18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:49
Pozycje w FA
memekx • 2012-10-27, 21:56
Postanowiłem wcielić w życie mój mini projekt zapoznający ludzi z Footballem Amerykańskim. W tym artykule opisze poszczególne formacje i pozycje graczy w Defence oraz filmiki wymiataczy(Oczywiście swoimi słowami i z lekką dozą humoru ) .

ZACZYNAMY
1. Formacja Obrony ( DEFENCE czyt. difens) Posrańce , tam nie ma normalnych , lubią , a wręcz kochają PRZYPIER*OLIĆ , jako Safety sam należe do Difensu. Ich zadaniem jest uniemożliwić przeciwnikowi zdobycie punktów. W difensie wyróżniamy następujące pozycje:

DEFENSIVE LINE (difensiw lajn) - Silne , zajebiście silne grubasy . Ich zadaniem jest zniszczyć wszystko na swojej drodze i nie ważne czy to czołg , transporter opancerzony czy ewentualnie linia ofensywna czy rozgrywający . Jeżeli jesteś silny , lubisz wyzwania siłowe i przemoc to ta pozycja jest dla Ciebie.

Jared Allen. Zabijaka.

LINEBACKERS (lajnbekers) - Moim zdaniem esencja difensu. Agresja i szybkość , zmora runnerów i rozgrywających. Stoją około 1,5-2 m za difensiw lajn. Jesteś szybki , agresywny i nie płakałeś na "Królu Lwie" ? Jeżeli tak to to pozycja dla Ciebie.

Clay Matthews , Bestia , Potwór , coś pięknego.

CORNERBACKS (Kornerbeks)- Baardzo szybkie mendy.Ich zadaniem jest uniemożliwienie złapania i najlepiej przechwycenie piłki przeciwnika. Jeżeli jesteś szybki i zwinny to jest Twoja pozycja !

SAFETY- Sam gram na tej pozycji. Wymaga dużo myślenia , czytania zagrywek przeciwnika etc. ALE oczywiście nie jest to pozycja "bezkontaktowa" ,Safety kryje na podobnej zasadzie co kornerbek ale częściej zdarza mu się komuś przy*ierdolić ( przynajmniej tak mi się wydaje). Jako że Safety stoją ( jest ich dwóch - Strong Safety , większy i silniejszy , najczęsciej stanowi Run support. Free Safety kryjący najczęsciej Weak Side , nie ma przydzielonego zawodnika i najczęsciej podwaja inne kryte osoby. ) to są oni ostatnia deską ratunku przed TD. Moim zdaniem ta pozycja jest esencją całego FA. Łączy w sobie agresje i szybkość , ale jednocześnie myślenie musi chodzić na wysokich obrotach. Nie chce żebyście pomyśleli że myślenie jest tylko na tej pozycji, to bzdura , każdy zawodnik w FA musi dużo myśleć.. jednak u Safety jest to inny rodzaj myślenia. Jesteś Szybki , Silny i masz 6 zmysł ? To idealna pozycja dla Ciebie

I mój Bóg - TROY POLAMALU

W Football Amerykański może grać każdy i w każdym mieście znajduję się klub FA. Przyjdź na trening , zobacz , poczuj to i uzależnij się od tego. Pozycje opisałem dosyć powierzchownie , jeżeli chcecie dowiedzieć się wiecej piszcie priv. Jeżeli artykuł się spodoba zrobie więcej! Miłego czytania.
Zgłoś
z................6 2012-10-28, 12:08
Ciekawy materiał, jeśli będziesz miał czas to wrzuć opis pozostałych formacji.
Zgłoś
Bioho 2012-10-28, 12:09
czekam na wiecej!!! ktos pisal ze w rugby sa wieksze obrazenia, gowno prawda, kiedys na discovery zrobili pomiar sily uderzenia w FA i rugby i wyszlo, ze jest 3-4 krotnie wiekszy, wiec dajcie sobie spokoj... Sport sam w sobie zajebisty sam chcialem sprobowac swoich sil, lecz z 70kg nie ma tam czego szukac ;(
Zgłoś
memekx 2012-10-28, 12:16
Księdzu , jako że sam gram w Giants to zapraszam do Gigantów , Bioho , waga nie ma znaczenia.
Zgłoś
T-Will 2012-10-28, 12:22
Bioho napisał/a:

Sport sam w sobie zajebisty sam chcialem sprobowac swoich sil, lecz z 70kg nie ma tam czego szukac ;(

Jeśli byłbyś szybki to powiem Ci, że jako Wide Receiver, czy cornerback mógłbyś grać, są zawodnicy ważący mniej niz 80kg.
Oczywiście mimo takiej wagi są wyrzeźbieni do granic możliwości i obudowani mięśniami.
Zgłoś
Cyrk 2012-10-28, 12:33 3
acidiusz napisał/a:

No dobra dobra. Myslenie w rozumieniu na dwa sposoby. Zaplanowanie gry (czyli atakujacy) oraz rozkminianie atakujacych (broniacy) w przeciagu SEKUND chwili wiec nie pierdol tu farmazonow o rzeczach, na ktore ci faceci poswiecili troszczeczke wiecej czasu;d

To się nazywa reagowanie, a nie myślenie. Fajnie, że grają, ale nie mam zielonego pojęcia dlaczego chcesz z nich zrobić na siłę myśliceli na miarę Platona. Mają playbook z może 100 zagrywkami i je wykonują. Jak wyłącznie tym się zajmują to pewnie są w tym nieźli, tylko co to ma wspólnego z myśleniem? A używając stwierdzenia "pierdol farmazonów" tylko dlatego, że ktoś ci wytknął błąd sam sobie laurkę wystawiasz.

Jeszcze 3 słowa o FA, sile uderzenia (ktoś z rugby porównywał) i męskości obu gier. Jak się obudujesz ochraniaczami to faktycznie siła może być większa, ALE właśnie z tego powodu spory odsetek zawodowych graczy ma problemu z mózgiem (w medycznym sensie) po zakończeniu kariery. Ochraniacze mają ten skutek uboczny, że przestajesz się przejmować jak mocno pierdolniesz, bo przecież jesteś chroniony. Problem w tym, że jak ci się mózg o czaszkę obija to tam ochraniacza nie wciśniesz, więc coś za coś. A w rugby masz naturalną barierę bólu, która się troszczy, żebyś na full speedzie nie napierdalał baranem w innego typa.
Zgłoś
Bioho 2012-10-28, 12:36
T-Will napisał/a:

Jeśli byłbyś szybki to powiem Ci, że jako Wide Receiver, czy cornerback mógłbyś grać, są zawodnicy ważący mniej niz 80kg.
Oczywiście mimo takiej wagi są wyrzeźbieni do granic możliwości i obudowani mięśniami.

Moze kiedys spróbuję swoich sil, a narazie skupie sie nia budowaniu masy;) Czasami czytam ulotki od druzyn ktore rekrutuja to haslo reklamowe "masz 100kg bierzemy Cie odrazu" czy cos w tym stylu ;/ Mysle ze z 80kg na rzezbie przy wzroscie 185 nie bylo by zle
Zgłoś
DeX3r 2012-10-28, 12:59 2
Jak można stawiać spację przed przecinkiem?!?!?!?! Czy to jest aż takie trudne, że praktycznie żaden gimbus tego nie rozumie?!
Wyraz.
Wyraz (drugi wyraz).
Wyraz!
Wyraz?
Wyraz!!
Wyraz?
Wyraz. Wyraz
Wyraz, wyraz

How simple is that?
Zgłoś
Płatnerz 2012-10-28, 13:49 2
Cyrk napisał/a:

Jeszcze 3 słowa o FA, sile uderzenia (ktoś z rugby porównywał) i męskości obu gier. Jak się obudujesz ochraniaczami to faktycznie siła może być większa, ALE właśnie z tego powodu spory odsetek zawodowych graczy ma problemu z mózgiem (w medycznym sensie) po zakończeniu kariery. Ochraniacze mają ten skutek uboczny, że przestajesz się przejmować jak mocno pierdolniesz, bo przecież jesteś chroniony. Problem w tym, że jak ci się mózg o czaszkę obija to tam ochraniacza nie wciśniesz, więc coś za coś. A w rugby masz naturalną barierę bólu, która się troszczy, żebyś na full speedzie nie napierdalał baranem w innego typa.

Kolega dobrze pisze. Sam gram w FA od ponad 10 lat, znam wielu rugby'stoów i żaden nie uderzy w przeciwnika w pełnej prędkości bo to po prostu głupota. Przy takiej sile wystarczy ze trafisz np. barkiem w zgięte kolano to możesz się pożegnać z treningami na kilka miesięcy.
ps. Rugby to brutalny sport grany przez dżentelmenów.
American Football to dżentelmeński sport grany przez brutali.
Zgłoś
Mr Dan 2012-10-28, 14:19
Kiedyś był program na Discovery gdzie wyszło, że zderzenie z rozpędzonym zawodnikiem rugby jest jak potrącenia autem które jedzie ok. 55km/h.

Trolowanie, to sztóka.
Zgłoś
Saint Spear 2012-10-28, 15:01
Mr Dan napisał/a:

Kiedyś był program na Discovery gdzie wyszło, że zderzenie z rozpędzonym zawodnikiem rugby jest jak potrącenia autem które jedzie ok. 55km/h.

No jasne, bo zawodnik rugby biegnie szybciej niz 55km/h i ma wieksza mase niz 1-1,5t samochod. Troche fizyki i juz wszystko lykasz.
Zgłoś
Altmax 2012-10-28, 17:46
Artykuł fajny ale i tak wole stare dobre rugby.Gdzie zasady są dla ludzi myslących ktoś dobrze powiedział.
ps. Rugby to brutalny sport grany przez dżentelmenów.
American Football to dżentelmeński sport grany przez brutali.
Pzdro OGNIWO SOPOT
Zgłoś
delpozzo 2012-10-28, 18:35
Saint Spear napisał/a:

Sciagnijcie te ochraniacze cioty

Primo - to nie ochraniacze ale broń. Kask i facemask nie jest od tego żeby Cię ochronić tylko żebyś mógł wyk*wić komuś z bani. To samo jest z padami na barki.

Secundo - po Twoim poście wyczuwam otyłego gówniarza który w szkole nie potrafił piłki prosto kopnąć. I który nie ma kolegów

PZDR z PLFA II
Zgłoś
Oskarqq 2012-10-28, 19:52
Zajebiście napisany artykuł, wielce żałuje, że u mnie(Elbląg) w mieście, nie ma klubu FA.
Piszecie, zdejmijcie cioty ochraniacze, a cioty to w Piłce Nożnej latają. Rugby, mimo, że jest gorszym sportem od FA, jest równie hardcorowe, więc przestańcie pierdolić, że oni są ciotami, bo mają ochraniacze. Mają ochraniacze, bo w FA jest maaało zasad dot. fajtów, a w rugby (chyba), możesz atakować tylko kolesia z piłką.

^^
Zgłoś
Sephi 2012-10-28, 21:52
Ładnie napisane, choć laik może mieć z tym trudności. Do zalet FA pozwolę sobie dodać kibiców. Nie ma tu zadym i hejtów, jak np w piłce nożnej, a drużyny i kibice się wzajemnie szanują. Sam przyznam, że kiedyś oglądając mecz FA w telewizji, nic a nic nie kumałem. Poziom skomplikowania odczułem dopiero jak zacząłem grać.
Zgłoś
f................n 2012-10-28, 22:44
Mała dawka informacji dla ludzi którzy KOMPLETNIE nie wiedzą o co chodzi / nie znają zasad, jeśli ktoś ma jakie-takie pojęcie, może śmiało ominąć moje wypociny.

Boisko - wymiary 120 x 53,3 jadra (109,728 x 48,768 m), ostatnie 10 jarów z obu stron to tzw. pola punktowe.

Gra rozpoczyna się od środka boiska, rzut monetą pomaga ustalić która drużyna atakuje którą połowę.

Drużyna atakująca ma do dyspozycji 4 akcje, dzięki którym musi "przepchnąć" linię gry o 10 jardów w stronę bramki przeciwnika, po przekroczeniu 10-ego jardu licznik jest "resetowany", tzn. znowu jest pierwsza akcja i 10 jardów do przebycia; jeżeli nie dadzą rady, piłkę przejmują przeciwnicy.
Jeżeli została ostatnia akcja, a drużyna uznaje, że nie da rady dotrzeć z piłką do celu, najczęściej wykopuje piłkę jak najdalej w pole przeciwnika, oddając mu ją, a jednocześnie przenosząc linię gry głębiej po stronie atakujących.

Zdobywanie punktów
Gdy na pole punktowe dostanie się zawodnik z piłką, zdobywa przyłożenie dla swojej drużyny (6 punktów).
Zamiast próbować zdobyć przyłożenie (np. jeśli to czwarta akcja i nie ma szans na dobiegnięcie do linii 10-ego jardu) można wykopać piłkę w bramkę przeciwnika, trafienie daje 3 punkty.
Po zdobyciu przyłożenia, atakujący rozgrywają jeszcze jedną akcję:
- wykop na bramkę z odległości dwóch jardów od pola punktowego przeciwnika - 1 pkt.
lub
- próba zdobycia "przyłożenia po przyłożeniu", akcja z linii dwóch jardów od pola punktowego przeciwnika - 2 pkt.

Ostatni sposób, czyli tzw. "safety" - jeśli drużynie broniącej uda się zatrzymać (przewrócić na ziemię) biegnącego z piłką zawodnika w polu punktowym jego drużyny, to obrona dostaje za to zagranie 2 punkty oraz dodatkowo możliwość atakowania w kolejnej akcji.

Mam nadzieję, że napisałem to wystarczająco zrozumiale i komuś odrobinkę rozjaśniłem podstawy tego sportu, jeżeli ktoś spragniony jest większej porcji wiedzy, zapraszam na stronę PZFA
pzfa.pl/?go=futbolamerykanski&nr=72
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów