzyna Gacek ma "zaocznie" wyrok dożywocia i nikt o tym nie trąbi. Wspomnę też o Lipku i Treblińskim. Ludzie zgnębieni przez sądy, po poważnych oskarżeniach uniewinnieni. Osobiście mieszkałem z gościem, który leżał 2 miesiące za niewinność w Aberdeen. To pewne w 100% decyzją. Odbiegam od tematu trochę. Wspólne jest to, że misiu ze Scotlandjardu robi zdjęcia w dobrymi Polakami ale już nie jest taki szybki żeby publicznie kogoś oskarżyć.

polscott24.com/sprawa-katarzyny-gacek-manchester/
Zgłoś
Jungl3 2014-02-08, 1:04
,,partnerka'' ...czyli juz jak ,,angol''...
Zgłoś
SharpSe 2014-02-08, 1:05 2
BDrummer napisał/a:

Gwindak za Dyw 303 śmiertelny murzyński chuj ci w serce!!

Co ty wiesz o Dywizjonie 303 czy 304? Żyjesz opowiadaniami ze Szkoły podstawowej i nie obrażaj mnie bo ja ci nie ubliżyłem cyganie.
Zgłoś
Rulkowsky 2014-02-08, 2:26
O tym już media nie powiedzą, jebane kurwy!
Zgłoś
k................o 2014-02-08, 7:20
Tam został bohaterem a u nas za to samo już by pewno siedział w pierdlu za naruszenie nietykalności cielesnej brudasa...
Zgłoś
wajnona 2014-02-08, 10:20
Ciapaty tego samego dnia wyszedł z więzienia i chciał obrabować bank, ale i tak będę się Polaków wszystkiego czepiać i uważać za gorsze zło :/
Zgłoś
dogip 2014-02-08, 10:55
Tak, kurwa. Karabin w torbie...
Zgłoś
Sayagin666 2014-02-08, 10:55
Pan_Marszałek napisał/a:

Obrazek

oj racja racja panie marszałku... dałem dupy :/ no ale tak to bywa... czasem niewarto wchodzić po dobrym drinie na sadola i prawić mądrości zresztą... niema co się tłumaczyć :/
Zgłoś
Misiek7991 2014-02-08, 12:31
Sayagin666 napisał/a:

oj racja racja panie marszałku... dałem dupy :/ no ale tak to bywa... czasem niewarto wchodzić po dobrym drinie na sadola i prawić mądrości zresztą... niema co się tłumaczyć :/

Pierdolisz farmazony, polsat się nie myli
Zgłoś
BoryzSadek 2014-02-08, 13:21
@Pan_Marszałek
Wygrałeś worek internetów.
Zgłoś
PanKupa 2014-02-08, 13:50
dogip napisał/a:

Tak, kurwa. Karabin w torbie...

Proszę Cię kurwa bardzo, ze złożoną kolbą powinien zmieścić się w większym plecaku bez problemów.

Mega piwko dla Polaka, co jak co ale aby wyskoczyć na typka z kałachem to trzeba mieć jaja ze stali, nie co poniektórzy na tym portalu.
Zgłoś
pylaochos 2014-02-08, 14:59
"Rzołnierze do blondynu!"
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem