nawet o rybciach pomyśleli (chociaż po mojemu na wlocie z rzeki wystarczyła by kratka i można by zwiększyć obroty turbiny )
nawet o rybciach pomyśleli (chociaż po mojemu na wlocie z rzeki wystarczyła by kratka i można by zwiększyć obroty turbiny )
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
moj znajomy na dachu ma ogniwa i latem sprzedaje prad DO elektrowni, nie wiem o czym mowisz nawet na tym zarabia
sprzedawac porad do elektrowni tez mozna
Tak tak... kolega mi kiedyś powiedział.... nie pierdol bo jest tak:
W Polsce z paneli na dachu w małej instalacji nie da się zarobić bo nie odsprzedajesz nic elektrowni tylko zostajesz zwolniony z części opłat. Z tego co wprowadzisz do sieci 80 % - 70% w zależności od mocy zainstalowanej możesz odebrać w przyszłości do roku czasu reszta dla energetyki. Mało tego wszystko co wyprodukujesz powyżej 80% swojego zużycia przepadnie - a raczej oddasz to wszystko energetyce za darmo.
Really?
A pod spodem zdjęcie generatora dieslowskiego.
A paliwo do tego generatora jest już obłożone tyloma podatkami, że państwo wspaniałomyślnie pozwoli ci "uniezależnić" się od monopolu państwowych sieci energetycznych.
mozna zawsze rozpatrzyc montaż akumulatorów do instalacji (czyt. off-grid) i byc w jakims stopniu niezaleznym od dostawców energii
Inaczej, żebyście się nie zesrali z oburzenia.
W Polsce nie można produkować i sprzedawać prądu bo trzeba mieć koncesję.
Na domowe potrzeby można.
Lepiej wam?
koncesje musi posiadac firma działająca jako sprzedawca prądu od dystrybutora. taka firma ewentualnie bierze udział w corocznych aukcjach energii. Można produkować i sprzedawać prąd, wystarczy to tylko zgłosić
Ogólnie system jest ok, bo nie wymaga jakiejś filtracji, ale nikt nie pokazał czy system wytrzyma wezbranie rzeki np. przy ulewnych deszczach, roztopach albo co gorsza przy fali powodziowej (zwiększona liczba przenoszonych cząstek stałych). Podejrzewam, że przy takich przypadkach pogodowych jakie mieliśmy w 2017 roku system cały czas blokowałby się/ulegał awarii.
może po to jest ta śluza żeby przy fali powodziowej to wszystko w pizdu odciąć?
W Norwegii niedługo samoloty będą latać elektryczne, ale to bogaty kraj. Na elektryczne auto zwykłemu kowalskiemu państwo norweskie jeszcze dopłaca
Ale co ja tam wiem...
Najlepiej siedzieć na sadolu i narzekać
Really?
Obrazek
W Polsce się nie możesz do sieci energetycznej podłączyć. W cywilizowanych krajach jak masz nadwyżkę prądu to odsprzedajesz ją elektrowni (licznik się cofa). W PL niestety nie, ale sam dla siebie możesz napierdzielać jak elektrownia atomowa
Pieprzysz. Pieprzysz takie głupoty, że aż przykro czytać. Poczytaj sobie ustawę o OZE. Sam oddaję do sieci nadwyżkę wyprodukowanej energii elektrycznej, gdzie jest ona "przechowywana" a potem w miarę potrzeb ją odzyskuję. Wszystko w oparciu o dwukierunkowy licznik energii.
W Polsce nie można mieć własnego źródła prądu. To nielegalne bo państwo nie zarabia.
Chyba o fotowoltaice i elektrowniach wiatrowych nie słyszałeś inteligencie.
W Polsce nie można mieć własnego źródła prądu. To nielegalne bo państwo nie zarabia.
Można mieć na swoje potrzeby. Sprzedawać energii z własnego źródła nie można bez koncesji.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów