Nikodem_Szulcc napisał/a:
Czemu wszyscy nie lubią Legii ? Standardowo po głupiemu, nie bo nie? Czy jest ktos ogarniety i umiałby mi to wytłumaczyć ?
A to nie głupie pytanie. Legia jest z Warszawy, a jak wiadomo Warszawiacy jakoś specjalnie lubiani nie są. Dawniej Legia jako klub wojskowy stosowała taki myk, że powoływani zawodnicy do wojska mogli iść do wojska, lub grać w piłkę dalej, w Legii
To jest jeden z zarzutów, że PRL tak pomagał Legii, ale to chyba nieco przesadzone zarzuty, bo jednak drużyny ze Śląska, w które kasę pompowały kopalnie radziły sobie lepiej. No i teraźniejszość... Legia odskakuje na poziomie kraju coraz bardziej, budżetem, organizacją, możliwościami. Wiadomo jeszcze różnica nie jest taka wielka, ale już dość widoczna, dlatego działa zasada, że wszyscy chcą utrzeć nosa większemu, nie lubią go.
Jednak patrząc racjonalnie w interesie wszystkich tych zwaśnionych grup leży to, by Legia i inne kluby były jak najmocniejsze. Bo mocna Legia daje impuls Lechowi by się rozwijać, to działa też w drugą stronę.
Ps. Jestem ekspertem, mam autograf Krzynówka.