18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:35
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-16, 22:22
Poradnik lewaka: Jak rozróżniać polskie święta?
n................a • 2013-09-12, 10:49
Nie moje więc się czepiać

Cytat:

Gdy jesteś lewakiem, olewasz solidarnie wszystkie polskie święta, więc trudno Ci później ustalić, kiedy się chodzi ze święconką, a kiedy ze zniczami.

Całkiem niedawno przeczytałem w „Gazecie Wyborczej”, że kibice z Wiary Lecha 11 listopada organizują kwestę na poznańskich cmentarzach na rzecz renowacji mogił powstańców wielkopolskich. Czytelnik po przeczytaniu tej informacji ma dwa wyjścia: albo uzna, że kibice to idioci, którzy kwestują na cmentarzach, kiedy nie ma tam ludzi, albo dziennikarz pomylił 11 listopada z 1 listopada.

Oczywiście chodzi o to drugie i w zasadzie pomyłka autora nie może dziwić. Jeśli jest się lewakiem i to tak wielkim, że nawet dostaje się pracę w „Gazecie Wyborczej”, to wiadomo, że olewa się wszystkie polskie święta, a wtedy trudno je rozróżniać. Dla lewaka świętami są: rocznica rewolucji październikowej (7 listopada), dzień walki z homofobią (17 maja), czy urodziny Wojciecha Jaruzelskiego (6 lipca), a nie jakieś tam Wszystkich Świętych, święto Niepodległości czy Konstytucji 3 Maja.

Uznałem, że w tej sytuacji warto napisać krótki poradnik dla lewaków z podstawowymi informacjami, które pozwolą odróżnić jedno święto od drugiego.

Zacznijmy od tych, które pomyliły się wspomnianemu dziennikarzowi GW, a zatem drogi lewaku, jeśli danego dnia okolice cmentarzy wyglądają jak największe parkingi na świecie to znaczy, że jest 1 listopada i jest to święto Wszystkich Świętych. Jeśli natomiast do Polski przyjeżdżają Twoi koledzy z niemieckiej antify, aby bić wszystkich chodzących po ulicach z polskimi flagami (takie biało-czerwone) to znaczy, że jest 11 listopada i jest to święto Niepodległości.

Idźmy dalej. Jeśli o 10 rano na ulicach nie ma żywej duszy, a co najwyżej jakieś zwłoki śpiące na chodniku, to znaczy, że albo zaczęła się inwazja zombie (mniej prawdopodobne), albo to 1 stycznia, czyli Polacy świętują Nowy Rok (bardziej prawdopodobne).

Jeśli parę dni później spotykasz na ulicy trzech dziwnie ubranych kolesi, z których dwóch jedzie na koniach, a jeden na wielbłądzie, to znaczy, że jest 6 stycznia i święto Trzech Króli.

Z odróżnieniem Wielkiej Nocy i Bożym Narodzeniem jest pewien problem. Zazwyczaj było tak, że w Boże Narodzenie wszyscy rzucają się śnieżkami, a drugiego dnia Wielkanocy wszyscy oblewają się wodą, ale akurat ostatnio było raczej odwrotnie.

Z 1 maja chyba nie masz problemu, bo to ukochane święto pracy wszystkich lewaków, a dwa dni później jest święto Konstytucji 3 Maja.

Jeśli danego dnia ulicami Twojego miasta chodzą parady równości, czyli faceci w sukienkach śpiewający różne piosenki, ale o melodii, których nie znasz i na dodatek robią przystanki przy ołtarzykach powstających przed Tesco i Biedronkami to znaczy, że jest to święto Bożego Ciała. Niestety, to święto ruchome, czyli nie będziesz w stanie go przewidzieć, ale na pewno będzie w okolicach czerwca.

Łatwiej jest ze świętem Najświętszej Maryi Panny. Dzięki temu, że akurat 15 sierpnia jest też święto Wojska Polskiego, więc można to święto łatwo odróżnić po czołgach na ulicach i defiladach żołnierzy (uwaga, czołgi mogą się też pojawić w święto Niepodległości, jeśli 11 listopada wraz ze swoimi kolegami z antify trochę przesadzicie).

Jest jeszcze jedno święto i też ruchome tzw. Zielone Świątki. Nie charakteryzuje się zupełnie niczym i nikt nie wie, po co je ustanowiono, więc jeśli danego dnia Biedronka będzie zamknięta, a nie będzie tego dnia przypadać żadne z pozostałych świąt, to pewnie będą właśnie Zielone Świątki.

W całości zajebane z mmpoznan.pl Autor Zenon Zabawny (nazwisko wielce śmieszne)
Jeżeli ktoś to czyta to pozdrawiam
Haha, że też ci się chciało
Lol, mam nadzieję, że we wszelkich umowach też tak skrupulatnie czytasz każde słowo
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
d3bo 2013-09-13, 14:16
oh mistrzu malej czcionki,zasmuce Cię wystarczy skopiować całość do notatnika
Zgłoś
kashshaptu82 2013-09-13, 15:06 2
bo chrzescijanstwo wywodzi sie z Australii -.-' idz byc glupim gdzie indziej.
a co do rzekomego przejecia, to raczej bym to nazwal zastapieniem w celu zatarcia pamieci o bogach na terenach podbitych. innym przykladem jest budowanie meczetow na ruinach swiatyn.

a co do wrzuty, to glupota autora pewnie nie przewidziala, ze moglby byc to tylko tzw. chochlik drukarski (przypadkowe powtorzenie jedynki "1" dalo nam "11" -> tak dla podniecajacych sie prawopolaczkow), ale nie, chuj, lepiej bic nacjonalistyczna piane, bo to takie modne teraz. zstanawiam sie ostatnio, kto tu jest kurwa tym lemingiem -.-'

ps. mala refleksja na koniec. narod silny, to narod zjednoczony. jezeli zalezy wam na sile Polski, to kurwa przestancie wykrwawiac ja od wewnatrz, jak mozna byc tak zaslepionym z nienawisci do rodaka, nawet jezeli cioty czy rudego
Zgłoś
Rusznic 2013-09-13, 15:10
Ja nie znam nikogo kto uważał by się za lewaka, ciągle o tym słyszę, ludzie się wyzywają ale nikt się przyznać nie chce. Nawet mnie czasem od lewaka wyzywają bo bluzgam religie wszystkie równo (ale to ma podłoża filozoficzne a nie polityczne).

Mi się wydaje, że lewacy nie istnieją. Taka jest moja teoria. Stworzyliśmy sobie potwora którego wszyscy nienawidzą i wkurwiamy się na niego. Bo kto by stanął i powiedział "Ja jestem lewak".

Dla mnie lewak zawsze był i będzie sztyletem obronnym używanym z rapierem w XVII i XVIII wieku!

PS. Podział na lewice i prawice jest tak durny i bezsensowny, że tylko debile mogą się nim posługiwać. To dla ludzi, którzy nie są w stanie rozróżniać więcej niż 2 nurty polityczne. Jak ktoś mi o lewicy i prawicy mówi to dla mnie albo jest durniem albo mnie ma za durnia. Więc lepiej liznąć trochę wiedzy politycznej a nie pierdolić. Lewica znaczy dla każdego co innego, inne kraje czy epoki to też inne definicje. Używanie słów z tak rozlazłą i mętną definicją mija się z celem. Chyba, że chcesz agitować plebs.
Zgłoś
Ojciec_Stiffmeistera 2013-09-13, 15:29
Nie wszystko w lewactwie jest złe, pomoc państwa, dofinansowania zakładów pracy, bony, paczki świąteczne, kolonie, obozy, wczasy,książki dla dzieci itd to akurat jest dobre a czego może zabraknąć w całkowicie prawicowym kapitalizmie.
Zgłoś
S................k 2013-09-13, 15:41 2
@Ojciec_Stiffmeistera

Tylko na te wszystkie "dobre rzeczy" państwo zabiera kasę od obywateli. Krótko mówiąc, wara od moich pieniędzy, a sam sobie kupie paczki czy wyjadę na wczasny. Podatki zostawić na wojsko, policję, straż i infrastrukturę, reszta sama się utrzyma.
Zgłoś
Forest1987 2013-09-13, 21:03
Ja jestem lewakiem. No może lewicowcem, bo lewak to też liberał, a mnie znacznie bliżej do konserwatyzmu. Popieram opodatkowanie bogatych, popieram "darmowe" szkolnictwo (moich rodziców w życiu nie byłoby stać na studia 25tys./rok), popieram służbę zdrowia dla każdego.

ALE jestem też katolikiem, sprzeciwiam się ciotkom czy edukacji seksualnej dla 4 latków.

I teraz bania - Jarosław Polskę Zbaw też jest "lewackim" socjalistą, tak samo jak reszta PiS, SP, czy innych partyjek kanapowych W sejmie nie na prawicy...
Zgłoś
c................t 2013-09-13, 21:45 1
@up

To skumaj, że tam gdzie studia są płatne i kosztują sporo jest parę wyjść:

1. Można uzyskać stypendium dla wybitnie zdolnych. No, ale trzeba być zdolnym i się uczyć, a nie na sadistic.pl wchodzić i tracić czas.

2. Można brać kredyt studencki, który opłaca Ci studia. Dopiero po studiach. po znalezieniu pracy i ustatkowaniu spłacasz. A jak nie możesz zacząć pracować to znaczy, że po chuj Ci były te studia i kredyt, Twoja wina, żeś idiota.

3. Ach, w krajach gdzie 25 tys. kosztuję rok studiów to rodzice z klasy niższo-średniej są mniej więcej w stanie się zabrać za opłatę. Jak nie są - patrz punkt 1 i 2.

I bardzo dobrze w sumie, studia są elitarne bardziej, w końcu powinny być - w Polsce każdy debil może pójść na jakieś studia.. A potem się dziwią : "ojej, jak to, ja przecież mam mgr Socjologii/Psychologii/Anglistyki, co się z tym krajem dzieje, do dupy, przecież taka wykształcona jestem, nie po to studiowałam, by pracować na kasie!!! ". A jest tak, bo - do kurwy nędzy - zapotrzebowanie na absolwentów takich kierunków jest minimalne, a zdać łatwo, więc mnóstwo debili je kończy, którzy ledwo wiedzą co pisali na magisterce, gówno wartej.

Ergo : jak się chcesz się uczyć i chcesz skończyć dobre studia - to tak zrobisz, ale musisz się postarać i tego na prawdę chcieć!
Ale jeżeli tylko o tym mówisz, bo to fajno studiować lub brak Ci zdolności, by mieć stypendium etc. ( i kasy rodzice nie mają) - to po cholerę iść na studia?

Studia elitarne są dobre, teraz w Polsce jest tak fajnie - tyle absolwentów, tyle studentów - rząd mówi, chwali się, że kraj się intelektualnie rozwija, bo taki a taki odsetek studentów jest w porównaniu z przeszłością.. No bajka po prostu.

Idźmy na jakość, a nie na ilość.

Joł. Tupac umarł dziś, więc joł.
Zgłoś
voidinfinity 2013-09-13, 21:58
chickeneatingcat napisał/a:

Idźmy na jakość, a nie na ilość.

Mam nadzieje, że rozumiesz że jakość to również wyższa cena pracy.

Innymi słowy, teraz mała firma może zatrudnić przeciętnego absolwenta - ale jeżeli studia znowu staną się elitarne - to tak nie będzie.

W dawnych czasach, ktoś kto umiał czytać i pisać był bardzo dobrze wykształcony.

Oczywiście dla prawaka jest to czarna magia - bo prawak uważa, że nie będzie musiał płacić "na edukację", ale dalej będzie miał dużo jako tako wykształconego plebsu, który może zatrudnić za pół darmo
Zgłoś
Forest1987 2013-09-13, 22:23
@chicken....
Już studia skończyłem, jako lekarz nie muszę się martwić o pracę a i na studiach byłem w górnych 25%. W Polsce system stypendialny? Rozśmieszasz mnie - w kraju zniszczonym przez komunę wprowadzenie opłat za studia i "stypendiów dla przyjaciół królika" (bo przecież w naszym kraju nie trafią do tych którzy na nie zasługują) skończyłoby się ukręceniem łba społeczeństwu. Kredyt studencki wynosi 600zł/miesiąc i ledwo mi starczał na życie w dużym mieście, rodzice dokładali mi na mieszkanie, jakbym miał zapłacić tym kredytem za studia to pozostałoby mi tylko wyjadać kit z okien i poprawiać tynkiem ze ścian... Korwinowcy nie są realistami, żyją w świecie iluzji...
Zgłoś
pemb 2013-09-13, 23:09
"Kwestionowanie historyczności Jezusa jest tak samo zasadne jak kwestionowanie holokaustu.
Uwiera czy nie - jedno i drugie jest faktem. " - bzdura kurwa i tyle: idąc tym tokiem myślenia Gilgamesz i jego owłosiony kumpel Utnapisztim (którego zabrali bogowie) też są prawdziwi? a Budda? Takich Jezusów było w chugo do tej pory są debile uważający sięza królów, bogów czy herosów. Ps. nie twierdzę, że Jezus to idiotyczna postać, ale na pewno nieprawdziwa tak jak to wyznają katolicy.
Zgłoś
c................t 2013-09-13, 23:56
@upy

"tam gdzie studia są płatne i kosztują sporo" - czy ja tu mówię o Polsce? Ech..

Cytat:

Mam nadzieje, że rozumiesz że jakość to również wyższa cena pracy.

Innymi słowy, teraz mała firma może zatrudnić przeciętnego absolwenta - ale jeżeli studia znowu staną się elitarne - to tak nie będzie.

Ach, tylko, że jeżeli firma zajmuję się czymś poważnym, gdzie potrzeba specjalistów, to i tak 'przeciętny absolwent' nie dostanie pracy, a i 'małych firm' raczej nie ma wyspecjalizowanych, gdzie by brak było kasy na zatrudnienie(w krajach bogatszych, bo biedniejsze mają to do siebie, że ich nie stać, dlatego są biedne). A gdy firma nie potrzebuję czegoś powyżej 'przeciętnych studentów', to zatrudni po prostu ludzi, którzy się nauczą (naprawdę do wielu ofert gdzie szukają 'ludzi z kierunkowym wykształceniem' wystarczy niedługi kurs i praktyka krótka, żeby tam pracować, a nie 5 lat zmarnowanych studiów, w większości na imprezki) - przejdź się po jakichś wydziałach nauk społecznych etc. kiedyś, porozmawiaj - większość ludzi, 'przeciętnych absolwentów', takich kierunków to, niestety, głąby.

Także małej firmie lata to koło nosa, bo aby być księgowym chociażby, w małej firmie, to nie trzeba znać zakresu 5-letnich studiów.. A duże są duże, dlatego sobie poradzą. Chyba, że nie umyka mi jakiś pojedynczy zawód.

Cytat:

W dawnych czasach, ktoś kto umiał czytać i pisać był bardzo dobrze wykształcony.

No i co w związku z tym? To prawda, ale co niby z tego ma wynikać? A nie mamy dawnych czasów, wspomniane przeze mnie okresy nie są AŻ TAK dawne..

Cytat:

Już studia skończyłem, jako lekarz nie muszę się martwić o pracę a i na studiach byłem w górnych 25%. W Polsce system stypendialny? Rozśmieszasz mnie - w kraju zniszczonym przez komunę wprowadzenie opłat za studia i "stypendiów dla przyjaciół królika" (bo przecież w naszym kraju nie trafią do tych którzy na nie zasługują) skończyłoby się ukręceniem łba społeczeństwu. Kredyt studencki wynosi 600zł/miesiąc i ledwo mi starczał na życie w dużym mieście, rodzice dokładali mi na mieszkanie, jakbym miał zapłacić tym kredytem za studia to pozostałoby mi tylko wyjadać kit z okien i poprawiać tynkiem ze ścian... Korwinowcy nie są realistami, żyją w świecie iluzji...

Tak jak mówiłem, czy wspominałem o tym żeby wprowadzić to w Polsce? Nie..

Po prostu to dość oczywiste odpowiedzi dlaczego w kraju rozwiniętym lepsze jest elitarne szkolnictwo.

A tak swoją drogą to studia medyczne to co innego - bo zgodzisz się, że jeżeli chodzi o socjologię czy administrację, które to są na każdej prawie uczelni i zawsze wypełnione po brzegi, to większość absolwentów nie pracuję w swoim 'zawodzie', tylko w zupełnie innym najczęściej? Większość kierunków, gdzie idą ludzie jest zupełnie bezproduktywna.

Ale Polska jest krajem jakim jest aktualnie i potrzeba wielu lat by można w ogóle myśleć o takim czymś - wszak od lat w kraju nie do końca jest lepiej, coś niby się dzieje, ale szkoda, że nie w sferach ważnych, w przemysle, edukacji, nauce etc, a długi rosną..

Tak w ogóle, to czy ja mówiłem, że jestem Korwinowcem czy prawicowcem?
Czy piszecie, bo tak modnie? Bo akurat 'pasuję'?

"Le­piej jest nie odzy­wać się wca­le i wy­dać się głupim, niż odez­wać się i roz­wiać wszel­kie wątpliwości." hihihi.

pemb napisał/a:

"Kwestionowanie historyczności Jezusa jest tak samo zasadne jak kwestionowanie holokaustu.
Uwiera czy nie - jedno i drugie jest faktem. " - bzdura kurwa i tyle: idąc tym tokiem myślenia Gilgamesz i jego owłosiony kumpel Utnapisztim (którego zabrali bogowie) też są prawdziwi? a Budda? Takich Jezusów było w chugo do tej pory są debile uważający sięza królów, bogów czy herosów. Ps. nie twierdzę, że Jezus to idiotyczna postać, ale na pewno nieprawdziwa tak jak to wyznają katolicy.

Nie chcę Cie rozczarować, ale jest tak jakby udowodnione, że żył taki człowiek własnie wtedy i był za Mesjasza uważany, a to czy był Synem Boga, to już kwestia wiary.
Zgłoś
eligurf 2013-09-14, 1:17
!Timon napisał/a:

@eligurf

Kwestionowanie historyczności Jezusa jest tak samo zasadne jak kwestionowanie holokaustu.
Uwiera czy nie - jedno i drugie jest faktem.

Co do wydarzeń sprzed 2000 tysięcy lat to dosyć ciężko, żeby przetrwały zdjęcia i filmy z tamtych czasów. Skoro jest kilka zapisów z dokumentów Rzymskich o gościu co tytułował się królem żydowskim i miał na imię Jezus to zdecydowanie wystarczy.

Nie kwestionuję istnienia Jezusa, wiem jednak, że są zupełnie nie najgorzej uargumentowane źródła kwestionujące jego istnienie. W tamtych czasach (pewnie jak zawsze) pełno było krążących po świecie proroków o mniejszych i większych ambicjach, więc dlaczego miało by i takiego nie być. Natomiast Ewangelie to fikcja literacka oparta na wtórnych źródłach i przy wiązaniu zapisów z dokumentów rzymskich z Ewangeliami trzeba być dużo bardziej ostrożnym.
Zgłoś
Kuriki 2013-09-14, 11:34
Forest1987 napisał/a:

Popieram opodatkowanie bogatych, popieram "darmowe" szkolnictwo (moich rodziców w życiu nie byłoby stać na studia 25tys./rok), popieram służbę zdrowia dla każdego.

A ja popieram by się socjalistyczne pijawy odpierdoliły od cudzych pieniędzy...
Zgłoś
Forest1987 2013-09-14, 23:10
Kuriki - powiedz mi to w twarz jak przyjedziesz na izbę przyjęć z ostrym brzuchem
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem