Jak widać, Białoruś prowadzi badania nie tylko w dziedzinie wojskowości.Po kilku latach ludzie z Białorusi będą mogli spróbować ziemniaków w egzotycznych kolorach - fioletowym, różowym, pomarańczowym i niebieskim. Badania prowadzone są od ośmiu lat. Nie wiadomo, jak na nowy wygląd korzeni roślin okopowych zareagują konsumenci, podaje Głos Rosji, ale przyciągają one uwagę lokalnych mediów.
Naukowcy i hodowcy na Białorusi od wielu lat zajmują się uprawą niezwykłych wielokolorowych ziemniaków. Według nich, do produkcji przemysłowej jest jeszcze daleko, ale lata doświadczeń przynoszą pierwsze rezultaty. Należy zauważyć, że nad uzyskaniem wielobarwnych bulw pracują hodowcy kartofli także w Rosji i Kazachstanie. Nowa odmiana stale podatna jest na choroby roślin okopowych i wirusy. Z białoruskim ziemniakiem jest przeciwnie. Rośnie dobrze i nic go nie wyniszcza.
Ziemniaki pierwotnie pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Na bazie różnego rodzaju eksperymentów Białorusini uzyskali ziemniaki kolorowe, wywodzące się z naturalnej hodowli. Zapewniają, że warzywa nie są genetycznie modyfikowane, a aplikuje się im specjalne diety, które zawierają mało skrobi i dużą ilość białka. Za to poziom przeciwutleniaczy jest taki sam jak w marchwi, brokułach i szpinaku.
Zdaniem naukowców kolorowe ziemniaki są bardzo przydatne. Zawierają duże ilość witamin i ważnych dla zdrowia antocyjanów oraz karotenoidów. Mają one wpływ na kolor skóry. Kolorowe bulwy wzmacniają układ odpornościowy, spowalniają proces starzenia się, zmniejszają ryzyko chorób serca i poprawiają pamięć. Mają też nieco inny smak. Dobrze wyglądają w sałatkach, więc będą produktem pożądanym wśród restauratorów i właścicieli jadłodajni. Warto podkreślić, że konsumpcja ziemniaka na Białorusi wynosi 200 kilogramów na jednego mieszkańca rocznie.
Tak więc prawdopodobnie za kilka lat będziemy mogli delektować się zdrowymi, kolorowymi frytkami
Naukowcy i hodowcy na Białorusi od wielu lat zajmują się uprawą niezwykłych wielokolorowych ziemniaków. Według nich, do produkcji przemysłowej jest jeszcze daleko, ale lata doświadczeń przynoszą pierwsze rezultaty. Należy zauważyć, że nad uzyskaniem wielobarwnych bulw pracują hodowcy kartofli także w Rosji i Kazachstanie. Nowa odmiana stale podatna jest na choroby roślin okopowych i wirusy. Z białoruskim ziemniakiem jest przeciwnie. Rośnie dobrze i nic go nie wyniszcza.
Ziemniaki pierwotnie pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Na bazie różnego rodzaju eksperymentów Białorusini uzyskali ziemniaki kolorowe, wywodzące się z naturalnej hodowli. Zapewniają, że warzywa nie są genetycznie modyfikowane, a aplikuje się im specjalne diety, które zawierają mało skrobi i dużą ilość białka. Za to poziom przeciwutleniaczy jest taki sam jak w marchwi, brokułach i szpinaku.
Zdaniem naukowców kolorowe ziemniaki są bardzo przydatne. Zawierają duże ilość witamin i ważnych dla zdrowia antocyjanów oraz karotenoidów. Mają one wpływ na kolor skóry. Kolorowe bulwy wzmacniają układ odpornościowy, spowalniają proces starzenia się, zmniejszają ryzyko chorób serca i poprawiają pamięć. Mają też nieco inny smak. Dobrze wyglądają w sałatkach, więc będą produktem pożądanym wśród restauratorów i właścicieli jadłodajni. Warto podkreślić, że konsumpcja ziemniaka na Białorusi wynosi 200 kilogramów na jednego mieszkańca rocznie.
Tak więc prawdopodobnie za kilka lat będziemy mogli delektować się zdrowymi, kolorowymi frytkami