A i jeszcze, Rumuni nie są Słowianami, Słowianami są Polacy, Łużyczanie, Wieleci (obecnie pod zaborem Niemieckim od ponad tysiąca lat) Czesi, Słowacy, Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Słoweńcy, Chorwaci, Serbowie, (co do Bośniaków i Czarnogórców nie jestem pewien) i Bułgarzy. Litwini, Łotysze, Prusowie i Jaćwingowie to Bałtowie. Rumuni i Mołdawianie to Dakowie. Węgrzy, Estończycy i Finowie to Ugro-Finowie. Niemcy, Austriacy, Szwajcarzy, Swebowie, Frankowie (Francuzi), Duńczycy, Szwedzi, Norwegowie, Islandczycy a także jako potomkowie Longobardów Włosi (nie Włosi nie są potomkami starożytnych Rzymian, tych wyrżnięto a reszta została genetycznie wchłonięta jak Człowiek Kromanioński przez Homo Sapiens Sapiens, nawet za czasów Merowingów zabójstwo Germańskiego Franka było karane śmiercią a wykup to było ileś tam ichniejszej waluty, bo już nie pamiętam, a za zabójstwo Rzymianina była mniejsza kara) oraz Hiszpanie jako potomkowie Wizygotów oraz Anglicy (nie wszyscy Brytyjczycy tylko sami Anglicy), jako potomkowie Anglów, Sasów, Jutów i Normanów (Skandynawów wcześniej osiedlonych w Normandii na terenie Francji za czasów Rolfa Kulawego Di Normandii (przypuszczalnie Munso) oraz tych osiedlonych przez Halfdana Białą Koszulę (Skan. Hvitserk) a także Holendrzy i Fryzowie to Germanie. Irlandczycy, Szkoci, Walijczycy i Bretończycy (ci ostatni pod zaborem Francuskim) to Celtowie Grecy to Hellenowie ale nie pamiętam jak prawidłowo nazywała się ta grupa etniczna, Hiszpanie i Włosi mówią językami Romańskimi ale genetycznie to Germanie.
Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości co do Rumunów i ich grupy etnicznej z której się wywodzą. Kultury zaś przenikały się przez stulecia i stąd podobieństwo. Polecam odsłuchać piosenkę Dragodesta Din Tei i zweryfikować czy rzeczywiście Rumuński jest podobny do któregokolwiek z języków Słowiańskich, sami Rumuni uznają się za spadkobierców Starożytnego Rzymu ale jest w tym tyle prawdy co w bajaniach o Wielkiej Lechii (nie neguję istnienia tworu państwowego przed chrztem ale Słowianie nie podbili nigdy całego świata i nie kolonizowali Marsa).