📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:42
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 2:11
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@JURIJ_77, nie właśnie od kilku stron dyskusja się toczy, że kurwa nie! Jak masz pierwszeństwo to się nie zatrzymujesz i nie patrzysz lewo, prawo, lewo tylko jedziesz. Czy to rowerem, kadetem, czy tirem. Zachowujesz szczególną ostrożność właśnie na wypadek jakiegoś debila łamiącego przepisy, ale bez przesady-
...ale to nie znaczy, że mam się wszędzie na wszelki wypadek zatrzymywać i przepuszczać pojazdy, które mają mi ustąpić
A swoją drogą to w takiej sytuacji pieszy też ma pierwszeństwo, ale na innych zasadach już:
PORD Art. 26.2
aha... sam poruszam się zdecydowanie częsciej samochodem... ale po prostu staram się być obiektywnym i nie wyznaję filozofii kalego...
Cytat:
Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
...ale to nie znaczy, że mam się wszędzie na wszelki wypadek zatrzymywać i przepuszczać pojazdy, które mają mi ustąpić
A swoją drogą to w takiej sytuacji pieszy też ma pierwszeństwo, ale na innych zasadach już:
PORD Art. 26.2
Cytat:
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
aha... sam poruszam się zdecydowanie częsciej samochodem... ale po prostu staram się być obiektywnym i nie wyznaję filozofii kalego...
@szwagier9
Mandatu w żadnym (!) wypadku nie może dostać rowerzysta. Sytuacji kiedy samochód stoi na ścieżce rowerowej z powodu np. korku nie rozważamy, gdyż jest to zabronione. Zresztą koleś lekko stuknął w ten samochód Ma on na tym przejeździe pierwszeństwo i nawet gdyby baba zdążyła przejechać to i tak spowodowała konieczność hamowania, czyli to pierwszeństwo wymusiła
Ostatnio jeżdzę zdecydowanie więcej furą niż rowerem i stwierdzam że kierowca ma wielokrotnie lepszą widoczność na takich przejazdach niż osoba na rowerze. Swego czasu jako rowerzysta musiałem się praktycznie obracać za siebie aby zobaczyć czy coś jedzie - a i to w kilku przypadkach było zbyt mało żeby dojrzeć baranów z piskiem opon skręcających w prawo.
Mandatu w żadnym (!) wypadku nie może dostać rowerzysta. Sytuacji kiedy samochód stoi na ścieżce rowerowej z powodu np. korku nie rozważamy, gdyż jest to zabronione. Zresztą koleś lekko stuknął w ten samochód Ma on na tym przejeździe pierwszeństwo i nawet gdyby baba zdążyła przejechać to i tak spowodowała konieczność hamowania, czyli to pierwszeństwo wymusiła
Ostatnio jeżdzę zdecydowanie więcej furą niż rowerem i stwierdzam że kierowca ma wielokrotnie lepszą widoczność na takich przejazdach niż osoba na rowerze. Swego czasu jako rowerzysta musiałem się praktycznie obracać za siebie aby zobaczyć czy coś jedzie - a i to w kilku przypadkach było zbyt mało żeby dojrzeć baranów z piskiem opon skręcających w prawo.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów