18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Polski Hologram
Hyperaciv • 2013-06-26, 23:21
Witam, dodam temat mało sadystyczny, ale na pewno o którym warto wiedzieć. Przedstawię wam ciekawy materiał dotyczący polskiej firmy Leia Display System która stworzyła pierwszy stabilny system z prawdziwym przezroczystym obrazem. Dodaje kilka filmików prezentujący Polski hologram w akcji.

Wersja z większym obrazem
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Polandball 2013-06-27, 13:26
No cóż wystarczy dopracować technologie, kiedyś mówiono że samochód jest niebezpieczny, a dziś prawie każdy go ma.
Zgłoś
Zaethrael 2013-06-27, 13:54
Gość lub babka na filmie mówią, że dochodzi tam do 'mikroeksplozji' cząstek :p Wątpię aby akurat to rozwiązanie kiedykolwiek było bezpieczne, nawet jeżeli będziesz czuł na rękach jedynie mrowienie. Znajdując się na drodze takiej wiązki lasera to Twoja ręka byłaby tym paliwkiem cząsteczek zamiast powietrza.
Zgłoś
demz 2013-06-27, 18:57
Oczywiście nazwa firmy zajmującej się holografami musiała nawiązywać do Gwiezdnych Wojen. Ciekaw jestem czy na takie coś nie trzeba mieć licencji, czy po prostu każdy może sobie rzucać znanymi nazwami na prawo i lewo w celach komercyjnych.
Zgłoś
p................r 2013-06-28, 14:32
Zaethrael napisał/a:

Ja mam kilka pytań jeżeli to nie problem ;P

Pewnie, że nie. Aczkolwiek dzisiaj zakładam AMĘ na wykopie. Jak wyślę linka to na resztę pytań odpowiem tylko tam.

Cytat:

- Rozumiem, że u dołu mamy 'emiter' pary, natomiast u góry pochłaniacz. Jak duży obraz ('ile calowy telewizor') możecie uzyskać zanim obraz stanie się nieczytelny.

Mamy w planach duuużo większe ekrany. Nie mogę o tym mówić w tej chwili, ale najprawdopodobniej ograniczają nas tylko gabaryty urządzenia, które parę by emitowało.

Cytat:

- Jak wygląda 'rozdzielczość' tego cudeńka ? Czy byłbym wstanie wyświetlić np. kod QR i z powodzeniem odczytać go na telefonie.

Ekran lekko faluje i tu może być problem. A rozdzielczość jest całkiem porządna - facebook.com/photo.php?fbid=563333767050169&set=pb.428375913879289...

Cytat:

- Domyślam się, że przewidujecie komercjalizacje urządzenia. Ile kasy musiałbym wyłożyć, żeby postawić sobie taki 'wyświetlacz' w (55" minimum ;p) biurze. Widełki ? Może chociaż koszt prototypu.

W tej chwili produkujemy na zamówienie. Gdy rozpoczniemy masową produkcję będziemy mogli mówić o cenie rynkowej. Po dokładniejszy cennik odezwij się do mnie na priv, ale tak jak mówię na razie sprzedajemy to firmom i osobom, które chcą być unikalne przed wszystkimi, na indywidualnych odbiorców czas przyjdzie później.

Cytat:

- Jaka jest żywotność rzutnika.

A czemu do mnie to pytanie?
W zależności od rzutnika, ale wymiana lampy to nie jest jakiś straszny koszt.

Cytat:

- Czy obraz będzie czytelny w dzień ? Wbrew pozorom to nie jest trywialne pytanie (lumeny i te sprawy).

Urządzenie jest do użytku wewnętrznego. Wynika to z dwóch czynników. Po pierwsze mocy rzutnika - te które są w stanie jako-tako działać w mocno oświetlonych pomieszczeniach kosztują od 50 tys. zł w górę, a po drugie ekran zatrzymuje tylko część światła rzucanego przez rzutnik. Na facebooku można zobaczyć zdjęcia z ostatniej konferencji, na której byliśmy. Nie było tam ciemno, a jednak obraz był dużo bardziej wyraźny niż na zdjęciach. Przy normalnym rzutniku 3500 lumenów.

Cytat:

- Ile czasu może pracować Wasz hologram zanim skończy mu się paliwko (woda). (Przy założeniu, ze nie podłączam go do węża z wodą).

O to akurat nie trzeba się zbyt martwić. Ekran oprócz prądu potrzebuje jakieś 300ml wody destylowanej na godzinę. Zbiorniczek na dole wystarcza na praktycznie cały dzień pracy urządzenia.

Suchy lód nie jest rozwiązaniem optymalnym głównie ze względu na dostępność w porównaniu z wodą destylowaną. Poza tym nasz wyświetlacz można dowolnie włączać i wyłączać. Nie wiem czy jest to tak samo proste z suchym lodem

Cytat:

- Jaka bardzo zwiększy mi się temperatura w pomieszczeniu przy całodobowym działaniu i czy muszę kupić klimatyzację, żeby przeżyć :p

Woda nie jest podgrzewana. Przy przekładaniu ręki nie czujesz również wody, a tylko pęd powietrza. Najbardziej huczy i grzeje rzutnik

Cytat:

- Czy pochłaniacze są na tyle dobre, żeby para wodna nie zniszczyła mi paneli i żebym nie dostał grzyba na suficie ? :p

Jeśli używasz nawilżaczy powietrza i nie masz z tym problemu, to przy Lei też go nie powinno być. Ale nie testowaliśmy tego tak zupełnie na serio.
Jedyne co mogę powiedzieć na pewno, to, że w pomieszczeniu, gdzie ekrany stoją u nas nie ma żadnych śladów na suficie.

Cytat:

- W jaki sposób sadole i ludzie mogą pomóc w projekcie. Oczywiście poza reklamą, którą na pewno jakoś zrobimy

W tej chwili najważniejsza dla nas jest reklama i zlecenia, bo w przeciwieństwie do wielu startupów mamy ambicję utrzymywać się sami, a nie z pieniędzy inwestorów
Jeśli znacie więc ludzi, którzy robią coś ciekawego - światło, dźwięk, eventy, teatr, pokazy mody, projektują wnętrza, jeżdż na targi, mają swój klub itp., to wyślijcie im kontakt do nas. Teraz tego typu wyświetlacze to jeszcze kompletna nowość w Polsce i wiele osób może być zainteresowanych wyróżnieniem pewnych treści na tle innych. Po tym jak pokazaliśmy Leię na konferencji GrowUpStartUp widać, że ludzie się tym strasznie jarają, więc jakbyśmy pokazywali tam reklamy, to mogliśmy zgarnąć za nie niezłe pieniądze

Jest jeszcze druga sprawa - zastosowania. Pracujemy serią filmów demonstrujących zastosowania naszych ekranów. Może możecie pomóc w wymyślaniu nowych zastosowań?

Cytat:

PS. Może podrzucisz nam jakąś ciekawostkę z makingof albo odnośnie samego wyświetlacza.

Daniel (pomysłodawca i główny konstruktor urządzenia) zrobił też własny samolot:

@demz
Leia to takie piękne chorwackie imię przecież jest

Obiecana AMA:
wykop.pl/link/1569597/ama-wspoltworca-ekranu-holograficznego-leia-disp...

Zapraszam
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem