Stanisław Moćko kultywuje rodzinną tradycję kowalstwa. Jest mistrzem w swoim zawodzie, bo odnalazł w nim magię.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Dzięki za pobudkę... Teraz na kacu czuję, że żyje po tym stukaniu.
wierze w to że za pieniądze brat brata potrafi zabić
wierze w kłamstwa i zdrady wierze w zysk i korupcje
nie wierze w system choć jestem sam jego produktem
Pewnie tą kowalską łapą do dzisiaj byłby w stanie łby rozłupywać
Pełen szacunek dla tego Pana! Mój dziadek był kowalem i wiem ile pracy siły i umiejętności wymaga taki zawód. Niestety nikt nie przejął po nim fachu i tak cały arsenał sprzętu poszedł... w piździec a mi po nim został tylko zakuty łeb
Ajgi napisał/a:
Pełen szacunek dla tego Pana! Mój dziadek był kowalem i wiem ile pracy siły i umiejętności wymaga taki zawód. Niestety nikt nie przejął po nim fachu i tak cały arsenał sprzętu poszedł... w piździec a mi po nim został tylko zakuty łeb
Jeśli jednak coś zostało, to daj znać na pw. Poluje na piec
Dzisiaj "postępowa młodzież" powie, że fizyczna praca to dla gorszych, wstyd itp
Ten Pan ma więcej pary w łapie niż niejeden gonzo na siłowni. Zimny browarek raz!
Kurwa to jest facet! Parę w łapie ma na bank większą niż nie jeden co na siłownie chodzi. A w dodatku potrafi coś zrobić! Mieć fach w ręku to jest sukces! Podziwiam go i zazdroszczę.
Varyz napisał/a:
Dzisiaj "postępowa młodzież" powie, że fizyczna praca to dla gorszych, wstyd itp
Akurat g. prawda, ponieważ w dobie globalizacji i zaniku klasycznych zawodów, ludzie nie wiedzą za który koniec się młotek trzyma i jak ujrzą takiego fachowca przy pracy, to obserwują jak oczarowani..
Sam interesuję się kowalstwem i zegarmistrzostwem i moich znajomych raczej ciekawią tego typu zajęcia, sami pytają o wiele rzeczy, jak w czasie rozmowy coś takiego wyjdzie. Poza tym, kowalstwo, czy też inne cechowe zawody nie stoją w jednej kategorii prac fizycznych z kopaniem rowów. Kowal chcąc porządnie zahartować i odpuścić wykuty nóż potrzebuje lat praktyki, aby umiec rozpoznawać temperaturę stali po kolorze itp. A zegarmistrz przyucza się do zawodu od 5 do 7 lat i musi posiadać naprawdę zaawansowaną wiedzę w tej materii. Reasumując, trend powoli zaczyna być odwrotny i coraz więcej ludzi zabiera się za tak klasyczne zajęcia.
@up akurat g. prawda To, że Ty interesujesz się kowalstwem nie znaczy, że nie jest tak jak Varyz napisał.
Bo widzisz, ja np też lubię sobie popatrzeć jak inni robią jakieś wspaniałe rzeczy ze stali, ale nie oznacza to, że chciałbym pójść w tym kierunku.
Bo widzisz, ja np też lubię sobie popatrzeć jak inni robią jakieś wspaniałe rzeczy ze stali, ale nie oznacza to, że chciałbym pójść w tym kierunku.
piwko za moje piękne strony
wildu88123 napisał/a:
@up akurat g. prawda To, że Ty interesujesz się kowalstwem nie znaczy, że nie jest tak jak Varyz napisał.
Jasne, chodziło mi jedynie o to, że wcale współczesna młodziez nie odnosi się z pogardą do tego typu zajęć. Przynajmniej ta, która ma jakieś zainteresowania. A omówienie trudności tego rodzaju fachów miało na celu pokazanie, że uogólnienie "każda praca fizyczna wywołuje pogardę u współczesnej młodzieży" jest nieprawdziwe. I, że wcale nie trzeba mieć dwurożnego na strychu, aby umieć czyjś kunszt docenić.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów