18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:56
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
Przy lekturze internetowego wydania businessinsider-a natrafilem na artykul o 20 najsilniejszych wojskach.

Nie moge dodac linku tutaj... dodaje go w komentarzach

Ku mojemu zaskoczeniu Polska jest 17. Mile zaskoczylo mnie tez to ze niemcy sa 18 czyli za nami.

Dla nie chcacych otwierac linku :

1: USA
2: Rosja
3: Chiny
4: Japonia
5: Indie
6: Francja
7: Poludniowa Korea
8: Wlochy
9: UK
10: Turcja
11: Pakistan
12: Egipt
13: Taiwan
14: Izrael
15: Australia
16: Tailandia
17: Polska
18: Niemcy
19: Indonezja
20: Kanada

uk.businessinsider.com/these-are-the-worlds-20-strongest-militaries-ra...
Zgłoś
freaky 2015-10-05, 15:27 33
adamenim napisał/a:

Ku mojemu zaskoczeniu Polska jest 17. Mile zaskoczylo mnie tez to ze niemcy sa 18 czyli za nami.

To trzeba kuć żelazo póki gorące

Według innego, wiarygodnego rankingu zajmujemy 19 pozycję, zdecydowanie za niemcami (8), ale przed Tajlandią (20).

globalfirepower.com/countries-listing.asp
Zgłoś
Murgen 2015-10-05, 15:41 24
Ci co robili ten ranking zapomnieli, że liczy się nie tylko ilość ale i jakość.
Jestem pewien, że nasi generałowie chętnie oddaliby wszystkie swoje czołgi, samoloty i łodzie podwodne za te kanadyjskie lub niemieckie
Zgłoś
cys23 2015-10-05, 15:44 12
@2up

no ale ta stronka co podałeś ty wylicza wskaźnik GFP (global fire power) z takich czynników, jak liczba osób zdolnych do służby, liczba ludzi zbliżających się do wieku poborowego, ilość głowic atomowych, możliwości ekonomiczne kraju podczas wojny i tak dalej. Raport z tematu przedstawia aktualną, czystą siłę armii. Przykładowo, niemiaszki mają 80mln ludzi, my mamy 38. Także ich GFP idzie w górę, bo mają o połowę więcej ludzi zdolnych do służby, ale nie bierze się pod uwagę, że większość z nich do ciapaci lub lewackie pedałki.

Z atomówkami też według mnie jest troszkę sprawa niejasna. Ameryka ma przewagę, bo ma więcej atomówek, często się słyszy. Chuj w te ich tysiąc atomówek. Bo dajmy na to ruskie będą miały 100, to i tak jak wszystkie wystrzelą to gówno zostanie.

No a wracając do tematu to zostaje kwestia tego, że czyja to armia jest? Czy pójdzie za sercem przynależności narodowej, w duchu patriotyzmu, czy za głosem USA ;ub UE, bo tak nam kazali?
Zgłoś
adamenim 2015-10-05, 15:46
Tego typu rankingi opieraja sie na dosc prostym systemie punktacji... Nie wydaje mi sie ze poradzilibysmy sobie z Niemcami tak latwo, chocby dla tego bo wiele z naszych czolgow czy tez 2 lodzie podwodne sa nam przez niemcy oddane/odsprzedane. Nie mniej jednak i tak milo zobaczyc Polske w tego typu rankingach
Zgłoś
KOLABORACJONISTA 2015-10-05, 15:57 3
Ten ranking jest chujowy: próbuje porównywać coś, co jest bardzo trudne to porównania, nie wlicza jakości/sprawności/wartości bojowej pojazdów czy żołnierzy, nie wlicza ważniejszych spraw jak organizacja dowodzenia czy zdolności logistyczne...

A Polska może być wysoko bo jest w szczególnym okresie. gdy jeszcze trzyma się duża ilość przestarzałego sprzętu postsowieckiego a jednocześnie jest doposażana nowym.

Cytat:

Poland edges out Germany in the list due to its larger number of tanks and a more fleshed out submarine fleet

A program Orka to zupełny przypadek i zachcianka.
Zgłoś
weltmajster 2015-10-05, 16:03 21
A co Francja robi na 6? Chyba że do rankingu wchodzi też zasięg ramion uniesionych w górę.
Zgłoś
karinata 2015-10-05, 16:29 13
I tak silniejsza będzie armia baranów prowadzona przez lwa, niż armia lwów pod wodzą barana.

To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach.
Zgłoś
Lololoney 2015-10-05, 16:31 8
adamenim napisał/a:

Mile zaskoczylo mnie tez to ze niemcy sa 18 czyli za nami.

Niemcy mają długą tradycję w ukrywaniu stanu faktycznego swych wojsk... Jak się potem to kończyło, wszyscy wiemy... To po pierwsze...
Po drugie Niemcy po prostu nie chcą znowu mieszać się w niesienie wolności, demokracji i pokoju, organizowane przez USA, więc udają, że mają rozpierdol w armii...
Zgłoś
Goliard 2015-10-05, 16:45 9
@up My nie musimy udawac. Armia leży, wywiad kwiczy.

'D' is silent. O_o
Zgłoś
werewolfer 2015-10-05, 17:26 10
My nie mamy armii, my mamy tabun pacanów ochranianych przez cywili i zamawiajacych do koszar catering z obiadami plus paru zawodowców, kto ma z nimi jakakolwiek styczność to wie o czym pisze
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów