Takie wieże chłodnicze są rozpowszechnione w zakładach przemysłowych jako bardzo wydajny sposób na chłodzenie ogromnych ilości wody, a wydobywający się z nich "dym" to jedynie para wodna.
Dzięki znacznej wysokości w wieży powstaje ciąg powietrza, który bardzo skutecznie odbiera nadmiary ciepła z wody rozprowadzanej u podstawy konstrukcji.
Część odparowanej wody powraca do systemu chłodzenia, a część zostaje wyrzucona do atmosfery, dlatego w zimie w rejonie tych wież nie pojawiają się mgły ani szron.
Niespodzianką może być to, że wieże schładzają wodę "jedynie" o 10-25 st. Celsiusza.
Woda docierająca do wież ma temperaturę 40-50 st., schłodzona 25-30 st. W tym wypadku chodzi o ilość chłodzonej wody!
Reszta zdjęć w komentarzach
Dzięki znacznej wysokości w wieży powstaje ciąg powietrza, który bardzo skutecznie odbiera nadmiary ciepła z wody rozprowadzanej u podstawy konstrukcji.
Część odparowanej wody powraca do systemu chłodzenia, a część zostaje wyrzucona do atmosfery, dlatego w zimie w rejonie tych wież nie pojawiają się mgły ani szron.
Niespodzianką może być to, że wieże schładzają wodę "jedynie" o 10-25 st. Celsiusza.
Woda docierająca do wież ma temperaturę 40-50 st., schłodzona 25-30 st. W tym wypadku chodzi o ilość chłodzonej wody!
Reszta zdjęć w komentarzach