totalstupidity napisał/a:
kurwa widzieliście kiedyś gołąbki bez mięsa??
wegetariańskie gołąbki
główka kapusty wloskiej
woreczek ryżu
pieczarki 5 szt
pół cebuli
granulat sojowy lub 3-4 kotlety sojowe
kostka warzywna
sól
pieprz
olej
zioła np rozmaryn
koncentra pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę płuczemy i obgotowujemy w gorącej wodzie. Kotlety sojowe (lub granulat) gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej lub soli. Kotlety kroimy na bardzo drobną kostkę. Można je podsmażyć na oleju. Smażymy na patelni na oleju starte na tarce pieczarki i drobno pokrojona cebule. Ryż gotujemy - na średnio twardy w soli i odcedzamy. Rozdzielamy liscie kapusty - zostawiamy zewnętrzne. Pokrojone kotlety, pieczarki z cebulką i ryż mieszmy.( jesli nie będą chciały sie połączyc mozna dodać surowe jajko) Doprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami. Z każdego liścia wycinamy twarde "żyłki" . Zawijamy farsz w liście - najlepiej w te najbardziej miękkie.. Można powbijac wykałaczki, zeby się nie rozpadły. Zewnętrznymi liśćmi ( 2 wystarcza) wykladamy dno garnka lub brytfanki. Wlewamy na spod wodę ( troszkę) i trochę koncentratu pomidorowego. Układamy zawiniete gołabki i gotujemy do miękkości. Co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypalają. Gotowe możemy podać z sosem pomidorowym zrobinym np z pozostałej części koncentratu pomidorowego. Można tez polać ketchupem.